Martin Daneš (Srovnejto)
Finanční rady  |  06.02.2024 09:40:44

Nepodceňujte cestovní pojištění. Co vás přijde na cestách nejdráže?

Vysněná dovolená se může velmi rychle proměnit v noční můru. A to jak v létě, tak teď v zimě. Úrazu často předchází jen malá nepozornost, a pokud jste navíc zapomněli na cestovní pojištění, velký a drahý problém je na světě raz dva.

Mysleli jste si, že cestovní pojištění není po Evropě potřeba, když máte v peněžence kartičku pojištěnce? Omyl. V zemích Evropské unie a ve Švýcarsku sice mají čeští cestovatelé nárok na zdravotní péči, ale jen nezbytnou a akutní. Řada zdravotnických zařízení v turistických oblastech je navíc soukromých, s kartičkou své zdravotní pojišťovny, tedy Evropským průkazem zdravotního pojištění, tak nemusíte všude uspět.

 

Ve zdravotnickém zařízení vám sice pomohou, ale může se stát, že po vás budou chtít ošetření zaplatit. Dalším scénářem může být pozdější vyúčtování poštou. Pokud nebudete mít sjednáno cestovní pojištění, půjdou výdaje za vámi. Cestovní pojištění s dostatečně vysokými limity by proto mělo být pro každou cestu do zahraničí samozřejmostí.

Cestovní pojištění nepodceňte hlavně u vzdálenějších destinací  

Částka za drobný úraz bez operace, kdy už v zahraničí vyrazíte do nemocnice, se obecně pohybuje v rozmezí 10 000 až 29 000 korun za vyšetření, medikaci a zafixování. Záleží na tom, jestli jste do nemocnice přijeli sami, nebo pro vás musela sanitka.

Ošetření zubů může vyjít na několik tisíc korun v Chorvatsku, ale také až na desítky tisíc korun v soukromých zařízeních v Itálii, Španělsku, Rakousku nebo Velké Británii.  

U těžších úrazů, které vyžadují operaci, je pak cenové rozpětí mnohem větší, obecně mezi 120 000 až 360 000 korun v závislosti na akutnosti a rozsahu zranění. Jen transport vrtulníkem do nemocnice z místa nehody nebo zranění, například při horské turistice, stojí obvykle od 24 000 do 84 000 korun.

Náklady se liší také stát od státu. Mezi nejdražší patří USA a Kanada, Nový Zéland a Austrálie. Třeba jen den hospitalizace v USA na JIP oddělení stojí podle údajů AXA pojišťovny 440 000 korun a na standardním oddělení 110 až 170 000 korun za den.  

Nejnákladnější pak bývá převoz pacienta zpět do ČR (takzvaná repatriace). Vůbec nejdražší jsou letecké speciály vypravené pro těžce zraněné (zranění páteře, hlavy, polytrauma a podobně). Ty jsou vypravovány extra s lékařským doprovodem a takový mezikontinentální let stojí zpravidla více než milion korun. Jedete za teplem do Asie? Myslete na to.  

Asistenční služba jako „první pomoc“  

Pokud se na cestách dostanete do problémů z důvodu úrazu či nemoci a nezapomněli jste na cestovní pojištění, je nejlepší okamžitě volat operátory asistenční služby. Asistenční služba bývá dostupná 24 hodin denně po celý rok.  

Operátoři vám vyhledají nejbližší zdravotnické zařízení, poradí vám, jak postupovat s úhradou, a v případě oblíbené turistické destinace za vámi vyšlou i pojišťovacího delegáta na místě. Ten buď zašle garanci platby, anebo přímo zabezpečí převod peněz.

U banálních ošetření zhruba do 50 euro je obvykle rychlejší zaplatit z vlastních peněz a účty si nechat proplatit po návratu domů. Částku, kterou provoláte, dostanete uhrazenu v rámci likvidace pojistné události. Schovávejte účtenky za každou drobnost. Domluvte se s asistenční službou třeba i na úhradě taxi služby při cestě do nemocnice nebo na letiště.  

Příklady destinace, úrazu a ceny ošetření

  • Chorvatsko/Itálie – angína, onemocnění horních dýchacích cest: 2 500 až 3 500 korun
  • Rakousko/Španělsko – zlomenina horní končetiny (bez operace): 24 000 až 48 000 korun
  • Rakousko/Španělsko/Turecko – zlomenina dolní končetiny (s operací): 240 000 až 700 000 korun
  • USA – převoz, zlomená noha s narovnáním kostí pod narkózou, fixace nohy + dvoudenní hospitalizace: 450 000 korun
  • Rakousko – úraz v horách s vyproštěním, leteckým transportem do nemocnice a ošetřením + hospitalizace 3 dny (zlomenina, pohmožděniny, vyšetření hlavy a páteře): 480 000 korun
  • Thajsko – opaření vřídlem v pralese, transport s ošetřením a týdenní hospitalizací: 330 000 korun
  • Slovensko – zásah horské služby s helikoptérou: asi 30 000 až 60 000 korun.

 

Martin Daneš

Zkušený odborník na oblast pojištění, který téměř deset let působil ve slovenské Union pojišťovně, kde vykonával i pozici ředitele pro český trh. Od května 2021 se stal součástí týmu Skupiny Srovnejto. Zde vede všechny produkty pojištění a zastává funkci ředitele divize pojištění. Díky svým bohatým zkušenostem je klíčovým členem výkonného týmu největšího českého srovnávače osobních financí a vyhledávaným odborníkem na pojišťovacím trhu.



Skupina Srovnejto

Skupina Srovnejto se zaměřuje na poradenství a kompletní sjednávání produktů pro oblast rodinných financí, ať už je to pojištění od povinného ručení až po pojištění domácnosti, energie nebo mobilní tarify. Její služby doposud využily na slovenském i českém trhu více než 3 miliony uživatelů, kteří si prostřednictvím webů Srovnejto.cz, ePojisteni.cz, Tarifomat.cz, Pujcky.cz, Porovnajto.sk a  Superpoistenie.sk snadno a rychle snížili své životní náklady.

Více informací na https://www.srovnejto.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po 10:24  Rozdělený dluhopisový trh Richard Bechník (Swiss Life Select)
Po   0:00  Jak pronajmout byt, hlavní zásady Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688