Petr Holub (MojeNebankovka)
Finanční rady  |  15.04.2024 10:27:35

Přídavky na děti. Pravidla se mění

Kdy je možné žádat o přídavky na děti

Přídavky na děti jsou určeny rodinám, které vychovávají nezletilé a nezaopatřené děti. V roce 2024 platí, že na přídavek má rodina nárok, pokud je její příjem nižší než 3,4násobek životního minima. Životní minimum je stanoveno na částku 4 860 Kč za jednu dospělou osobu. Druhá dospělá osoba má stanovené životní minimum na 4 040 a ještě nižší částky jsou vypočteny pro děti dle věku. Například pokud by v domácnosti byly 2 dospělé osoby a jedno dítě do 6 let, měla by rodina nárok na přídavky, pokud by její měsíční příjem nepřesahoval částku 37 366 Kč. 

 

Kolik jsou přídavky na děti

Stát poskytuje dávky v základní částce nebo v částce zvýšené. Na zvýšenou dávku mají nárok ti rodiče, kde alespoň jeden získává příjem ze zaměstnání ve výši minimálně 4 860 Kč. Příjmy mohou být i z podnikání nebo formou dávek (nemocenská, důchod, podpora, příspěvek na péči a rodičovský příspěvek). 

Základní přídavky na děti jsou 830 Kč na jedno dítě do 6 let, 970 Kč, pokud je dítě do 15 let a nejvyšší přídavky jsou poskytovány na dítě do věku 26 let, 1 080 Kč. Zvýšené přídavky na děti do 6 let jsou 1 330 Kč, na děti do 15 let můžete dostat 1 470 Kč a na dítě do 26 let věku 1 580 Kč. 

 

Jak žádat o přídavek na dítě

O přídavek na dítě můžete žádat online nebo na úřadu práce, pod ten spadá dřívější samostatný úřad české správy sociálního zabezpečení. Vždy se posuzuje (a dokládá) příjem rodiny za předchozí čtvrtletí. Příspěvek se vyplácí měsíčně, pokud máte nárok například na příspěvek za duben, přijde vám do konce května. Ve čtvrtletním intervalu je nutné dokládat aktuální příjmy. 

Od roku 2025 se nebude o příspěvek na dítě žádat samostatně, ale formou jednotné dávky. Do jedné žádosti by měly být sloučeny příspěvek na bydlení, příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a přídavek na dítě. 

 

Pozor na hospodaření

Pokud se dostanete do finanční tísně, nestačí vám vlastní peněžní prostředky nebo příspěvky od státu, můžete situaci řešit půjčkou. Ne však v případě, kdy by vás splátky půjček měly dostat do potíží. Půjčku pečlivě vybírejte a kontrolujte sazbu RPSN. Ta zahrnuje celkové náklady půjčky namísto úrokové sazby, ve které nejsou obsaženy všechny poplatky. S výběrem výhodné půjčky vám pomůže srovnávač půjček MojeNebankovka.cz. 

 

Petr Holub

Po úspěšně ukončeném studiu financí na vysoké škole jsem se věnoval účetní a daňové problematice. Mám zkušenosti z oblasti řízení středních i velkých firem, orientuji se v dotačních titulech, obchodním právu, investicích, tržních analýzách a predikcích. Mám doktorát z ekonomie a rád pro vás pravidelně zpracovávám aktuality a důležité informace z dění na finančních trzích.



MojeNebankovka

Největší a precizně připravený srovnávač bankovních a nebankovních půjček v ČR pomáhá občanům i podnikatelům. Přináší pravidelně aktualizované recenze finančních produktů, sleduje aktuální dění, poradí v začátcích podnikání, v účetní i daňové oblasti. Portál, kde najdete nejen nejlevnější půjčky, ale i zajímavé a užitečné informace. Moje Nebankovka: vyhledává, radí, vzdělává.

Více informací na https://mojenebankovka.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po 10:24  Rozdělený dluhopisový trh Richard Bechník (Swiss Life Select)
Po   0:00  Jak pronajmout byt, hlavní zásady Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688