Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Dluhopisy  |  31.07.2007 10:16:36

Atlantik AM - dluhopisové trhy ve 30. týdnu

Vývoj dluhopisového trhu (30. 7. 2007)

Hurikán ve formě hromadných prodejů na akciových trzích znamenal v minulém týdnu další zisky na trzích s vládními dluhopisy. A pokud připočteme krizi amerického trhu s rezidenčními nemovitostmi, která vede v důsledku k rozširování kreditních spreadu, jsou právě dluhopisy vlád vyspělých zemí jistotou v této jinak nejisté době konce hospodářského cyklu.

Náhlé výprodeje na akciových trzích znamenají pro americké i evropské dluhopisy největší zisky od loňské listopadové korekce. Investoři v minulém týdnu hledali ve vládních  papírech jistotu, když sem přesouvali prostředky získané prodeji na rizikovějších typech aktiv.

Nadále panuje obava z dalších pokles
u, rostou rizika spojená z dalším vývojem dnes již velmi ztrátových investic do papíru krytých druhořadými hypotékami z amerického realitního trhu (CDO’s). Poté, co americká banka Bear Stearns ohlásila krach svých dvou fondů, přicházejí další společnosti s dalšími ztrátami. Budoucí vývoj je tak dosti nejistý, sentiment investoru by ale mohla v aktuálním týdnu podpořit čísla z makrosféry, což by pro dluhopisový trh znamenalo mírný ústup ze slávy posledních dní.

V kontextu tohoto rokuitom jak americké tak evropské dluhopisy mnoho nepředvedly. Obavy ohledně rustu americké ekonomiky, které podpořily ceny jednotlivých instrumentů na úvod letošního roku, byly na přelomu jara a léta nahrazeny novým entusiasmem. K tomu všemu se přidala ješte rizika spojená s inflací a výnosu do splatnosti rostly po celé délce výnosové křivky. Pro eurového investora by tak – i díky poklesu amerického dolaru – znamenala letošní investice do amerických dluhopisů ztrátu na úrovni 1,4 %, i pres fakt, že poslední rally poslala trh na desetiletých splatnostech o 4,2 % výše.



V Evropě panuje obdobný vývoj, rozdíly jsou jen v očekávání budoucích úrovní úrokových sazeb. Zatímco ve Spojených státech Fed drží zuby nehty úroveň 5,25 % (inflace vs. zpomalení ekonomiky), politika ECBstává dlouhodobě akomodativní. Obava z rychlejší inflace díky nebývalému hospodářskému oživení v zemích eurozóny znamená růst základní úrokové sazby rychlostí 25 bodu za čtvrt roku.

Spojené státy:

Fundamentální faktory v minulých čtrnácti dnech ustoupily do pozadí, mohou ale leccos vypovědět o tom, kam se bude ubírat americká ekonomika nebo úrokové sazby. V uplynulém týdnu byla zveřejněna čísla prodejů nových i stávajících domů, která byla také díky růstu úroku z amerických hypoték nižší než trh očekával. Recese na trhu rezidenčních nemovitostí tudíž dále pokračuje.

Od poloviny června se také zacínají horšit ukazatele stavu americké spotřeby. V pátek zveřejneindex spotřebitelského sentimentu naznačil predevším co se očekávání týce jasné zhoršení.

Výnosy proto dále klesaly, plochý až inverzní tvar výnosové křivky je minulostí, kratší splatnosti v období minulého mesíce ubraly ve výnosech 0,55 %, zatímco desetileté dluhopisy dnes nesou o 0,27 % méně. Inverzně k výnosum se vyvíjely ceny jednotlivých instrumentů.

Trh jen v minulém týdnu ubral 27 bodu, dvouleté papíry pořídit s výnosem 4,50 % p.a. do splatnosti, tj. 75 bodu pod současnou úrovní amerických sazeb.

Evropa:

Evropský trh s dluhopisy také posiluje, výkyvy nejsou tak výrazné, navíc ostré komentáře Evropské centrální banky brzdí rozlet při současné korekci na akciových trzích. Údajem minulého týdne byla nová císla indexu ekonomického sentimentu Ifo, který potvrdil vysoké úrovně z předchozích měsíců.

Ukazuje se, že také evropské banky participovaly na pádu amerického trhu s realitami, německá IKB Industriebank již tyto ztráty oznámila a vládní papíry získávají na cenách nejvíce za poslední dva a pul mesíce.

Evropský trh underperformoval americké dluhopisyedevším díky ostrým komentárum prezidenta ECB Tricheta a přesvěení, že ECB bude v letošním roce sazba dále  zvyšovat. Jedno navýšení je také na krátkém výnosové křivky zohledneno, dvouleté bunds nesou 4,27 % p.a. do splatnosti.


Region strední Evropy:

V regionu tradiční zasedání centrálních bank, krom Slovenska. V Polskustaly sazby na stávajících 4,50 %. Trh takový scénář zohlednil již v minulosti, proto se výnosy na trhu spíše stagnovaly. Trh počítá s minimálně dvojím navýšením do konce roku 2007.

Poměrně velký nárůst výnosu byl k videní v Maďarsku, když se snížila pravděpodobnost dalšího snížení tamních sazeb. Se sazbami tak hnuli jen domácí bankéři, jejich skok o 25 bodu výše však neznamená nic, co by trh mohlo překvapit. Pro navýšení byli všichni, jeden bankéř chtel dokonce zvedat o 50 bodů. Pokud nebude v budoucnu příliš posilovat česká koruna, dočkáme se také dalších akcí.

Robert Šíbl
Atlantik AM

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt 11:26  JTPEG: Splnění kovenantu dluhopisového programu Research (J&T BANKA)
Čt 11:24  CPI PG: Upsány nové dluhopisy v objemu 500 mil. EUR Research (J&T BANKA)
Út   9:00  Státní dluhopisy podle doby splatnosti za březen 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
25.04.2024  Oznámení o aukci 1. tranše SPP 913 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)

Přečtěte si také:

13.08.2007Atlantik AM - dluhopisové trhy ve 32. týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
07.08.2007Atlantik AM - dluhopisové trhy ve 31. týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
23.07.2007Atlantik AM - dluhopisové trhy ve 29. týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
17.07.2007Atlantik AM - dluhopisové trhy ve 28. týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
18.06.2007Atlantik AM - dluhopisové trhy ve 24. týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688