Renata Wright (Kurzy.cz)
Důchody a penzijní  |  12.04.2024 06:20:00

Invalidní důchody 2024: Co platí pro invalidní důchody v roce 2024

V roce 2024 k žádným zásadním změnám v invalidních důchodech nedošlo. V následujícím článku shrnujeme to nejdůležitější, co je dobré o invalidním důchodu vědět.

» Kdy vůbec nárok na invalidní důchod vznikne?

Pro nárok na invalidní důchod musíte současně splňovat 3 podmínky – je vám méně než 65 let, jste podle zákona invalidní a máte dostatečnou dobu důchodového pojištění. Výjimkou je invalidita v důsledku pracovního úrazu, tam se doba důchodového pojištění nesleduje.

» Kdy je člověk invalidní?

Podle zákona je člověk invalidní, pokud se kvůli dlouhodobě nepříznivému zdravotnímu stavu snížila jeho schopnost pracovat nejméně o 35 % nebo pokud není schopen studovat (v některých případech vzniku invalidity před dosažením 18 let).

Rozlišují se 3 stupně invalidity podle míry poklesu schopnosti pracovat:

Stupeň invalidity Pokles pracovní schopnosti
invalidita prvního stupně
o 35 až 49 %
invalidita druhého stupně o 50 až 69 %
invalidita třetího stupně o 70 % a více

» Kolik potřebuji let důchodového pojištění?

Do doby pojištění pro nárok na invalidní důchod se počítá příspěvková doba (doba zaměstnání, OSVČ apod.), náhradní doba (doba péče o dítě do 4 let apod.) a dopočtená doba (doba od vzniku nároku na invalidní důchod do dosažení důchodového věku). Dopočtená doba se nezapočítává, jestliže invalidita vznikla následkem úmyslného poškození zdraví.

Váš věk
Potřebná doba pojištění před vznikem invalidity alespoň:
Pokud nebyla získána potřebná doba pojištění před vznikem invalidity, je potřeba získat v 10 letech po vzniku invalidity dobu pojištění alespoň:
do 20 let    1 den
2 roky
20-21 let
 1 rok
2 roky
22-23 let 
2 roky
2 roky
24-25 let
3 roky
3 roky
26-27 let 
4 roky
4 roky
28-37 let
5 let v posledních 10 letech
5 let
nad 38 let
5 let v posledních 10 letech nebo 10 let v posledních 20 letech
5 let

» Jak poznám, že mohu požádat o invalidní důchod?
Požádat o invalidní důchod vám může doporučit např. váš ošetřující lékař, který zná váš zdravotní stav a může tedy odhadnout, zda na něj dosáhnete či ne. Ale rozhodnout se a požádat můžete i sami.
Invalidní důchod můžete dostat teoreticky „na jakoukoli nemoc“, jde jen o to, jak moc je nemocí ovlivněna vaše pracovní schopnost.
V příloze vyhlášky o posuzování invalidity (č. 359/2009 Sb.) je seznam nemocí uznatelných pro invalidní důchod od infekce po úraz, spolu s procentuálním odhadem poklesu pracovní schopnosti.

» Kdo rozhoduje o přiznání invalidního důchodu?

O samotném důchodu rozhodne Česká správa sociálního zabezpečení na základě vámi podané žádosti. Nejdřív posoudí váš zdravotní stav posudkový lékař a vystaví posudek o invaliditě. Ne vždy je žadatel osobně pozván k vyšetření; někdy může posudkový lékař posoudit zdravotní stav podle doložených lékařských zpráv a výsledků vyšetření. Posudkový lékař nehodnotí vaši diagnózu, ale dopad vašeho onemocnění na možnost pracovat, zda je zdravotní stav ustálený, zda žadatel může změnit práci, jak se v práci může přizpůsobit zdravotnímu stavu apod. Podle toho, zda a v jakém stupni bude invalidita žadateli přiznána, bude následně ČSSZ invalidní důchod počítat.

Pokud nesouhlasíte s výsledným posudkem o invaliditě, můžete do 30 dnů od doručení napadnout námitkami rozhodnutí o invalidním důchodu - v dalším řízení bude váš zdravotní stav znovu posouzen.

» Jaká je výše invalidního důchodu?

Každý invalidní důchod se skládá ze základní výměry důchodu a procentní výměry důchodu. V roce 2024 je základní výměra důchodu 4.400 (10 % průměrné mzdy).
Procentní výměra důchodu závisí na délce doby důchodového pojištění, příjmech před vznikem invalidity a stupni invalidity. Za každý celý rok doby pojištění se započítává do invalidního důchodu určitá procentní část výpočtového základu (zjednodušeně průměrného měsíčního příjmu sníženého podle redukčních hranic).

Stupeň invalidity:
Za každý celý rok doby pojištění se z výpočtového základu započte:
I. stupeň
0,5 %
II. stupeň
0,75 %
III. stupeň
1,5 %

V mimořádných případech, například u lidí, kteří jsou invalidní z mládí ve III. stupni, se procentní výměra počítá ze všeobecného vyměřovacího základu (ten stanoví každoročně vláda).

Pro orientační výpočet invalidního důchodu můžete použít naši kalkulačku invalidního důchodu 2024. Přesnou výši invalidního důchodu vám spočítá OSSZ.




Zdroj kalkulačky: Kurzy.cz, Licence CC-BY (uveďte autora)

 Podle statistických dat ČSSZ byla na konci roku 2023 průměrná výše invalidních důchodů následující:

Pokud vás zajímá vývoj výše invalidních nebo ostatních důchodů, najdete je ZDE.

» Pokud je invalidní důchod přiznán, je to napořád?

Váš zdravotní stav se může zlepšit, ale také zhoršit. Pokud není invalidita uznána s trvalou platností, provádí se tzv. kontrolní lékařská prohlídka (jednou za 1 až 3 roky). Podat žádost o změnu výše invalidního důchodu můžete také vy sami, když se budete domnívat, že se váš zdravotní stav změnil. Při každém kontrolním posouzení může být stupeň invalidity ponechán beze změny nebo zvýšen, ale také snížen. V některých případech může nárok na invalidní důchod také zaniknout (pokud dojde k podstatnému zlepšení zdravotního stavu).

Další změna také nastane, jakmile dosáhnete 65 let - váš invalidní důchod se automaticky změní na starobní důchod ve stejné výši, jako dosavadní invalidní. Můžete ovšem také požádat ČSSZ o výpočet starobního důchodu, pokud splňuje podmínku minimální doby pojištění (pracovat je možné i během pobírání invalidního důchodu). Pokud bude vypočítaný starobní důchod vyšší, než ten invalidní, bude pak vyplácen pouze starobní důchod. Pokud by byl starobní důchod nižší než ten invalidní, tak je dále vyplácen jen invalidní důchod. Souběh invalidního důchodu je možný, jen s vdovským nebo vdoveckým důchodem (nebo případně se sirotčím důchodem).

» Je doba pobírání invalidního důchodu dobou důchodového pojištění?

Ano, je dobou náhradní doby pojištění, ale pouze pro ty, kdo pobírají důchod pro invaliditu III. stupně (nejvyšší). U invalidity I. a II. stupně se přepokládá, že si budou lidé sami částečně vydělávat (a získají tedy pojištění).

» Jak dlouho trvá vyřízení žádosti o invalidní důchod?

Žádost o invalidní důchod s žadatelem sepíší na OSSZ (možnost objednat se na pobočku na čas online) a od podání žádosti je zákonná lhůta pro vyřízení žádosti o invalidní důchod 90 dní.

 

» Pokud vás o invalidních důchodech zajímá něco jiného, tak ještě více podrobností najdete TADY.
16.04. 19:56  Informaci (Kurzy.CZ)
15.04. 15:54  Invalidní důchod (Hana B.)
14.04. 19:37  Žádala jsem 3 stupn a mam 1stupenj (Marie Jakoubková)
14.04. 19:26  Prodloužení PN a inv. Duchod (Dana)
14.04. 17:53  Invalidní důchod (Hana)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688