Václav Horák (AliaWeb)
Úrokové sazby  |  29.10.2003 10:28:21

Atlantik FT - FED rozhodl nezměnit úr. sazby ani dominanci nebezpečí poklesu inflace


Rozhodnutí Fedu (FOMC) o úrokových sazbách „Federal Funds Rate Target“

Skutečnost: 1,00%
Očekávání: 1,00%
Předchozí: 1,00%

Zkrácená verze prohlášení FOMC:
FOMC věří, že monetární politika nízkých úr. sazeb ve spojení se silným růstem produktivity práce poskytuje důležitou podporu ek. aktivitě. Poslední ek. signály v období po posledním rozhodnutí o úr. sazbách naznačují posílení spotřeby a stabilizaci trhu práce. Síla firem ovlivňovat ceny a růst jádra spotřebitelských cen zůstává slabý. Nebezpečí rizik vyššího resp. nižšího než stabilního/udržitelného ek. růstu jsou vyrovnané. V kontrastu s tímto hodnocením však ve stejném období nebezpečí nežádoucího poklesu nyní nízké inflace je větší (i když mírně) než její růst a je dominantním nebezpečím v dohledné budoucnosti. Za těchto okolností FOMC věří, že nízké úr. sazby mohou být udrženy delší čas.

Hodnocení rozhodnutí/komentáře Fedu, výhled monetární politiky:
Fed podle očekávání celého trhu nezměnil úr. sazby ani hodnocení dominance nebezpečí poklesu inflace než jejího růstu zůstává nad rovnováhou nebezpečí ek. růstu. Komuniké se lišilo od komentáře z posledního zasedání/rozhodování Fedu o úr. sazbách 12.08. pouze změnou hodnocení vývoje na trhu práce za období od posledního srpnového rozhodování o úr. sazbách. Fed podobně jako na červnovém zasedání FOMC hovoří o stabilizaci trhu práce. Ta se však v létě ukázala jako omyl a FOMC v srpnu popsal trh práce jako smíšený a v září jako slábnoucí. Ačkoliv lze souhlasit s Fedem, stabilizace zatím nebyla dostatečně potvrzena. Fed, zřejmě správně čeká, že ek. oživení ještě neodstraní tlaky na pokles inflace resp. že nízká inflace bude trvat dlouhodobě.

Dopad na trhy:
Rozhodnutí Fedu pomohlo cenám akcií i dluhopisů. V delším období však je pouze otázkou času dalšího růstu optimismu prohlášení a tak pro ceny dluhopisů jde pouze o přechodně dobrou zprávu. Denní zisky dolaru po rozhodnutí Fedu klesly pouze dočasně, makroekonomické výsledky silnějšího růstu spotřebitelského sentimentu (Conference Board) resp. zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby.

Výhled další monetární politiky:
Výhled monetární politiky se po týdenní zprávě z trhu práce příliš nezměnil, stále tak platí očekávání, že Fed by přes silný ek. růst neměl změnit své úr. sazby, první zvýšení úr. sazeb by mělo přijít až ve druhém pololetí roku 2004 nebo spíše v roce 2005(kvůli slabému trhu práce, silnému růstu produktivity práce a tím slabé inflaci). Existuje však dobrá šance, že i po posílení trhu práce koncem roku nebo příští rok Fed nebude chtít úr. sazby zvyšovat, neboť inflace by měla dále zůstat slabá. Fed má dobrý důvod počkat na případné změny úrokových sazeb podle toho, zda-li ek. oživení a stabilizace inflace bude trvalejší. Tento záměr též deklaroval stejně jako scénář zrychlení ek. růstu ve druhé polovině roku. Prozatímní předpoklady opravňují na obě otázky odpovědět ano a tedy další změna úr. sazeb by mělo být zvýšení.
Fed dlouhodobě pravděpodobně nezmění ani hodnocení dominance nebezpečí většího poklesu inflace než jejího růstu nad biasem (hodnocení rovnováhy) nebezpečí silnějšího/slabšího ek. růstu než je jeho udržitelná úroveň (tato nebezpečí jsou zatím v rovnováze) a to i přes možnost změny hodnocení rovnováhy rizik dlouhodobého ek. růstu ve prospěch silnějšího růstu (na základě dostupných ek. informací).



AUTOR: Josef Kvarda


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info kliknite na malé obrázky.

Tematické zprávy: Přichází zlatý čas dividend na valných hromadách.. 

ČEZ oficiálně ke svým podílům na REAS

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

03.05.2018ČNB nezvýšila sazby, ani významně nezměnila prognózu (Speciální analýzy) Investiční bankovnictví (Komerční banka)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688