Patria (Patria Finance)
Cestování  |  02.10.2023 17:55:00

Ne úplně krátká cesta

Pomyslný konsenzus analytiků nyní hovoří o tom, že zisky společností obchodovaných na americkém trhu by měly v příštím roce po letošní zhruba stagnaci růst asi o 11%. A co více, podobného tempa růstu by měly dosahovat i v roce 2025 a třeba data z Yardeni Research ukazují, že podobně jsou nastavena také dlouhodobější očekávání – viz moje předchozí úvaha týkající se cyklického vývoje ziskovosti. Dnes se zaměříme na dlouhodobější trend a možné strukturální změny.

Následující graf srovnává dlouhodobý vývoj nominálního produktu v americkém hospodářství s vývojem zadlužení tamní vlády. Já bych se ale v souvislosti s obrázkem chtěl zaměřit jen na onen růst americké ekonomiky. Zisky obchodovaných firem se s ním nemusí úplně krýt, ale právě vývoj produktu může být dobrým výchozím bodem či perspektivou pro pohled na zisky a jejich dlouhodobější vývoj:

gg
Zdroj: X


Mně na grafu nejvíce zaujalo ono číslo 3,2 %. Mělo by jít o dlouhodobý reálný trendový růst amerického hospodářství. Pokud bychom k němu přidali cca 2 až 3% inflaci, jsme na 5 až 6 % nominálním růstu. Kdyby pak zisky kopírovaly produkt, měly by dlouhodobě růst podobnou měrou. Například podle studie Deutsche Bank je přitom velmi dlouhodobý růst zisků obchodovaných firem kolem 6 %.

Od 6 % k 11 % není zase tak krátká cesta. Ke vztahu mezi vývojem v celé ekonomice na straně jedné a ziskovostí obchodovaných firem na straně druhé bych nyní podotkl zejména následující: Za prvé, v americké ekonomice dlouhodobě rostl podíl zisku na celkových příjmech. Za druhé, ziskovost firem na trhu je již nějakou dobu významně ovlivněna tím, jak si vedou velké technologické společnosti, které nyní tvoří nemalou část kapitalizace celého indexu.

V tuto chvíli se zdá, že investoři věří, že nové technologie a zejména umělá inteligence pozici těchto společností spíše upevní, než aby ji podkopaly. Nicméně v této souvislosti může být dobré připomenout si, že v minulosti nové technologie přinášely spíše velké změny v odvětvích a nástup společností nových, než aby upevňovaly pozice těch starých.

V souvislosti s prvním bodem se pak můžeme podívat na následující graf, který konkrétně ukazuje, jak se vyvíjel podíl zisků na celkovém produktu. Přes velké fluktuace tu je znatelný rostoucí trend, za nímž bezesporu stála celá řada faktorů. Od globalizace přes automatizaci až po možný růst tržní síly společností v některých odvětvích. Pokud bychom věřili, že i v této oblasti fungují nějaké návraty k průměru, pak bychom v následujících letech spíše očekávali, že podíl zisku bude systematicky klesat. Koneckonců to, že na trhu práce probíhají změny, které nemusí být zdaleka cyklického rázu, se zdá být již nyní zřejmé.

jj
Zdroj: X


Tedy opět: Od 6 % k 11 % není zase tak krátká cesta. I když ne nemožná.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

29.03.2023Fotovoltaika a tepelná čerpadla: ne všude, ne cokoliv a ne pro všechny ČKAIT (Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků)
18.01.2021Ocenění akcií Tesly: Tohle je přece úplně (ne)hratelné! Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688