Randstad (Randstad)
Práce  |  19.12.2023 10:23:32

Prognóza společnosti Randstad ČR: Trh práce v roce 2024 – mírný nárůst nezaměstnanosti, plošné zvyšování mezd a změny v důsledku konsolidačního balíčku

Trh práce v roce 2024 bude charakterizován třemi klíčovými faktory: mírným nárůstem nezaměstnanosti v prvním čtvrtletí, plošným navyšováním mezd a zásadními změnami v oblasti benefitů, práce tzv. dohodářů a daňového zatížení z důvodu vládního konsolidačního balíčku. Generální ředitel společnosti Randstad ČR Martin Jánský předpovídá tyto změny na základě aktuálních tržních trendů a indikátorů, přičemž upozorňuje na nutnost přizpůsobit se dynamice trhu a zdůrazňuje význam udržení konkurenceschopnosti firem prostřednictvím atraktivních pracovních podmínek.

Trh práce bude v roce 2024 ovlivněn především progresem ekonomiky a legislativními změnami, jako je např. konsolidační balíček. Tyto trendy se dotknou jak růstu mezd, tak vývoje míry nezaměstnanosti. Martin Jánský, generální ředitel společnosti Randstad, uvádí: „V příštím roce neočekáváme ve vývoji míry nezaměstnanosti dramatický zvrat. V prvním čtvrtletí předpokládáme mírný nárůst, tradiční pro tuto část roku, který může být podpořen i opatrností firem při náborech kvůli nejistému vývoji cen energií a snižujícímu se počtu nových zakázek.

Podle nedávného průzkumu personální agentury Randstad přistupují firmy k řízení svých zaměstnanců s novou strategií. I přes momentální pokles poptávky chtějí stávající pracovníky udržet, než aby v době očekávaného hospodářského oživení čelily výzvám a dodatečným nákladům spojeným s náborem.

Navzdory ekonomické nejistotě, kterou může způsobit zvýšení regulované složky cen energií, firmy v roce 2024 plánují zvyšovat mzdy. „Drtivá většina firem počítá s tím, že v příštím roce bude navyšovat. Nárůst o 6–10 % plánuje 48,6 % firem, růst mezd o 1–5 % předpokládá 45,7 % podniků,“ poznamenává Martin Jánský. Největší nárůst se očekává v bankovnictví, pojišťovnictví, finančních službách, energetice a plynárenství​.

V roce 2024 dojde také ke změnám v oblasti benefitů a daňového zatížení firem kvůli novému konsolidačnímu balíčku. „Konsolidační balíček, který vstoupí v platnost na začátku roku, zásadně ovlivní systém benefitů a daňové struktury ve firmách. Může mít za následek zvýšené náklady na zaměstnance, ale zároveň nabízí nové příležitosti pro inovace v oblasti benefitů,“ vysvětluje Martin Jánský. Dodává, že firmy budou muset pečlivě přehodnotit svou nabídku zaměstnaneckých výhod, aby zůstaly atraktivní pro současné i potenciální zaměstnance. Mohou se díky tomu objevit nové trendy v nabízených benefitech, jako je flexibilní pracovní doba, rozšířené zdravotní pojištění nebo programy na podporu duševního zdraví, které reagují na měnící se potřeby zaměstnanců.

Rok 2024 bude pro trh práce dynamický s důrazem na udržení stávajících zaměstnanců prostřednictvím konkurenceschopných mezd a atraktivních benefitů. Zatímco první část roku může být poznamenána určitou nejistotou, druhá polovina by měla přinést stabilizaci a růst, a to jak ve vývoji ekonomiky, tak v poptávce po zaměstnancích.

S proměnlivou ekonomickou situací, tržními podmínkami a legislativními změnami bude pro firmy klíčové na tyto trendy adekvátně reagovat, pokud chtějí zůstat na trhu práce atraktivními zaměstnavateli, udržet si stávající talenty a případně získat nové pracovníky. „Pro zaměstnance bude důležité, že vzhledem k předpokládanému vývoji inflace by v příštím roce mělo dojít k nárůstu nejen nominálních, ale i reálných mezd,“ uzavírá Martin Jánský.

Randstad

Společnost Randstad je globálním lídrem v segmentu HR služeb, specializuje se na řešení v oblasti flexibility práce a poskytování personálně poradenských služeb. Podporuje lidi a podniky v dosažení jejich skutečného potenciálu. Věří, že nejlépe se toho dá dosáhnout spojením lidského přístupu s využitím nejmodernějších technologií a aby poskytovala správná řešení ve správný okamžik, využívá jedinečnou kombinaci Tech a Data. Portfolio služeb, které společnost Randstad nabízí, zahrnuje klasické agenturní zaměstnávání a vyhledávání pracovníků na hlavní pracovní poměr, in-house řešení, executive search a komplexní řešení v oblasti HR.

Společnost Randstad N.V., která byla založena v roce 1960 se sídlem v Diemen (Nizozemsko), je kótována na NYSE Euronext Amsterdam. V roce 2022 měl Randstad 46 000 vlastních zaměstnanců a vytvořil příjmy v hodnotě 27,6 miliard eur. Společnost, působící ve 39 zemích celého světa, pomohla v roce 2022 najít smysluplné zaměstnání téměř 2 000 000 uchazečů u 230 000 klientů.

V České republice poskytuje společnost Randstad služby v oblasti agenturního zaměstnávání, procesního řízení lidských zdrojů a vyhledávání zaměstnanců na stálé úvazky prostřednictvím 21 pracovišť a sítě 170 konzultantů.

Více informaci na: www.randstad.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688