mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:44

Jihoafrická republika - Výzkum, vývoj, inovace a vzdělávání, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

JAR je zdaleka nejrozvinutější a nejdiverzifikovanější ekonomikou na kontinentu. Není proto divu, že v JAR působí více jak 180 společností z žebříčku Fortune Global 500, což zdaleka převyšuje jakoukoliv jinou africkou zemi. S tímto pochopitelně souvisí velký důraz na aktivity v oblasti výzkumu, vývoje, inovací a vzdělávání napříč všemi hospodářskými sektory. JAR oplývá značnou výzkumně-vědeckou kapacitou, na které se podílí soukromé společnosti, výzkumné instituty a vědecká pracoviště, vysoké školy a vláda svými strategiemi. Příležitosti v této oblasti pro české akademické, vědecké a výzkumné instituce, vysoké školy, ale i pro samotné společnosti lze spatřovat v drtivé většině odvětví.

Na pomyslném vrcholku tohoto odvětví se v JAR nachází ministerstvo vědy a výzkumu (Department of Science and Innovation) se kterým přímo souvisí velké množství relevantních institucí. Příkladem lze uvést jihoafrickou akademii věd (Academy of Science of South Africa), národní vesmírnou agenturu (South African National Space Agency), národní energeticko-rozvojový institut (South African National Energy Development Institute), medicínsko-výzkumnou radu (South African Medical Research Council), normativní úřad (South African Bureau of Standards) či radu pro nerostné technologie (Mintek). Za samostatnou zmínku pak stojí rada pro vědecký a průmyslový výzkum (Council for Scientific and Industrail Research), jejíž výzkumná centra se nachází po celé zemi a spolupracují s obrovským množstvím místních i mezinárodních subjektů. Vědecko-výzkumné kapacity pak dále v JAR umocňuje celkem 26 veřejných vysokých škol.

Výdaje na vědu a výzkum se v současnosti v JAR pohybují okolo 0,79 % HDP, avšak v plánu je navýšit tyto výdaje na 1,5 % do roku 2030. S ohledem na vysokou koncentraci globálních hráčů ve všech stěžejních odvětvích jihoafrického hospodářství je hlavní hnací silou inovačních aktivit v JAR soukromý sektor, respektive místní a mezinárodní společnosti.

Za zmínku stojí bezesporu vodíková strategie „Hydrogen Society Roadmap“ v jejímž rámci má dojít k vytvoření tzv. vodíkového údolí, respektive hodnotového řetězce, v jehož rámci budou pokryty veškeré aspekty produkce a bude využit tzv. zelený vodík, tj. vodík vytvořený za pomoci čistých zdrojů energie. Díky svým příznivým geografickým podmínkám má JAR skvělé předpoklady stát se jeho významným producentem a exportérem.

Dominantní postavení v rámci kontinentu mají i farmaceutický a zdravotnický sektor, a to především s ohledem na velké množství globálně významných společností působících v JAR a také díky značné výzkumné kapacitě. V rámci Jihoafrického rozvojového společenství (SADC) je JAR jedinou zemí, která splňuje výrobní standardy WHO. Začátkem roku 2023 došlo v Kapském Městě k otevření prvního technologického hubu na výrobu mRNA vakcín. Ačkoliv poptávka po vakcíně proti viru covid-19 globálně klesá, jedná se o velmi důležitý milník posouvající jihoafrické výzkumně-produkční kapacity na zcela novou úroveň.

V JAR se nachází největší světové zásoby platiny, manganu či chromitu. Ve velkém se v JAR těží také zlato, uhlí, měď a stříbro. S ohledem na narůstající náklady spojené s těžbou a globální odklon od fosilních paliv, těžební společnosti jsou v JAR nuceny masivně investovat do technologií a postupů umožňujících efektivnější a šetrnější extrakci nerostných surovin, a to včetně jejich recyklace. Těžební sektor v JAR vytváří přibližně 7 % HDP a s ohledem na historickou důležitost tohoto odvětví patří jeho výzkumná a inovační centra k těm nejlepším na světě.

Obdobně jako v ČR sehrává v JAR zcela zásadní roli automobilový průmysl, který představuje nejdominantnější položku naší vzájemné obchodní výměny. JAR je největším producentem a exportérem automobilů v Africe, neboť se zde vyrábí automobily značek BMW, Mercedes, Toyota, VW a mnohé další. Přechod na elektromobily a s tím související aktivity jsou tak v JAR více než relevantními tématy nejen diskuze.

Z hlediska podpory investic se v JAR vyskytuje celkem 11 speciálních ekonomických zón, které jsou zaměřeny na rozličné oblasti a umožňují zvýhodněné daňové či jiné provozní podmínky. Dále pak lze v JAR uplatnit daňové odpočty ve výši 150 % výdajů vynaložených na výzkum a rozvoj. Kromě těchto výhod lze v JAR uplatnit širokou škálu úlev a podpor, které se liší v závislosti na jednotlivých sektorových strategiích.

Jihoafrická republika, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 13:52  Průmyslová výroba: České strojírenství ve stále větších problémech Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Út 11:45  Propad v průmyslu mírně vyvažuje rostoucí poptávka ze zahraničí Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Út 11:39  Březnový průmysl i stavebnictví zklamaly (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688