mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:44

Austrálie - Výzkum, vývoj, inovace a vzdělávání, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Austrálie má vybudovanou silnou infrastrukturu pro výzkum a vývoj, která podporuje inovace v celé řadě odvětví. Na realizaci financování výzkumu a vývoje se podílí jak vládní instituce, tak soukromý sektor a akademické instituce, které spolupracují na podpoře znalostí, technologií a inovací. Ve finančním roce 2019-20 dosáhly celkové výdaje na výzkum a vývoj ze všech uvedených zdrojů objemu 35,6 mld. AUD a podílely se na HDP 1,79 %. Mezi prioritní obory pro výzkum, vývoj a inovace patří: zdravotnický a lékařský výzkum a zařízení, těžební technologie, zemědělské a potravinářské technologie, recyklace a čistá energie, obranný průmysl, vesmírný průmysl a pokročilá výroba (včetně Průmyslu 4.0, robotizace, automatizace a pokročilých materiálů).

Průmyslová výroba neodpovídá potřebám země, která je závislá na dovozech řady průmyslových výrobků, technologií a zdravotnických přístrojů. Proto vláda významným způsobem podporuje výzkum, vývoj, inovace a budování vyspělého průmyslu v oborech s vyšší přidanou hodnotou.

Na financování výzkumu a vývoje v objemu 35,6 mld. AUD v roce 2019-20 se více než z poloviny podílel soukromý sektor s částkou 18,2 mld. AUD, dále vysoké školství s 12,7 mld. AUD, státní instituce s 3,4 mld. AUD a privátní neziskový sektor s 1,3 mld. AUD. Vláda finančně podporuje výzkum a vývoj v univerzitách (zhruba z 30 %, zbytek univerzity pokrývají z průmyslu a filantropů) a ve státních výzkumně vývojových organizacích (například ústav CSIRO, Rural R&D Corporation, Defence Science&Technology). Další formou státní podpory sektoru jsou granty až do výše 20 mil. AUD, které jsou rozdělovány prostřednictvím státních institucí jako je Australská rada pro výzkum (ARC) a Národní rada pro zdravotnický a lékařský výzkum (NHMRC).

Podíl výdajů na výzkum a vývoj na HDP dosáhl v roce 2019 1,79 % a v posledních deseti letech se snižoval (největší byl v roce 2008 s 2,25 %). Největší výdaje byly vyčleněny na technologie a inženýring, dále na lékařské a zdravotnické vědy, přírodní vědy a fyzikální vědy. Ve vědě a výzkumu působí 178 tis. pracovníků na plný úvazek, z toho 46 % v univerzitách, 42 % v privátním sektoru, 8 % ve vládních institucích a 4 % ve výzkumných neziskových institucích. Podle podnikatelských výdajů na výzkum a vývoj se nejvíce zrealizovalo ve zpracovatelském průmyslu (5,4 mld. AUD), v oblasti ICT (3,7 mld. AUD), ve službách a turistice (2,2 mld. AUD), zdravotnictví (1,7 mld. AUD), energetice (0,9 mld. AUD) a minerálních zdrojích (0,6 mld. AUD).

Mezi hlavní aktéry v sektoru VVI patří vládní agentury. Vláda hraje klíčovou roli při financování a stanovování priorit výzkumu a vývoje v Austrálii. Mezi klíčové vládní orgány patří: 1) Australská rada pro výzkum (ARC), 2) Národní rada pro zdravotnický a lékařský výzkum (NHMRC), 3) Organizace vědeckého a průmyslového výzkumu Commonwealthu (CSIRO) - australská národní agentura pro vědu a výzkum.

Australské univerzity hrají významnou roli v oblasti výzkumu a vývoje, kdy řada z nich provádí výzkum na světové úrovni. Mezi přední univerzity v oblasti výzkumu a vývoje patří: Australská národní univerzita (ANU), Univerzita v Sydney, Melbournská univerzita, Queenslandská univerzita, Monash University.

Soukromý sektor financuje přes polovinu výdajů na výzkum a vývoj. Mezi stěžejní průmyslová odvětví patří těžební průmysl, zemědělství, biotechnologie a informační technologie. Příklady významných australských společností, které se podílejí na výzkumu a vývoji, jsou např: BHP Billiton (těžební průmysl), CSL Limited (biotechnologie), Atlassian (software), Cochlear (lékařské přístroje).

Hlavním poradním orgánem vlády pro inovace v průmyslu a zvýšení jeho konkurenceschopnosti je nevládní Australská rada pro průmyslové inovace a vědy (IISA), složená z podnikatelů, investorů, vědců a akademiků. Rada z pověření ministra průmyslu, vědy a technologií vypracovala Strategii moderní výroby, na jejíž realizaci je vyčleněno 1,5 mld. AUD. Páteří strategie je „Modern Manufacturing Initiative“, v rámci které bylo stanoveno šest prioritních odvětví včetně kvantitativních cílů, příležitostí, aktivit a financování včetně grantů:
Vesmírný průmysl – země má zpracovanou Australian Civil Space Strategy na roky 2019-28. Očekává se růst sektoru vesmírného průmyslu ze současných 5 mld. AUD na 12 mld. AUD v roce 2030.
Zdravotnické výrobky – mezi klíčové oblasti, na které se zaměřují investice, patří precizní medicína, telemedicína, genomika, klinické zkoušky a výzkum duševního zdraví.
Technologie pro těžbu nerostných surovin s důrazem na kritické materiály.
Potraviny a nápoje - cílem je exportovat nové výrobky s vyšší přidanou hodnotou.
Obranný průmyslcílem je vytvořit širší dodavatelské řetězce s mezinárodním přesahem a rozšířit spolupráci se stejně smýšlejícími zeměmi.
Čistá energie a recyklace - mezi oblasti výzkumu patří solární, větrná a vodíková energie, zachycování a ukládání uhlíku a technologie skladování energie.

Kromě těchto šesti explicitně vyjmenovaných prioritní odvětví platí stále vládní podpora třem oborům prolínajícím se celým hospodářstvím: a) pokročilá výroba (pokročilé materiály, aditivní výrobu, automatizaci a technologie Průmyslu 4.0 včetně robotiky), b) informační a komunikační technologie (důraz na umělou inteligenci, kybernetickou bezpečnost, kvantovou výpočetní techniku a pokročilou telekomunikační infrastrukturu), c) životní prostředí a změna klimatu (ochrana biologické rozmanitosti země a tvorba strategie udržitelného řízení zdrojů).

K docílení záměrů Strategie moderní výroby napomáhají Centra pro růst průmyslu (IGC) - neziskové organizace, které identifikují příležitosti k růstu, zvyšují konkurenceschopnost a podporují komercializaci výzkumu. Mezi klíčové IGC patří např: Centrum pro růst pokročilé výroby (AMGC), Food Innovation Australia Limited (FIAL), MTPConnect (lékařské technologie a léčiva), National Energy Resources Australia (NERA), AustCyber (kybernetická bezpečnost).

Příležitosti pro české firmy i vědce nabízí výše uvedené prioritní obory australské vlády, které se prakticky kryjí s Mapou oborových příležitostí MZV. S ohledem na potenciál českých firem a vědecko–výzkumné základny je nutno vyzdvihnout následující příležitosti:
Vesmírný průmysl – jedna z nejvyšších priorit australské vlády i soukromého sektoru. ZÚ Canberra komunikuje se soukromou firmou Space Centre Australia, která plánuje vesmírné středisko včetně základny pro start raket a výrobní základny pro vesmírný průmysl na severu Austrálie.
Průmysl 4.0 včetně automatizace a robotizace. ZÚ Canberra je v kontaktu s the Advanced Robotics for Manufacturing HUB z Brisbane a připravují se jednání o potenciální spolupráci s centrem CIIRC pro Průmysl 4.0 při ČVUT.
Zdravotnictví – proběhlo jednání mezi českou a australskou asociací výrobců zdravotnické techniky, velký český výrobce zdravotnické techniky ukončil akvizici australské distribuční firmy a ZÚ Canberra zprostředkoval kontakt s významnou australskou firmou v oblasti poskytování zdravotnických služeb, se kterou české firmy jednají o spolupráci na třetích trzích.
Energetika – existuje velký potenciál pro české firmy exportovat do teritoria výrobky a řešení pro čistou energetiku. Již nyní se na trhu úspěšně etablují české firmy: velká firma uzavřela tři akvizice v oblasti výroby energie a těžby; dvě české inovativní firmy nabízejí řešení na úsporu energie s využitím umělé inteligence pro solární elektrárny. K podpoře jejich aktivit přispěla účast na veletrhu All Energy v Melbourne v říjnu 2022, kterou připravil ZÚ Canberra v rámci projektu ekonomické diplomacie. A další firma s českými kořeny se podílí na výstavbě největšího bateriového úložiště na světě na jihu Austrálie.
ICT včetně kybernetické bezpečnosti – spolupráce mezi českými a australskými institucemi již byla navázána. K rozšíření spolupráce přispěje česká účast na veletrhu Security Exhibition v srpnu 2023 v Sydney v rámci projektu ekonomické diplomacie.




Austrálie, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 11:48  Česká daňová rozumnost Research (Česká spořitelna)
Út 11:41  EURUSD roste po výsledcích ZEW indexu (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:40  Spanilá jízda koruny Research (Česká spořitelna)
Út 11:33  Hotelnictví: Check-in do roku růstu a digitálních změn. V České republice je... Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688