Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  04.01.2005 16:06:33

Atlantik FT - komentář k oznámení FNM pro ČTel



Místopředseda Fondu národního majetku (FNM) Kuta dnes řekl, že o informační memorandum pro privatizaci státního 51% podílu v Českém Telecomu požádalo během včerejšího a dnešního dne devět společností. Pět z nich jsou telekomunikační operátoři a zbývající čtyři finanční investoři (venture fondy).

Termín pro podání žádosti o informační memorandum vyprší 21. ledna. Předběžné nabídky, které musí obsahovat cenu, musí zájemci podat již 3. února. V polovině února vláda rozhodne, které uchazeče pustí do druhého kola výběru. Tito zájemci budou mít pouze 4-5 týdnů na provedení hloubkové kontroly v Českém Telecomu a Eurotelu a podání závazných nabídek! Tento časový harmonogram je podle našeho názoru nerealistický a jeho dodržení povede k nízkým nabídkám. Vláda může rozhodnout již v polovině února opustit přímý prodej a zvolit metodu prodeje přes trh v případě, že nebude spokojena s předběžnými nabídkami nebo strukturou zájemců.

Skutečný zájem operátorů minimální
Kuta uvedl, že o informační memorandum projevil zájem Swisscom, TDC, Vodafone, TeliaSonera a Telefonica. Jména finančních investorů neuvedl. Nadále se domníváme, že skutečný zájem o Český Telecom a Eurotel jako celek mají pouze Swisscom a TDC. Podle našeho názoru a informací žádná jiná telekomunikační firma nemá zájem z důvodu odlišných priorit - zaměření na růstové telekomunikační trhy, výplata dividend, snižování dluhu nebo přítomnost v ČR (Deutsche Telekom prostřednictvím T-Mobile ČR). Vodafone se zajímá pouze o Eurotel, TeliaSonera také o mobilní sítě, ale na Balkánu a v Eurasii a Telefonica se orientuje na jižní Ameriku. Podle agentury Reuters již zdroj blízký Telefonice zpochybnil zájem firmy o akvizice v regionu střední Evropy. Pravděpodobně se objeví ještě France Telecom, ale v tomto případě není silný zájem pravděpodobný, protože ředitel společnosti minulý měsíc uvedl, že ČTel není pro France Telecom prioritou. Prohlásil, že společnost se nyní zaměřuje především na zmenšení svého zadlužení.

Ani v případě dvou nejvážnějších zájemců - Swisscom a TDC - není jistý výsledek. Zájem Swisscom se setkal s negativním přijetím ze strany majoritního akcionáře, kterým je s podílem 68% švýcarská vláda. Švýcarský ministr financí dal najevo svou nechuť k jakýmkoliv projektům, které by mohly ohrozit ziskovost společnosti. Společnost TDC považujeme s ohledem na výsledky dosažené v Českých radiokomunikacích (CRa) za nesolidního partnera (vyvedení podílu v T-Mobile ČR do daňového ráje ve spolupráci s Deutsche Bank a tím poškození minoritních akcionářů, špatné hospodářské výsledky Contactelu).

Kuta očekává, že v prvním kole obdrží stát předběžné nabídky od 3-4 zájemců. To podle našeho názoru není dostatečný počet pro vytvoření silné konkurence, která by vedla k dosažení zajímavé ceny. Takový počet zájemců je typický teprve pro druhé kolo výběru, kam se dostanou firmy s nejvyššími indikativními nabídkami. Důvodem malého počtu zájemců je podmínka státu, který požaduje v každém konsorciu účast telekomunikačního operátora. Kuta tak nepřímo potvrzuje naše tvrzení, že o ČTel není dostatečný zájem ze strany telekomunikačních operátorů. Kromě toho se domníváme, že role operátorů v konsorciích bude čistě formální (snad s výjimkou Swisscom a TDC), protože to vyžadují podmínky tendru. Rozhodovací pravomoci budou mít pouze finanční investoři a podle toho se také konsorcia budou chovat.

Tržní cena 51% podílu 65 miliard
Akcie ČTel dnes posílily o 4,6% na 395 korun (15:30). Důvodem je kombinace silného zájmu investorů o české akcie a informace FNM. Tržní hodnota státního podílu je aktuálně 65 miliard korun. Zájem portfoliových investorů potvrzuje naše doporučení privatizovat státní podíl přes akciový trh. Při současné tržní ceně totiž stát nemůže v žádném případě očekávat prémii za kontrolu, o které neustále mluví ministr Mlynář a poradce Mládek, protože výsledná cena by byla pro telekomunikačního operátora příliš vysoká. Finanční investoři nejsou ochotni nabízet žádnou prémii, protože by si snížili výsledný zisk z transakce. Naopak zájem portfoliových investorů je jasně prokazatelný nejenom růstem ceny akcií ČTel, ale také všech ostatních českých akcií obchodovaných v systému SPAD.

AUTOR: Jan Schiesser



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 11:07  Gevorkyan 1Q24: Marže zpět na 30%, růst podepsaných zakázek Research (Česká spořitelna)
Čt   8:15  Technologické akcie lídry seance (16.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)

Přečtěte si také:

12.04.2005Atlantik FT - koment k podpisu smlouvy o ČTel Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
21.12.2004Atlantik FT - komentář k zahájení tendru na ČTel Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
30.11.2004Atlantik FT - komentář k akvizičním možnostem ČEZ Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
24.11.2004Atlantik FT - komentář k výsledkům ČEZ podle IFRS Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
27.10.2004Atlantik FT - komentář doporučení priv. komise pro ČTel Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688