rsd.cz (ŘSD)
Z regionů  |  10.05.2024 12:13:00

Zahajujeme přestavbu rizikové křižovatky na silnici I/38 v Jihlavě – Pávově

Právě dnes zahajujeme plánovanou přestavbu rizikové a vytížené křižovatky na silnici I/38 v Jihlavě – Pávově. Práce máme naplánovány až do října, kdy bychom už přestavěnou a bezpečnější křižovatku chtěli uvést do plného provozu.

Demontáží středových svodidel a úpravami místa pro zařízení stavby dnes započala jedna z letošních nejnáročnějších stavebních operací na komunikacích ve správě Ředitelství silnic a dálnici v Kraji Vysočina. Zároveň je upravován středový dělící ostrůvek sjezdové a nájezdové větve v EXIT 112 tak, aby po něm mohla být vedena doprava. Chystá se kácení náletových dřevin v prostoru budoucí okružní křižovatky i přeložka telekomunikačních kabelů. V následujících měsících dozná celé místo významných změn, a to z důvodu zajištění větší plynulosti a bezpečnosti provozu.

Stavba řeší přestavbu stávající stykové křižovatky silnice I/38 a větve mimoúrovňové křižovatky (MÚK) dálnice D1 na okružní křižovatku (OK). Silnice I. tří­dy č. 38 prochází v místě stavby ve směru sever – jih a tvoří hlavní propojení měst Havlíčkův BrodJihlava a jejich připojení na dálnici D1 (EXIT 112).

Stávající MÚK v místě křížení je trojlístková s absencí 2 ramp ve 4. kvad­rantu. Vratnou rampu BrnoJihlava a přímou Havl. Brod – Praha nahrazu­je styková křižovatka umístěná v levém jízdním pásu sil. I/38. V křižovatce dochází ke změně kategorie silnice I/38 z dvoupruhového uspořádání ve směru Havlíčkův Brod na čtyřpruhové ve směru Jihlava. Křižovatka leží v průmyslové oblasti, ve velké míře je tak využívána kamiony a jinými těž­kými vozidly a jejich velká intenzita způsobuje problémy jak z hlediska bez­pečnosti, tak také z hlediska plynulosti dopravy. Podle posledního sčítání projede tímto místem denně více než 12 500 vozidel, z toho přibližně 30% tvoří nákladní vozidla a kamiony. Přestavba na okružní křižovatku s vněj­ším průměrem 44 m nepředstavuje velký zásah do území. Okružní pás je navržen s jedním pruhem š. 6,5 m a pojížděným prstencem š. 2,0 m.

Jízdní pruhy v pravém pásu stávajícího čtyřpruhu v prostoru křižovatky jsou určeny pro směr Havl. Brod – Jihlava, kdy je z pravého pruhu umož­něno odbočení směr Brno. Jízdní pruhy v levém pásu jsou pro přímý směr JihlavaHavlíčkův Brod a pro pravé odbočení pro směr JihlavaPraha. V projektu je uspořádání křižovatky navrženo tak, že do průsečíku silnice I/38 a větve D1 je osazena okružní křižovatka. Jednotlivé jízdní pruhy jsou pak směrově upraveny tak, aby se přizpůsobily tvaru okružní křižovatky. Základní šířka jízd­ních pruhů v nových ramenech okružní křižovatky je 3,50 m.

Pro dominantní směry byly z jednotlivých ramen odkloněny samostatné větve (tzv. bypassy). Jedná se o směry JihlavaPraha, Brno – Havl. Brod, Havl. Brod – Jihlava/Brno. Tyto větve jsou navrženy jako jednosměrné, jednopruhové v šířce, která umožní objetí vozidla při jeho nepojízdnosti.

Práce si vyžádají omezení provozu. Již od samého počátku a téměř po celou dobu výstavby bude EXIT 112 dálnice D1 směr Havlíčkův Brod a Jihlava uzavřen a motoristům budou k dispozici vyznačené objízdné trasy přes EXIT 119 Velký Beranov nebo přes EXIT 104 Větrný Jeníkov. Vozidla směřující od Havlíčkova Brodu na Prahu budou naváděna přechodným dopravním značením na nájezd na dálnici D1 směr Brno a bezprostředně v EXIT 112 z dálnice sjedou ve směru na Havlíčkův Brod, podjedou dálniční most a na svou trasu se dostanou po stávající nájezdové rampě na dálnici D1 ve směru na Prahu v EXIT 112. Od půlky července až do konce září pak bude EXIT 112 zcela uzavřen. V průběhu výstavby je v místě prací rovněž počítáno s kyvadlovým provozem na semafory, a to po dobu 2×14 dní, poprvé v červenci, podruhé v září s tím, že semafory na blízké křižovatce Tři věžičky budou v těchto termínech vypnuty.

Ze sedmi firem, které se zúčastnily tendru na zhotovitele, zvolila hodnotící komise společnost STRABAG a.s., která podala nejvýhodnější ekonomickou nabídku. Smluvně se zavázala dílo provést za 58,29 mil. bez DPH, přičemž odhadovaná cena veřejné zakázky činila 67,21 mil. bez DPH. Uvést přestavěnou křižovatku do provozu bychom chtěli v průběhu října.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Z regionů:

Po 21:46  Na jeden den se otevře Kantorova vila Jablonec nad Nisou (mestojablonec.cz)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688