Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Hypotéky  |  02.01.2024 14:56:25

Analýza hypotečního trhu prosinec 2023

hypotéky

KOMENTÁŘ K AKTUÁLNÍMU DĚNÍ NA TRHU

Objemy hypotečních úvěrů

Listopadová data České národní banky nepřinesla žádná překvapení. Je pravda, že objem hypotečních úvěrů poskytnutých bankami v listopadu byl nejvyšší za poslední rok a půl, ale stále platí, že trh "jede" na dvě třetiny plynu.

Abychom byli přesní, listopad znamenal poskytnuté hypotéky v objemu lehce přes 12 mld. . Z toho něco málo přes 2 mld. tvořilo refinancování, zbylých 10 mld. jsou tedy nové úvěry.

Úrokové sazby

Úrokové sazby stále velice zvolna klesají. A jejich vývoj bychom mohli použít jako etalon toho, co to znamená, když se řekne "velice zvolna klesají". Nejvyšší úrovně sazby dosáhly v prosinci 2022, kdy se dostaly na 6,07 % p. a. O necelé dva roky později, tedy v listopadu 2024, se bavíme o 5,75 % p. a. Za dva roky tedy sazby poklesly o pouhých 32 bps a to skutečně není nic, na co se vyplatilo ony dva roky čekat.

Aktuální snížení repo sazby na 6,75 % může být drobným impulsem pro další pokles, snad trochu rychlejším tempem. Ale nepředbíhejme. Samotné snížení repo sazby o 25 bps je významné spíše v rovině zprávy vyslané na trh. Je to první vlaštovka vypuštěná ČNB, ale věcně vzato, kvůli 25 bps opravdu nestojí za to stávat ze židle.

Nevýkonné úvěry

Pojem "nevýkonné úvěry" označuje laicky řečeno úvěry, u kterých dochází k potížím při splácení. Pokud zjednodušíme tak, že se jedná o úvěry, které jsou v prodlení více, než 90 dnů, bude to pro náš účel dostatečně přesné.

Podíl nevýkonných úvěrů na celém portfoliu hypotečních úvěrů v posledních měsících pomalu rostl. Sice stále zůstával na velice dobrých hodnotách, ale rostl. Poslední dva měsíce (říjen, listopad) ovšem ukázaly opět mírné snížení těchto hodnot a to je dobrá zpráva.

Novela zákona o spotřebitelském úvěru

Návrh novely zákona o spotřebitelském úvěru prošel celým legislativním procesem a 29. 12. 2023 byl vyhlášen ve Sbírce zákonů.

Zasedání bankovní rady ČNB

Před koncem roku proběhlo poslední letošní měnověpolitické zasedání bankovní rady České národní banky. Výsledkem je snížení repo sazby o 25 bps na 6,75 %.


INFLACE

zdroj dat: Český statistický úřad

Český statistický úřad měří každý měsíc tzv. cenovou hladinu. Zjednodušeně si to lze představit tak, že ČSÚ má dlouhý nákupní seznam, na kterém je asi 450 položek různých druhů zboží a služeb. Zahrnuje např. cenu cukru, rýže, spodního prádla, silikonového tmelu, záclonové tyče, hlídání dětí, ošetření zubního kazu, panenky z PVC, smaženého sýru s přílohou, sepsání poslední vůle, pohřební služby a kremaci.

Tyto ceny se přepočítají na tzv. bazický index spotřebitelských cen. Za základní hodnotu 100 k níž se index poměřuje, je považován průměr roku 2015. Pokud např. v březnu 2023 je index spotřebitelských cen 147 (zaokrouhleno), znamená to, že cenová hladina je o 47 % vyšší, než byl průměr roku 2015.

Pokud se mluví o inflaci, nejčastěji se myslí meziroční inflace - procentuální změna mezi indexem spotřebitelských cen "dnes" a "před rokem". Sleduje se však i meziměsíční inflace - procentuální změna mezi indexem spotřebitelských cen "dnes" a "minulý měsíc".

 

 

Zdroj: Gepard Finance, autor komentáře David Eim

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Hypotéky:

12.04.2024  Trh s hypotékami ožívá (video) Ceskatelevize.cz (ČT)
04.04.2024  Sazby hypoték nadále klesají (INDEX) Broker Consulting (Broker Consulting)
21.03.2024  Banky hlásí výrazné snížení úrokových sazeb hypoték Hyponamiru.cz (Hyponamiru.cz)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688