Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  10.04.2024 08:45:49, aktualizováno 08:46:37

Změny na hypotečním trhu: Hypoteční zprostředkovatel, nebo banka?

Svět financí se mění a s ním i způsoby, jakými můžeme financovat naše bydlení. Již tři velké bankovní domy nespolupracují s hypotečními zprostředkovateli, naposledy se seznam rozšířil o zvučné jméno Moneta Money Bank. Proto si mnoho lidí klade otázku: Jak získat hypotéku co nejvýhodněji?

Co se děje na hypotečním trhu?  

Nedávné oznámení Moneta Money Bank, že ukončuje spolupráci s hypotečními zprostředkovateli, vzbudilo rozruch nejen v médiích, ale i na sociálních sítích. Diskuze se točí kolem otázky, jakým způsobem budou Češi v budoucnu získávat hypotéky. Tento krok je vnímán jako znamení měnícího se finančního sektoru, ve kterém banky využívají digitální technologie a preferují přímou komunikaci s klienty. Podobně již fungují Fio banka a Air Bank.  

Tato situace vyvolává důležitou otázku: Je pro zákazníky výhodnější jednat přímo s bankou, nebo je lepší hledat pomoc u hypotečních zprostředkovatelů?

Dopad digitalizace na hypoteční trh: Nové možnosti pro žadatele  

Digitalizace na hypotečním trhu umožňuje žadatelům o úvěr na bydlení podávat žádosti z pohodlí domova, aniž by bylo nutné navštěvovat pobočku banky. Tento proces zjednodušuje přístup k hypotékám, zvyšuje efektivitu a snižuje potřebu osobních setkání. Kromě toho, online srovnávače hypoték nabízejí možnost rychle a efektivně porovnat nabídky různých bank. Tímto způsobem mohou žadatelé snadno najít tu nejvýhodnější hypotéku, která odpovídá jejich potřebám a finanční situaci.  

Také využití umělé inteligence (AI) a automatizace ze strany bank značně zefektivňuje procesy a urychluje schvalování hypoték. Tyto technologie nejen že zjednodušují a urychlují proces žádosti, ale přispívají také k lepší personalizaci služeb a produktů, které banky svým klientům nabízejí.  

Ačkoliv přináší digitalizace mnoho výhod, stále existují klienti, kteří ocení osobní přístup a profesionální poradenství. Hypoteční zprostředkovatelé nabízejí hodnotu, kterou automatizované systémy a digitální nástroje nikdy plně nenahradí. Tento osobní kontakt může být zvláště cenný, když si klienti nejsou jisti, jakou cestou se při výběru nejlepšího financování svého bydlení vydat.  

Přímé jednání s bankou: Digitální efektivita a úspory?  

Banky slibují klientům řadu výhod, které jdou ruku v ruce s digitálním pokrokem:

  • Nižší náklady: Eliminace provizí pro zprostředkovatele může vést k úsporám pro klienty.
  • Rychlé schvalovací procesy: Díky digitálním technologiím banky urychlují proces schvalování úvěrů.
  • Pohodlný přístup: Online platformy a aplikace umožňují snadný přístup k informacím a službám 24/7.
  • Personalizované online poradenství: Některé banky nabízejí pokročilé online nástroje pro personalizaci úvěrových nabídek.

     

Hypoteční zprostředkovatelé: Neocenitelná hodnota osobního poradenství  

Zprostředkovatelé přinášejí do procesu získávání hypotéky hlubší úroveň personalizace a poradenství, nabízí:  

  • Detailní analýzu finanční situace: Provádění důkladného hodnocení vaší finanční situace.
  • Pomoc s výběrem nejlepší nabídky: Díky rozsáhlým znalostem trhu mohou zprostředkovatelé identifikovat a doporučit hypotéky, které nejlepší odpovídají vašim potřebám.
  • Vyjednání lepších podmínek: Možnost získání výhodnějších úrokových sazeb a nižších poplatků.
  • Komplexní podporu: Celková podpora během celého procesu, od přípravy dokumentace po asistenci při vyplňování žádostí.

     

Když končí fixace: Jaký je další krok?  

Pro ty, kterým se blíží konci fixačního období hypotéky, je klíčové začít se zajímat o možnosti refinancování dopředu. Ať už se rozhodnete pro sjednání pokračování hypotéky v bance, nebo se obrátíte na zprostředkovatele, je důležité sledovat trh, porovnávat nabídky a zvážit všechny dostupné možnosti. Splácející by měl postupovat podle osvědčených tipů a rad, které mohou pomoci s rozhodováním, zda je výhodnější zůstat u stávající banky nebo hledat nové možnosti.  

Volba je ve vašich rukou  

Rozvoj digitálních technologií a změny ve finančním sektoru otevírají nové možnosti, jak získat hypotéku. Každá cesta - buď přímé jednání s bankou, nebo spolupráce se zprostředkovatelem - má své výhody i nevýhody. Je důležité pečlivě zvážit vaše potřeby, preferovaný způsob komunikace a finanční cíle. Pokud se blíží konec fixačního období vaší hypotéky, je nyní ten pravý čas začít zkoumat možnosti a informovat se o aktuálních trendech na hypotečním trhu. Bez ohledu na to, zda se rozhodnete zůstat u stávající banky nebo hledat nové možnosti, důkladná příprava vám pomůže dosáhnout finanční stability a cílů.  

 

Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po 10:24  Rozdělený dluhopisový trh Richard Bechník (Swiss Life Select)
Po   0:00  Jak pronajmout byt, hlavní zásady Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688