Marek Pokorný (Portu)
Finanční rady  |  02.04.2024 13:00:05

Finanční návyky, které vám mohou změnit život

Zlepšení vašich finančních návyků může mít obrovský dopad na vaše finanční zdraví a celkovou kvalitu života. Ať už se snažíte dostat z dluhů, šetřit na velký nákup, nebo se cítit finančně bezpečněji, klíčem je rozvíjet chytré finanční návyky. Ale jak na to? To se může na první pohled zdát jako těžko splnitelný úkol, hlavně pokud nevíte, kde začít.

V tomto článku se podíváme na několik finančních návyků, které mohou mít na váš život pozitivní finanční dopad. Probereme řadu strategií pro zlepšení vaší finanční situace od vytvoření rozpočtu a investic do vašeho finančního vzdělání, přes snižování nákladů až po plánování budoucnosti. Začleněním těchto návyků do vaší denní rutiny můžete získat kontrolu nad svými financemi a připravit se na dlouhodobý finanční úspěch.

Vytvořte si rozpočet a držte se ho

Jedním z nejdůležitějších finančních návyků, které můžete vytvořit a rozvíjet, je vytvoření rozpočtu, a především jeho dodržování. Rozpočet je plán, který nastiňuje vaše příjmy a výdaje a pomáhá vám dělat promyšlená finanční rozhodnutí. Sledováním vašich výdajů a stanovením finančních cílů můžete získat kontrolu nad svými financemi a zajistit, aby vaše peníze byly používány způsobem, který odpovídá vašim hodnotám a prioritám.

Investujte automaticky

Díky automatickému investování peněz můžete rychleji dosáhnout vašich finančních cílů. Nastavením automatických převodů z vašeho běžného účtu na investiční účet můžete snadno budovat své úspory, aniž byste o tom museli přemýšlet. Převody můžete naplánovat tak, aby probíhaly pravidelně, například týdně nebo měsíčně, nebo je můžete nastavit tak, aby probíhaly vždy, když dostanete výplatu. Pokud s námi už nějakou dobu investujete nebo čtete náš magazín, tak dobře víte, že časování trhu se nevyplácí, a i když trhy klesají, je nejlepší pravidelně přikupovat, protože nakupujete aktiva se slevou.

Splaťte dluhy a vyhněte se jejich dalšímu nabírání

Pokud máte dluhy, klíčovou část vašeho finančního plánu by měl tento fakt ovlivnit. Věnujte chvilku tomu, abyste si všechny vaše různé dluhy, jako jsou kreditní karty, osobní půjčky, nebo třeba leasing na auto vypsali.

Zjistěte si úrokové sazby, měsíční splátky a konečné termíny splatnosti, abyste měli jasný přehled. Pokud jste s vaší strategií splácení dluhů nyní spokojeni, nemusíte ji měnit. Pokud však hledáte způsob, jak dluhy splatit rychleji, vyzkoušejte třeba metodu sněhové koule, kdy ten, kdo má více dluhů splácí nejdříve ty s nejmenšimi zůstatky, zatímco u větších dluhů platí minimální splátku. Nebo třeba metodu laviny, která spočívá v tom, že všechny dluhy se splácejí minimálně a veškeré dodatečné prostředky se použijí na splacení dluhu s nejvyšší úrokovou sazbou.

Vytvořte si finanční plán

Hledáte způsob, jak lépe zvládat své finance, ať už současné nebo budoucí? Začít s finančním plánem je jednou z nejlepších a nejzákladnějších věcí, které byste měli udělat. Pokud jste nikdy žádný nevytvářeli, nemusíte se bát. Nepotřebujete si najímat drahého finančního poradce. Stačí dodržovat několik jednoduchých kroků a můžete sami lépe ovládat své finance. Nevíte jak na to? O tom, jak si finanční plán sestavit jsme psali zde.

Stanovte finanční cíle a sledujte svůj pokrok

Finanční cíle a sledování průběžného pokroku může pomoci rozvinout lepší finanční zvyky. Stanovením konkrétních, měřitelných a relevantních cílů můžete mít jasnou cestu k jejich dosažení. To může zahrnovat cíle související s úsporami, splácením dluhů nebo investováním.

Sledování vašeho pokroku vám může pomoci zůstat motivovaný a připomínat to, že jste na správné cestě. Můžete použít třeba aplikace pro rozpočtování nebo tabulky ke sledování vašich výdajů, čímž zjistíte, jak postupujete směrem k vašim cílům. Pravidelným přezkumem vašeho pokroku můžete případně podle potřeby provádět úpravy a zůstat v obraze.

Praktikujte uvědomělé utrácení

Každý občas utrácí neuvědoměle. Důležité ale je držet disciplínu a nezapomenout, že to dlouhodobě není udržitelné. Uvědomělé utrácení vám pomůže být více zaměřený na vaše výdaje namísto impulsivního utrácení bez přemýšlení. Věnováním času zvážení vašich finančních cílů a hodnot můžete dělat rozumnější rozhodnutí o tom, jak používat vaše peníze.

Jedním ze způsobů, jak praktikovat uvědomělé utrácení, je právě vytvoření výše zmíněného plánu nebo rozpočtu, které nastíní vaše příjmy a výdaje. To vám může pomoci vidět, kam vaše peníze směřují, a podle potřeby pak provádět úpravy. Můžete také zvážit stanovení limitů pro sebe, jako je povolení udělat si jeden velký nákup za měsíc nebo vyčlenění určité částky peněz na impulzivní nákupy. Tím, že budete věnovat větší pozornost svým výdajům můžete získat větší kontrolu nad svými financemi a zajistit, aby vaše peníze byly využívány způsobem, který odpovídá vašim hodnotám a prioritám.

Snižte náklady, zvyšte příjmy

Snížení výdajů vám pomůže uvolnit více peněz na investování a zvýšením příjmů získáte více finančních prostředků, s nimiž můžete pracovat.

Pro snížení nákladů můžete začít hledáním způsobů, jak ušetřit třeba na pravidelných výdajích. Můžete například omezit zbytečné výdaje, jako jsou časté návštěvy restaurací nebo předplatné služeb, které pravidelně nevyužíváte.

Zvýšení příjmů není jednoduché, ale není nemožné. Můžete si například najít přivýdělek ke svému současnému zaměstnání nebo zahájit vedlejší činnost. Můžete také zvážit vyjednání zvýšení platu nebo hledat další způsoby, jak zvýšit svůj výdělečný potenciál, například investicí do svého vzdělání nebo osvojením nových dovedností. Snížení nákladů a zvýšení příjmů může mít zásadní dopad k vašemu dlouhodobému finančnímu úspěchu.

Investujte na důchod

Předně si vyjasněme jednu věc. Důchod čeká většinu z nás pracujících až za řadu let. Je proto potřeba na důchod investovat, nejen spořit. Spoření, respektive spořicí účty a produkty, je vhodné pro krátkodobé uložení peněz. Nikoliv dlouhodobé. K tomu je investování, které jako jediné může v dlouhém čase porazit inflaci, aby vaše peníze neztrácely hodnotu.

Nejdůležitější je začít se zajišťováním na důchod co nejdříve, v ideálním případě hned s nástupem do prvního zaměstnání. Z každé výplaty si odkládat pár stovek nebo tisíců bokem a částku postupně navyšovat s tím, jak poroste váš příjem. Tyto peníze pak investovat do dlouhodobých investičních nástrojů, jako jsou například ETF. S těmi člověk nakupuje hned stovky nebo i tisíce společností naráz a minimalizuje riziko, že vybere špatnou akcii nebo třeba podílový fond, kterému se přestane dařit.

Zvolit můžete portfolia na míru, které skládáme právě z ETF. Tyto portfolia jsou uzpůsobena pro dlouhodobé a pravidelné investování. Pojmenujte portfolio “Na důchod”. Tento detail má totiž velký psychologický účinek. Jak a kolik si na důchod odkládat? To zjistíte jednoduše zde.

Dlouhodobý investiční produkt

Na důchod můžete investovat i prostřednictvím nového Dlouhodobého investičního produktu. Důchodový účet Portu je určen k investování v režimu DIP. DIP neboli Dlouhodobý investiční produkt je režim, který vám umožní zajistit se na stáří s daňovým zvýhodněním. V rámci DIPu si sami zvolíte, jak budete na důchod investovat. Nebo to můžete nechat na Portu a o nic se nestarat. V obou případech se zvýhodněným poplatkem 0,5 %, v případě investiční rezervy jen 0,25 %. Vklady na váš DIP si můžete odečíst z daňového základu až do výše 48 tisíc Kč ročně. Přispívat vám může i zaměstnavatel.

Zájem je opravdu velký, DIP si u nás založilo již více jak 6 tisíc lidí. Řada z nich na tento produkt dlouho čekala a založila si jej hned po spuštění. DIP si zakládají jak stávající klienti, tak i ti, kteří na Portu dříve neinvestovali. Zpracováváme nyní stovky dotazů týdně převážně týkajících se DIPu.

Marek Pokorný

Marek Pokorný

Marek se o problematiku finančních trhů začal zajímat již při studiu a kariéru v tomto odvětví započal na pozici reportéra akciových novinek. Nyní pracuje jako analytik finančních trhů a ekonomiky ve společnosti Portu a snaží se lidem přiblížit svět investování. Pravidelně přispívá jak články na blog tak tiskovými zprávami do médií s cílem informovat veřejnost o aktuálním dění na trzích.



Portu

Portu je první česká robo-advisory investiční platforma a lídr na českém trhu. Umožňuje bez jakýchkoliv závazků a s nejnižšími poplatky na trhu investovat do globálně diverzifikovaných portfolií složených na míru potřebám a cílům každého investora.

Více na https://www.portu.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po 10:24  Rozdělený dluhopisový trh Richard Bechník (Swiss Life Select)
Po   0:00  Jak pronajmout byt, hlavní zásady Petr Holub (MojeNebankovka)

Přečtěte si také:

14.12.2021Nové inovativní možnosti využití NFT, které mohou změnit svět cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
20.04.2021Robinhood – broker, který změnil finanční svět Lukáš Baloga (ProfitLevel)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688