mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:03

Kuvajt - Stavebnictví, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

V zemi pokračuje realizace velkých stavebních projektů, stavební průmysl se podílí na tvorbě HDP více než 20 % . Jedná se zejména o výstavbu nových rozvojových projektů zahrnujících administrativní, rezidenční výškové budovy, nová města a související infrastrukturní projekty (smart cities, severní ekonomická zóna a rozvoj ostrovů Failaka a Bubiyan, dokončení přístavu Mubarak Al Kabeer a nového mezinárodního letiště, příprava projektu výstavby železnice). Pro české exportéry se objevují příležitosti v dodávkách smart technologií, zabezpečovacích zařízení, inteligentních systémů, klimatizačních jednotek, čističek vzduchu, generátorů a dalších souvisejících zařízení, velký potenciál je v energeticky úsporných a udržitelných technologiích. Ve výstavbě je nově kladen důraz na využití inovací, monitoring spotřeby energií, recyklaci, využití zelených technologií, dosažení certifikací směrem k zajištění udržitelnosti budov a měst, která mají být zároveň unikátní svým designem, architektonickým zpracováním a použitými materiály.

Kuvajt má rostoucí mladou generaci, kterou vehementně podporuje, včetně snahy zajistit dostupné bydlení pro své vlastní obyvatele. Vlastnictví nemovitostí je omezeno pouze na Kuvajťany. Za posledních dvacet let se populace v Kuvajtu více než zdvojnásobila. Podíl cizinců, kteří se do velké míry na stavebních projektech podílejí, vzrostl z 1,4 na 3,3 milionů obyvatel a představuje tak zhruba trojnásobek počtu Kuvajťanů.

Ve stavebním rozvoji se Kuvajt stále nevzdal určité ambice dohánět Spojené arabské emiráty či Saúdskou Arábii. Stavební zakázky se dlouhodobě podílejí vysokou měrou na objemu zadávaných veřejných prací. Výstavba obřích infrastrukturních a nových rezidenčních projektů, zejména megalomanského města Silk City, jež se má tyčit na konci velkolepého mostu šejcha Džábera přes severní část zálivu, tvoří jeden z ambiciózních pilířů vize Nový Kuvajt 2035. Tento projekt má navazovat na zbudování Severní ekonomické zóny v blízkosti hranice s Irákem a přístav Mubarak Al Kábir v hodnotě 6,5 mld. USD. Tyto projekty jsou považovány za klíčové pro budoucí rozvoj Kuvajtu.

Mezi další významné stavební projekty, jež jsou plánovány na severu země patří rozvoj ostrovů Bubiyan a Failaka. Vláda je plánuje přeměnit v hlavní turistická letoviska. Oba projekty, tak jako Silk City, mají navázat na 36 km dlouhý dálniční most šejcha Džábera, který vede z Kuvajt City přes severní část kuvajtského zálivu směrem k ostrovu Bubiyan. Ostrov Bubiyan je větším z těchto dvou ostrovů. Zaujímá svou rozlohou 530 km2 a nachází se na hranici s Irákem a poblíž hranice s Iránem. Projekt má zahrnovat výstavbu bytů, hotelů, chat, rekreačních zařízení, kempů, mol a terminálů pro lodní dopravu. Finanční objem projektu činí zhruba 6 mld. USD. Ostrov Failaka se nachází jižně od Bubiyanu a zaujímá plochu 43 km2. Je významný svým historickým nalezištěm z dob Alexandra Velikého. Projekt počítá s výstavbou přístavu, 10 tisíc ubytovacích jednotek, výstavbou luxusních hotelů, sportovních center, golfových hřišť, nákupních a kulturních středisek, science centrem, zoologickou zahradou a se zbudováním sedmikilometrové umělé řeky k rekreačním účelům. Návštěvníkům budou rovněž zpřístupněny historické vykopávky. Náklady mají činit 3 mld. USD. Rozvoj ekonomické zóny a dvou ostrovních projektů jsou příklady kolosálních investic, na něž kuvajtská vláda plánuje alokovat značné finanční prostředky.

V rámci pětiletého rozvojového plánu pokračuje v Kuvajtu výstavba řady projektů. Mezi nejvýznamnější patří např. rezidenční projekt města Al-Mutlaa pro 400 tisíc obyvatel. Mezi města, jejichž rozvoj je stále ve fázi plánování či návrhu, se řadí např. rezidenční projekt Khiran na jihu země o rozloze 140 km2; Nawaf al-Ahmad o rozloze 80 km2 či Sabriya s plánovanou rozlohou 80 km2, dále projekt Jaber Al-Ahmad City, projekt Dhahiya Abdullah Al-Mubarak a inovativní projekt smart city South Saad Al-Abdullah o rozloze 64,42 km 2 , jenž je situován 35 km západně od Kuwait City, s předpokládaným termínem dokončení v roce 2029. Smart City má být rozvíjeno s aspektem na udržitelnost životního prostředí a obnovitelné zdroje s cílem vytvořit atraktivní a vibrující městský ekosystém.

V příštích letech mají pokračovat práce na dobudování silniční infrastruktury. Dále mají být rozvíjeny projekty veřejné dopravy, v plánu dlouhodobého charakteru je výstavba (cca 110 km) železniční trati, která je součástí širšího projektu, jenž má propojit země Zálivu a pokračovat směrem na sever k irácké hranici. Investice mají směřovat do digitalizace veřejné dopravy, telematiky a dalších souvisejících IT systémů.

Potenciál pro české dodavatele je například v tvorbě infrastrukturních sítí budov, jež zajišťují chytrá řešení, digitálně monitorují a administrují bezproblémový chod budov, inovativní a udržitelná řešení nebo technologie v digitalizaci ve veřejné dopravě aj. V oblasti sustainability a zelených budov je uznávána certifikace LEED nebo GSAS. Inovativní technologická řešení, která přinášejí nejvíce bodů v rámci těchto certifikací jsou při plánování nové výstavby investory upřednostňována.

Kuvajt, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt 14:36  ČNB snižuje úrokové sazby cnb.cz (ČNB)
Čt 14:32  ČNB snížila sazbu o 50bps (2.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688