OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  17.10.2023 12:00:00

Skrytá finanční nebezpečí v Číně vyplouvají na povrch

Na americkém portálu Insurance Journal (USA, San Diego) byl zveřejněn článek o problémech na čínském finančním trhu. Nebezpečí potenciálních poruch prý plyne především ze stínového bankovnictví, které se obvykle definuje jako finanční aktivity, které se uskutečňují mezi nebankovními finančními institucemi, a to mimo působnost regulátorů.

Čínská společnost Zhongzhi Enterprise Group Co. přitahovala v průběhu tohoto roku jen malou pozornost a v podstatě o ní nebylo slyšet. Nyní se ale tento „mlčenlivý“ gigant v oblasti stínového bankovnictví stal nejnovějším symbolem finanční křehkosti v ekonomice, která má výkon 18 bilionů USD a v níž důvěra mezi investory, podnikateli a spotřebiteli rapidně klesá.

Tento soukromě vlastněný správce se stará o více než 137 mld. USD a jeho přidružené společnosti jsou nyní podrobeny intenzivní kontrole poté, co byly zastaveny platby tisícům klientů. Vzhledem k důležitosti tohoto trustu regulátoři vytvořili pracovní skupinu, aby zabránila „nákaze“. Kromě toho Zhongzhi Enterprise Group Co. prý najala poradenskou a auditorskou společnost KPMG, aby pravděpodobně navrhla restrukturalizaci. Existuje ovšem jisté nebezpečí, že případný prodej aktiv může mít širší vliv na trhy.

Potíže Zhongzhi Enterprise Group Co. podnítily také protesty, což vedlo policii napříč Čínou k tomu, aby ukáznila rozladěné klienty a zajistila, že nebudou demonstrovat svoje zoufalství na veřejnosti s cílem získat odškodnění za ztráty. Faktem je, že čínská aktiva spadla, jakmile zazněla první slova o potížích sledované společnosti. Čínská měna se následně dostala na nejnižší úroveň za posledních 16 let. Centrální banka snížila v týdnu od 14. srpna 2023 úrokovou sazbu, ale to je málo k obnovení důvěry, jelikož obavy ohledně dalších selhání v čínském sektoru správy majetku, který lze ocenit na 2,9 bilionu USD, přetrvávají.

Tento rozruch představuje podle Insurance Journal další výzvu pro čínskou vládu, která již zápasí se slabou ekonomikou, odprodejem majetku a rostoucím geopolitickým napětím ve vztahu k USA. Je zároveň připomenutím možného nepříznivého překvapení v neprůhledném čínském finančním systému, který byl dlouhodobě zmítán obavami ohledně neudržitelného dluhu. Podle expertů nejsou vyhlídky příznivé, neboť může dojít ke kolapsu dalších fondů.

Ještě také je důležité dodat, že Zhongzhi Enterprise Group Co. patří v Číně mezi TOP 10 správců majetku. Sdílí depozita od značně bohatých individuálních investorů a podniků a investuje do akcií, obligací a dalších aktiv. Ale také půjčuje těm firmám, které nemají či nemohou získat přístup k tradičním bankám. Správci jako Zhongzhi, i když působí ve stínu, se přesto jako stínoví bankéři podílejí na celkovém objemu půjček v Číně ve výši 10 %.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Út 16:01  Smartphone je v průměru používaný 2,5 hodiny denně (Německo) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Po 17:00  Počet úrazů loni výrazně stoupl (Rakousko) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688