Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  30.01.2024 13:03:51

Fed ponechá sazby beze změny (Tématické reporty)

Americká centrální banka ponechá na svém středečním zasedání podle našeho odhadu úrokové sazby beze změny. Zmíní zřejmě, že debata o jejich snižování začala, konkrétnější specifikaci, kdy takovéto kroky očekávat, ale neposkytne. Data zveřejněná od jejího posledního zasedání překvapila ve směru nahoru (HDP, Nonfarm Payrolls), vyšší je stále i jádrová inflace. Zároveň se ale jádrový deflátor soukromé spotřeby v posledních dvou čtvrtletích již pohyboval na cíli Fedu. Trh nyní ve svých cenách zahrnuje 50% šanci, že Fed sníží sazby již v březnu. To je ale podle našeho názoru předčasné. Fed si bude chtít být jistý, že se i další inflační ukazatele blíží udržitelně k cíli a že trh práce ochlazuje. První snížení sazeb tak očekáváme až v květnu s tím, že na konci letošního roku by se klíčová úroková sazba měla nacházet na 3,75-4,00 %.

Americký Fed si zřejmě na zítřejším zasedání ponechá všechny možnosti otevřené. Úrokové sazby by měly zůstat beze změny, tón ohledně načasování začátku snižování zřejmě zůstane nejistý. Jádrový deflátor soukromé spotřeby (PCE), resp. jeho anualizované mezičtvrtletní tempo, zůstalo v posledních dvou loňských čtvrtletích na 2,0 %, tedy na inflačním cíli Fedu. Jádrová CPI inflace nicméně byla zvýšená, a to jak v Q3, tak i v Q4 (2,9 % a 3,4 %). Navíc robustní růst americké ekonomiky (3,3 % mezikvartálně anualizovaně), napjatý trh práce a s tím spojený solidní růst mezd vznáší nad dosažením 2% inflačního cíle otazníky. Celkově by tak nadcházející zasedání mohlo vést k redukci sázek na začátek tohoto cyklu uvolňování měnových podmínek již na březnovém zasedání a přesunout pozornost na zasedání květnové, kdy první snížení úroků očekáváme i my. Trh nyní ve svých cenách zahrnuje zhruba 50% šanci, že k takovému kroku dojde právě již na březnovém zasedání. Do konce roku finanční trhy zaceňují snížení úrokových sazeb o 150 bb, což je i v souladu s naší prognózou.

V každém případě jsou očekávání trhu i ta naše zatím ve srovnání s mediánem výhledu úrokových sazeb Fedu výrazně agresívnější. Ten zatím počítá v letošním roce pouze s trojím snížením úroků. K razantnějším krokům Fed nicméně podle našeho názoru přiměje recese, kterou očekáváme letos ve druhém a třetím čtvrtletí. Ta by měla být nicméně krátká a mělká. I tak ale uvolňování měnových podmínek bude zřejmě nakonec rychlejší, než s čím medián Fedu v tuto chvíli počítá. Nový výhled sazeb na stávajícím zasedání zveřejněn nebude. Mnoho nového se toho zřejmě nedozvíme ani v souvislosti s plánovaným tempem snižování bilanční sumy. Předpokládáme, že prezident Fedu Powell opět prohlásí, že diskuze na toto téma pokračuje, konkrétním detailům se ale vyhne. S těmi podle našeho odhadu přijde až v polovině roku, přičemž ve druhé polovině roku se redukce bilanční sumy zpomalí.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 19:50  Qualcomm po výsledkovém reportu posiluje o 6,50 %📈 X-Trade Brokers (XTB)
Čt 18:48  Návrat hodnotových akcií a důležitost definic Patria (Patria Finance)
Čt 17:58  Zůstaneme jestřáby. A tak se i stalo (video) Jan Berka (Roklen24)
Čt 17:29  ČNB snížila znovu sazby o 50bb, koruna pod 25 EUR/CZK Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)

Přečtěte si také:

12.12.2023FED i ECB ponechají sazby beze změny (Tématické reporty) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
31.10.2023FED ponechá úrokové sazby po delší období beze změny (Tématické reporty) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688