Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  05.02.2004 08:42:21

Atlantik FT - komentář k dividendové politice ČTelu


   Předseda dozorčí rady ČTelu včera oznámil, že dividendová politika společnosti nebude ovlivněna případnou ztrátou v roce 2003. Management ČTelu již dříve varoval, že pokud Český telekomunikační úřad nepovolí společnosti zvýšení měsíčních paušálních poplatků, ČTel bude nucen k jednorázovým odpisům, což by mohlo vést ke ztrátě za rok 2003 v řádu miliard korun (viz. tabulka). Mluvčí ČTelu nám sdělil, že by se mělo jednat o nekonsolidovanou ztrátu. Vliv mimořádných odpisů na konsolidované výsledky by závisel na výši těchto odpisů.

Prohlášení předsedy dozorčí rady podle našeho názoru znamená, že ČTel v roce 2003 pravděpodobně vykáže ztrátu. Tato ztráta by byla ovšem pouze účetní operací a nebude mít vliv na cash flow společnosti. ČTel by mohl vyplatit dividendu z upraveného zisku za rok 2003, tzn. po vyloučení vlivu mimořádných odpisů. Dividendy by byly vyplaceny z nerozděleného zisku z minulých let, který činí 31,48 mld. (96,2 na akcii). Schválená dividendová politika ČTelu předpokládá výplatní poměr ve výši 50-70% z konsolidovaného zisku předcházejícího účetního období. Podle našich projekcí by konsolidovaný zisk ČTelu (po vyloučení vlivu mimořádných odpisů) v roce 2003 měl činit 4,991 mld. . Při výplatním poměru 60% by dividenda dosahovala 9,3 na akcii, což představuje hrubý dividendový výnos 3,1%. Výplatu dividendy by měl podle našeho názoru podporovat i stát, který vlastní v ČTelu 51% podíl a potřebuje finanční prostředky na krytí deficitu státního rozpočtu.

ČTel požaduje zvýšení měsíční paušálního poplatku protože náklady na provoz přístupové sítě nejsou zahrnuty v kalkulaci nákladů na poskytování universální služby. Náklady na universální služby jsou kryty ze speciálního fondu, kam přispívají všichni operátoři podle svého tržního podílu. ČTel investoval do rozvoje sítě od roku 1995 přes 130 mld. . Tyto investice předpokládaly změnu cen do doby liberalizace telekomunikačního trhu. V případě, že ČTÚ nepovolí zvýšení paušálních poplatků, byl by ČTel nucen odepsat část těchto investic, protože v opačném případě by účetní hodnota investic neodpovídala jejich ekonomické hodnotě. Podle našeho názoru investice od roku 1995 ovšem také nepředpokládaly tak výrazný pokles hlasových služeb v oblasti pevných služeb a naopak výrazný růst penetrace mobilních služeb a proto je určitý jednorázový odpis hodnoty investic nutný.

Hodnota mimořádných odpisů

% z investic do sítě

Konsolidovaný zisk/ztráta

EPS ()

2 mld.

1,5%

2,99 mld.

9,28

4 mld.

3,1%

0,99 mld.

3,07

5 mld.

3,8%

- 0,01 mld.

0,31

6 mld.

4,6%

-1,01 mld.

-3,14

8 mld.

6,2%

-3,01 mld.

-9,35

10 mld.

7,7%

-5,01 mld.

-15,55

Aby se ČTel dostal v roce 2003 do konsolidované ztráty, pak by mimořádné odpisy musely podle našich projekcí činit více 5 mld. , což odpovídá zhruba 4% účetní hodnoty investic.

V úterý 3. února ČTel obdržel pokutu ve výši 81,7 mil. (0,3 na akcii) od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) z důvodu zneužití svého dominantního postavení. Podle ÚOHS se ČTel porušil hospodářskou soutěž, když v letech 20012002 uzavíral smlouvy s firemními zákazníky, ve kterých je zavazoval nevypovědět smlouvy před určitým datem. Zákazníci, kteří tyto smlouvy uzavřely získaly určité výhody či slevy, čímž ČTel diskriminoval ostatní uživatele a zároveň zabraňoval alternativním operátorům tyto zákazníky získat. ČTel však toto obvinění odmítl s tím, že v letech 20012002 již existoval plně liberalizovaný trh a společnost nenutila své zákazníky k uzavírání nevýhodných smluv. ČTel se bude proti této pokutě bránit soudní cestou.

Zpráva ohledně dividendové politiky i přes případnou ztrátu v roce 2003 je pro akcie společnosti pozitivní a její vliv pravděpodobně převáží negativní dopad pokuty uložené Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže.

Náš krátkodobý výhled (pozitivní) a doporučení (kupovat) zůstávají nadále nezměněny.


ZDROJ: Atlantik FT
AUTOR: Tomas Gatěk

Související zprávy:
Atlantik FT - komentář k výsledkům Eurotelu 
Atlantik FT - hödnocení variant prodeje ČTel






AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688