Dan Karpíšek (Komerční banka)
Měny-forex  |  26.06.2000 16:56:20

Akcie - Týdenní zpráva, trading Komerční banky


      

Akciím se tento týden vůbec nedařilo. Téměř všechny blue-chipy se ocitly pod prodejním tlakem. Index PX 50 v minulém týdnu oslabil o 2,4% na 523,5 bodu. Jeho zisky od začátku roku se snížily na 6,9%. V minulém týdnu se nejhůře dařilo akciím ČEZu. Ten ztratil 6,1% na 94. Následoval Český Telecom s poklesem o 4,8% na 636. Mírně ztrácely akcie IPS, které oslabily o 0,6% na 163. Naopak nejlépe se dařilo akciím Komerční banky, která posílila o 2,4% na 734. Následovala Česká spořitelna a České radiokomunikace s růstem o 0,3% a 0,2% respektive.

       V pondělí budou zveřejněny údaje o HDP za 1Q00. Očekáváme růst o 2,8% meziročně. Na údaje o HDP by měly reagovat především akcie ČEZ, Unipetrolu a telekomunikačních společností. Nicméně si myslíme, že údaje o HDP rozhodně neovlivní dění na českém kapitálovém trhu po celý týden. Česká spořitelna a České radiokomunikace budou mít příští týden valné hromady, ale na programu jsou pouze rutinní záležitosti. Navíc k tomu by se v případě České spořitelny měla ujmout kontroly nad bankou rakouská Erste Bank. U Českých radiokomunikací by akcionáři měli schválit poskytování informací o společnosti zájemcům o privatizaci této společnosti. Jelikož jsou tyto události všeobecně očekávány, nepředpokládáme výraznou reakci těchto akcií. Očekáváme, že český trh bude opět mimo zájem investorů, důležitý bude vývoj na zahraničních trzích.

       Česká národní banka minulý pátek rozhodla o uvalení nucené správy na IPB. Události okolo této třetí největší české banky se seběhly velmi rychle. Hned v pondělí ráno nucený správce oznámil, že veškerá aktiva a pasiva IPB byla prodána ČSOB. Spojený subjekt se tak rázem stal největší bankou jak v České republice, tak ve střední a východní Evropě. ČSOB získala na akvizici IPB státní záruku na veškerá aktiva IPB. ČSOB podle dohody může během jednoho roku převést na stát aktiva, která budou podle jejího názoru příliš riziková. Za tuto záruka zaplatí ČSOB státu poplatek ve výši 20% čisté hodnoty aktiv takto očištěné IPB. Cena, kterou ČSOB zaplatí za IPB bude stanovena na základě dvou nezávislých auditů navýšená o prémii ve výši 3mld. Velkou neznámou také zůstává kolik společností ze skupiny IPB vlastně ČSOB koupila. ČSOB již údajně kontroluje IPB Pojišťovnu, Českomoravskou stavební spořitelnu a ČMHB. Probíhající due diligence v IPB by mělo postupně situaci zpřehlednit. Management ČSOB odhaduje proces integrace obou bank na dva roky. Do té doby bude IPB fungovat jako samostatná divize ČSOB.

       Ministerstvo dopravy a spojů (MDS) zveřejnilo svoje doporučení k udělení UMTS licencí v České republice. MDS navrhuje udělit tři licence stávajícím operátorům. Ti by podle návrhu měli zaplatit poplatek, který by kryl administrativní náklady udělení licence a poplatek za licence, který stanoví vláda. MDS doporučuje vyhlášení výběrového řízení (beauty contest) pouze v případě, že někteří operátoři neprojeví zájem o licenci. MDS nevyloučilo udělení dalších licencí, pokud budou k dispozici další frekvence.

       Český telekomunikační úřad (ČTÚ) vyhlásil tendr na tři licence FWA. Tento systém umožňuje přenos hlasu, dat a vysokorychlostní přístup na Internet. Licence budou uděleny na základě výběrového řízení podle předem stanovených kriterií. Ty obsahují zkušenosti s provozem FWA v zahraničí, zkušenosti s poskytováním telekomunikačních služeb v ČR, rychlost a řešení výstavby sítě a cenu poskytovaných služeb. Zájemci o licenci zaplatí 100.000 vstupní poplatek a vítěz 150m poplatek za licenci. Nabídky by měly být podány do 15. srpna a licence bz měly být uděleny 21. září. Podmínky výběrového řízení vylučují účast stávajících mobilních operátorů EuroTelu, RadioMobilu a Českého Mobilu a Také Českého Telecomu spolu s jejich mateřskými a dceřinnými společnostmi.

       Generální ředitel Komerční banky (KB) Vávra oznámil, že KB hodlá investovat USD 10m ( 380m) do oblasti e-komerce a m-komerce. Banka by chtěla začít poskytovat tyto služby koncem tohoto roku nebo v začátkem roku 2001. Generální ředitel také potvrdil, že informační memorandum by mělo být rozesláno investorům v září tohoto roku. Důvodem zdržení je požadavek privatizačního poradce Goldman Sachs o dodatečné due diligence úvěrového portfolia banky.


      Tyto zprávy pro vás vytváří Trading Komerční banky a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688