Hays plc (Hays plc)
Práce  |  11.04.2024 12:48:42

Když se dlouho nedaří získat nové zaměstnání

Současná situace na trhu práce bílých límečků je stále více než uspokojivá a nabídka pracovních míst je široká. Obvykle si uchazeč najde novou práci v horizontu jednoho až dvou měsíců, ale záleží samozřejmě na mnoha okolnostech – poptávané pozici, lokalitě, požadavcích na roli a podobně. Někteří uchazeči upřednostňují pasivnější přístup a vyčkávají, až budou sami s nabídkou osloveni například přes LinkedIn, jiní dají na osobní doporučení známých, stálicí při hledání nového místa je inzerce na pracovních portálech.

Přesto se nezřídka stává, že proces hledání nového zaměstnání trvá déle, než si uchazeč představoval. Je to nepříjemné a frustrující, ale není na místě se vzdávat. Často pomůže změnit taktiku nebo lépe mířit. 

„Hledání nové práce může být zdlouhavý a náročný proces, ale je důležité zůstat za každých okolností pozitivní a vytrvat. Každé výběrové řízení vás posouvá dále“, komentuje Kristýna Králová z personálně poradenské společnosti HAYS a níže uvádí několik tipů a rad, na které se zaměřit, pokud hledání práce trvá déle, než by uchazeč očekával.

Ujasněte si, jakou práci hledáte a co přesně chcete

Většina lidí obvykle se změnou pracovního místa naváže na svou dosavadní kariéru. Zamyslete se nad tím, co je vaší primární motivací ke změně pracovního místa. Hledáte pozici s vyšší zodpovědností? Pak si musíte být jisti a musíte jasně prokázat, že zvládnete vše, co to obnáší. Je vaše motivace primárně finanční? Ověřte si, ideálně z více zdrojů, že vaše finanční očekávání jsou realistická. Chcete změnit kompletně obor? Vyberte z vaší dosavadní kariéry zkušenosti, které uplatníte v novém sektoru a stavte na nich. Pamatujte, že budete patrně muset slevit ze seniority pozice a pravděpodobně i po finanční stránce.

Vytvořte si seznam vašich požadavků a označte si ty, na kterých budete trvat a ty, ze kterých jste ochotni slevit, díky tomu se vám lépe podaří identifikovat vhodné pracovní pozice.

Nehlaste se na pozice bez uvážení, méně někdy znamená více

Někteří lidé mají tendenci upřednostňovat objem nad kvalitou – rozposílají životopis na mnoho pracovních nabídek, velkému množství zaměstnavatelů. Nevýhod tohoto přístupu je hned několik – nejen že brzy ztratíte přehled, komu a kam jste životopis poslali, nebude ani ve vašich silách si zapamatovat důležité informace z inzerátů a možná vám mnoho důležitého uteče, mnoho z vašich reakcí nebude relevantních.

Než se na pozici přihlásíte, zjistěte si více informací o dané společnosti. Využijte internet a sociální sítě, abyste se dozvěděli více o kultuře společnosti, vizi a pokuste se porozumět tomu, koho do svého týmu hledají, abyste sladili své dovednosti a zkušenosti s tím, co firma potřebuje.

Projděte si detailně popis pracovního místa a ujistěte se, že splňujete zásadní požadavky na pozici.

Přizpůsobte svůj životopis

Vždy, když posíláte životopis, přizpůsobte ho pomocí klíčových slov tak, aby personalistu zaujal. Vyhledejte si v popisu pracovního místa znalosti a zkušenosti, které firma hledá, a uzpůsobte terminologii. Zdůrazněte relevantní dovednosti, aby je zaměstnavatel ve vašem životopise nepřehlédl. Pokud disponujete znalostí některého ze systémů, které firma využívá, uveďte je.

Připojte průvodní dopis

Životopis poskytuje informace o zkušenostech a kvalifikaci, v průvodním dopise vysvětlete svou motivaci pro práci v dané společnosti a proč jste tím správným kandidátem. Zaměřte se pouze na fakta, uveďte také konkrétní a relevantní příklad nějakého vašeho úspěchu.

V průvodním dopise máte možnost zdůraznit, jak vaše osobnost souzní s kulturou a vizí společnosti. Vždy buďte věcní, nesnažte se vlichotit, pamatujte také na stručnost – průvodní dopis by neměl být delší než třetina strany A4.

Navazujte nová spojení a kontakty a vzdělávejte se

Buďte aktivní na profesních sociálních sítích. Připojte se k oborovým komunitám, propojujte se se společnostmi a odborníky z vaší oblasti. Opět, kvalita by měla vyhrát nad kvantitou, neposílejte proto stovky žádostí o propojení. Dbejte na to, aby to byly relevantní kontakty na vaší profesní úrovni, popřípadě o jednu úroveň výše, propojte se také s personalisty. Účastněte se dostupných akcí, webinářů a podobně. Zvažte nějaký profesní kurz s novou certifikací, která by k získání pracovního místa dopomohla. Informace o probíhajících kurzech si nezapomeňte zaznamenat do svého CV i LinkedIn profilu.

Zvažte dočasné pracovní místo

Většina lidí hledá trvalé pracovní místo se smlouvou na dobu neurčitou. Nicméně, existuje také řada dočasných pracovních míst, která mohou být velmi atraktivní. Některé společnosti se rozhodnou vypsat dočasné pracovní místo, například se smlouvou na půl roku nebo rok, nejčastěji z důvodu záskoku za mateřskou, záskoku za dlouhodobou pracovní neschopnost, nebo například v případě nového projektu. Často se jedná o velmi prestižní zaměstnavatele, kteří v mnohých případech s dočasným pracovníkem naváží následně trvalou spolupráci.

Buďte otevření zpětné vazbě

Pokud jste absolvovali více pohovorů a v hledání jste se neposunuli, zajímejte se o zpětnou vazbu. Zpětná vazba by vám měla naznačit, zda se ucházíte o správný typ pozic či zaměstnavatelů.

Hays

Hays plc („ Skupina”) je přední světová společnost v získávání specialistů a poskytování náborových řešení, jako je RPO či MSP. Skupina je expertem v náboru kvalifikovaných, profesionálních a odborných lidí po celém světě, je leaderem na trhu ve Velké Británii, Německu a Austrálii a jedním z leaderů na trhu v kontinentální Evropě, Latinské Americe a Asii. Skupina působí v soukromém i veřejném sektoru, zabývá se vyhledáváním kandidátů na stálý i dočasný pracovní poměr včetně contractingu. K 30. červnu 2022 má Skupina 13,000 zaměstnanců pracujících ve 253 kancelářích ve 32 zemích světa.
Hays působí v těchto zemích: Austrálie, Belgie, Brazílie, Česká republika, Čína, Dánsko, Francie, Chile, Indie, Irsko, Itálie, Japonsko, Kanada, Kolumbie, Lucembursko, Maďarsko, Malajsie, Mexiko, Německo, Nizozemí, Nový Zéland, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Singapur, Spojené Arabské Emiráty, Spojené Státy Americké, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko a Velká Británie.

Více informaci na: www.hays.cz

Okomentovat na facebooku









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688