Ing. Petr Juch (BBG Finance a.s.)
Měny-forex  |  04.09.2000 10:34:50

Zprávy z trhů: Akciový trh byl podpořen novými makroekonomickými čísly, dnes se na americké akciové burze neobchoduje, ...

BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Pondělí 4. září 2000

Spojené státy



Akciový trh byl podpořen novými makroekonomickými čísly, dnes se na americké akciové burze neobchoduje

I přes to, že investory čekal dlouhý víkend (z důvodu Dne práce se dnes na americké burze neobchoduje), dokázaly v pátek akciové indexy opět posílit.

Vzpruhou nejen pro některé pesimisty byla řada ekonomických informací zveřejněných před otevřením trhu. Snad nejdůležitější informací byly růst nezaměstnanosti z červencových 4,0% na 4,1% v srpnu a nečekaně vysoký úbytek 105 tisíc pracovních míst ve stejném období.

Pro akciový trh pozitivní data byla podpořena i indexem výrobní aktivity, jenž za minulý měsíc klesl z hodnoty 51,8 na 49,5 (hodnota pod 50 indikuje zpomalení v sektoru). Index klesl pod tuto úroveň poprvé od ledna 1999, takže spolu s vývojem nezaměstnanosti vykazuje ekonomika jasné známky zpomalení, což by v konečném důsledku znamenalo neměnné úrokové sazby.

Index DJI, který zpevnil především zásluhou výrobců osobních počítačů Hewlett-PackardIBM, se pomalu dotahuje na hodnotu z konce loňského roku. Jako jediný ze tří akciových indexů se však od počátku roku stále pohybuje v záporných hodnotách.

Tahounem technologické části byl telekomunikační operátor Global Crossing, který zvýšil své odhady tržeb a cash-flow na tento rok. Jeho akcie posílily o 17%. Další růstové tituly jako OracleSun Microsystems pak vyvažovaly propad akcií webové společnosti Yahoo, jenž byl způsoben nedávnými zprávami o poklesu příjmů z internetové reklamy, hlavního zdroje zisků společnosti.

Evropské regulační orgány v předběžném zkoumání shledaly, že fúze mezi AOLTime Warner vytvoří dominantní společnost, která může poškodit konkurenci na trhu hned v několika oblastech. Představitelé obou společností se ve středu a ve čtvrtek sejdou s evropskou regulační komisí na společné schůzce za zavřenými dveřmi.

Česká republika

Deficit státního rozpočtu by dle vládních odhadů mohl dosáhnout až 45 mld. . Důvodem je jednak nižší suma vybraná na daních, což je při expandující ekonomice nezvyklé, a jednak rychleji rostoucí výdaje. Největším problémem na příjmové stránce jsou především spotřební daně, přičemž vybraný objem prostředků meziročně poklesl, zatímco rozpočet počítá s růstem přes 6%.

Evropa

Pakliže nebude schválena fúze mezi HypoVereinsbankBank Austria, dalším zájemcem o rakouskou banku je Unicredito Italiano.

Francouzský retailový řetězec Carrefour je hodnocen jako investičně atraktivní. MSDW zvýšil v pátek, poté co společnost zveřejnila pololetní výsledky, doporučení z neutral na outperform, s cílovou cenou 90 EUR, Lehman Brothers stanovil cílovou cenu na 89 EUR a Goldman Sachs zvýšil odhad zisků za rok 2000 o 2,5%. Rovněž CSFB zvýšil odhady zisků pro letošní i příští rok.

Goldman Sachs snížil odhad zisku pro letošní rok společnosti Deutsche Telekom o 9%. DT rovněž vytvořil alianci se dvěma švédskými společnostmi, aby se společně ucházeli o 3G licenci ve Švédsku.

Přehled akciových indexů

Patrik Muller, Petr Sedlář

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688