Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  19.10.2023 12:48:17

Paradox! USA patří mezi největší držitele bitcoinů

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Teprve nedávno vzniklý segment kryptografie se dokázal na trhu velmi rychle etablovat a vydobýt si své místo na poli inovací. Kryptografické systémy jsou poháněny tzv. těžbou kryptoměn, kdy trend celému segmentu udal nejstarší blockchainový systém se svou kryptoměnou Bitcoin. Díky tomu se bitcoin mimo jiné stal nejhodnotnější kryptoměnou a získal si přívlastek digitální zlato.

Obliba a hodnota této kryptoměny však přilákala i mnoho podvodníků a kyberzločinců. Vzhledem k silné ochraně celého bitcoinového blockchainu jej nemohou napadnout přímo, a tak se zaměřili zejména na zranitelnost různých mostů a platforem, které s bitcoinem obchodovaly, či obchodují. Z těchto platforem dokázali kyberzločinci ukrást již několik stovek tisíc bitcoinů. To však nenechaly bez povšimnutí orgány činné v trestním řízení.

Zřejmě nejúspěšnějšími orgány činnými v trestním řízení v zajištění odcizených kryptografických mincí jsou ty americké. Těm se povedlo jen v rámci tří nejvýraznějších akcí zabavit přes 215 tis. BTC (215338 BTC; zdroj: dune.com). Přičemž celkový zabavený objem všech bitcoinových mincí je téměř jistě ještě větší.

Z tohoto pohledu nastala relativně absurdní situace, kdy se vláda Spojených států rázem zařadila mezi největší velryby v držbě bitcoinů. Vždyť deset největších peněženek bez té, která patří strýčku Samovi, drží 5,32 % z vytěžených bitcoinů. Z této desítky hned dvě kryptopeněženky s celkovým tržním podílem 1,5 % patří kryptoburze Binance. V pořadí druhým největším hodlerem s podílem 0,85 % pak je kryptoburza Bitfinex. Strýček Sam si aktuálně udržuje zhruba 1% podíl na trhu (0,99 % při aktuální známé držbě 194188 BTC). Takovýto objem mincí představuje při současných cenách za bitcoin více než 5,5 mld. dolarů (5.514.707.639 USD).

Přesto, že některé americké orgány proti kryptoměnám razantně bojují, tak samotné vládě držba takového objemu mincí zřejmě až tak moc nevadí. V této souvislosti deník The Wall Street Journal uvedl, že Americká vláda:

„notoricky pomalu převádí své zásoby bitcoinů na dolary. Navíc se nezdá, že by záměrně hodlala dosáhnout vyšších cen. Ta velká hromada bitcoinů je spíše vedlejším produktem zdlouhavého právního procesu než strategického plánování.“

Jedním z důvodů, proč strýček Sam nechce zlikvidovat všechny zabavené bitcoiny najednou, je ten, že by v případě jednorázového prodeje tak velkého počtu mincí mohlo dojít k částečnému krachu trhu. Minimálně by se dramaticky propadla cena bitcoinů a souvztažně s tím by se propadla cena dalších kryptoměn.

Hlavním důvodem pomalé směny bitcoinů za dolary však jsou, tak jak uvádí WSJ, zdlouhavé právní procesy. Od počátečního zabavení až po konečnou likvidaci může uplynout několik let. Do hry vstupuje jak čas potřebný k vyšetřování, tak i čas potřebný k soudnímu řízení. Po celou tuto dobu jsou BTC, dle vyjádření amerického daňového úřadu (IRS; Internal Revenue Servise), uchovávány offline v hardwarových peněženkách kontrolovaných státními úřady, jako je ministerstvo spravedlnosti (DOJ; Department of Justice) nebo IRS. Výkonný ředitel sekce kybernetických a forenzních služeb IRS, Jarod Koopman, důvody k pomalé směně potvrzuje, když řekl:

„Nehrajeme si na trh. V našem procesu jsme v podstatě určeni časem."

Zdlouhavý proces tranše však přináší americké vládě jedno významné pozitivum. Tím je růst ceny bitcoinu v čase, který umožňuje vládě těžit z případného zhodnocení takových prodaných mincí. Díky tomu mohou být pokryty jak náklady na vyšetřování, tak navrácena finanční újma případným obětem takových podvodníků, pokud se je podaří v průběhu vyšetřování zjistit.

Zdlouhavý proces tranše však přináší americké vládě jedno významné pozitivum. Tím je růst ceny bitcoinu v čase, který umožňuje vládě těžit z případného zhodnocení takových prodaných mincí. Díky tomu mohou být pokryty jak náklady na vyšetřování, tak navrácena finanční újma případným obětem takových podvodníků, pokud se je podaří v průběhu vyšetřování zjistit.

I když v předešlých letech probíhala likvidace takto zabavených kryptoměn prostřednictvím aukcí, nyní americká vláda využívá k prodeji kryptografické burzy, mimo jiné i kryptoburzu Coinbase. Letos v březnu (7. března 2023) prodala americká vláda prostřednictvím burzy Coinbase 9861 BTC. Na takto výrazný prodej navázala prodeji v průběhu června (20. a 22. června 2023), kdy prodala dalších 2991,23 BTC. Zatím k posledním prodejům došlo v červenci (12. července 2023). V rámci čtyř transakcí prodala americká vláda 9826,56 BTC. Po těchto prodejích drží americká vláda stále ještě minimálně 194.188 BTC.

  Graf držby BTC vládou USA s ekvivalentem v dolarovém vyjádření (v mld.) | zdroj: Dune Analytics https://dune.com/21co/us-gov-bitcoin-holdings


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688