mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:09

Japonsko - Výzkum, vývoj, inovace a vzdělávání, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Japonsko jako jedna z technologicky nejvyspělejších zemí. Od roku 2000 z Japonska pochází nejvíce vítězů Nobelových cen v přírodních vědách po USA a za posledních 16 let vždy přesahoval podíl HDP věnovaný na R&D 3 %. Pro japonskou vládu je navíc oblast vědy, výzkumu a inovací jednou z priorit poté, co Japonsko začalo ztrácet v mezinárodní konkurenci. I tak ale zůstává Japonsko technologickým lídrem v řadě oblastí, zvláště aplikovaném výzkumu a např. vodíkových a kvantových technologiích, robotice, umělé inteligenci, pokročilých materiálech a přírodních vědách.

Aktuální výzkumné priority stanovuje vládní 6. základní plán pro vědu, technologie a inovace pro roky 2021-2025. Cílem je realizace společnosti 5.0 („ultra-smart society“). S ohledem na závazek dekarbonizace do roku 2050 je také kladen důraz na zelené technologie. Pro jejich rychlý rozvoj vláda založila Zelený inovační fond (Green Innovation Fund) ve výši 2 bil. JPY. Japonská vláda se také rozhodla zřídit univerzitní fond ve výši 10 bil. JPY, který má finančně podpořit úzký počet univerzit označených jako výzkumné instituce mezinárodního významu s cílem podpory jejich výzkumných kapacit. Ten má doplnit další již existující iniciativu na posílení místního výzkumného prostředí: síť 14 World Premier International Research Centres (WPI Centres) umístěných na univerzitách a ve výzkumných centrech, které mají cílit na excelentní výzkum a lákat nejlepší vědce do Japonska. Jejich pracovním jazykem je angličtina a kolem 40 % výzkumníků je ze zahraničí.

Čtyři hlavní japonské agentury financující výzkum jsou:

  • Japonská agentura pro vědu a techniku (Japan Science and Technology Agency - JST), která především provádí a financuje národní cíle vědecké a inovační politiky;
  • Japonská společnost pro podporu vědy (Japan Society for the Promotion of Science - JSPS), která se zaměřuje na udělování grantů a podporuje prostřednictvím stipendijních programů mezinárodní výměnu výzkumníků;
  • Japonská agentura pro lékařský výzkum a vývoj (Japan Agency for Medical Research and Development - AMED), která financuje R&D v medicíně od základního výzkumu po klinické studie;
  • Organizace pro vývoj energetických a průmyslových technologií (New Energy and Industrial Technology Development Organisation - NEDO), která se zaměřuje na komercionalizaci průmyslových technologií.

Tyto agentury se také podílejí na spolufinancování výzkumného grantového projektu japonské vlády Moonshot spuštěného v roce 2021 a zaměřeného na ambiciózní pokrok u přelomových technologií. Projekt Moonshot si stanovuje 7 hlavních cílů, mj. zaměřených na umělou inteligenci, robotiku, kvantové počítače, zdravotní prevenci nebo udržitelné využívání zdrojů. Projekt je otevřen i mezinárodní spolupráci. Ta může mít dvojí formu: 1) s vlastním finančním zapojením na základě memoranda o spolupráci, které by se pro účely konkrétního zapojení uzavřelo, nebo 2) s čerpání finančních zdrojů z japonské strany na základě dohody o výzkumu, ve které by byly stanoveny konkrétní podmínky zapojení.

Japonsko je přirozeným partnerem ve VVI pro Českou republiku. O tom, že se daří vědecko-technickou spolupráci, do které jsou zapojeny přední české a japonské instituty, univerzity a firmy, úspěšně rozvíjet, svědčí probíhající společné projekty a výzvy i rostoucí studentská a vědecká mobilita. Např. se jedná na české straně o ČVUT a Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky či laserové centrum HiLASE spadající pod Fyzikální ústav AV ČR. Centrum výzkumu Řež má bohatou spolupráci s japonskými partnery v oblasti jaderné energie. S Tokijskou univerzitu a univerzitami v Kanazawě a Nagoji spolupracuje Ústav fyziky atmosféry AV ČR a Ústav přístrojové techniky AV ČR s Univerzitou Tojama. Brněnský Středoevropský technologický institut (CEITEC) má dlouhodobou spolupráci s japonskou nadnárodní technologickou společností Rigaku. Univerzita Karlova a Univerzita Pardubice spolupracují s Národním ústavem materiálových věd (National Institute for Materials Science - NIMS).

Pokud jde o existující rámce spolupráce, ty mají několik rovin: bilaterální, mnohostranné a evropské programy.

Akademie věd ČR má s Japonskou společností pro podporu vědy (JSPS) podepsané memorandum o spolupráci ve vědě ve formě společných mobilitních projektů. Jejím výsledkem jsou především každoročně vyhlašované dvouleté společné programy Mobility Plus. Další formou je JSPS Postdoctoral Fellowship for Research in Japan, kdy AV ČR jako nominační instituce navrhne dva nejlepší kandidáty pro tento stipendijní program na výzkumný pobyt v délce 12-24 měsíců.

Na základě memoranda o spolupráci mezi Technologickou agenturou ČR (TA ČR) a New Energy and Industrial Technology Development Organization (NEDO)F v oblasti aplikovaného výzkumu se podařilo na základě společné výzvy uskutečnit v letech 2021-2023 dva kofinancované projekty. Nyní je zvažováno uzavření nového memoranda.

K podpoře spolupráce ve výzkumu a vývoji mezi zeměmi V4, včetně České republiky, a Japonskem existuje Memorandum o vědeckotechnické spolupráci mezi Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky (MŠMT), Mezinárodním visegrádským fondem (IVF), Japonskou agenturou pro vědu a technologie (JST) a partnery ze Slovenska, Maďarska a Polska. Aktuálně se realizují projekty na základě druhé společné výzvy vyhlášené v roce 2021 a zaměřené na oblast pokročilých materiálů.

Na základě spolupráce v rámci Evropské zájmové skupiny pro spolupráci s Japonskem (EIG CONCERT Japan) jsou každoročně vyhlašovány na konkrétní témata. Cílem je posílení spolupráce mezi evropskými zeměmi a Japonskem ve vědeckotechnickém a inovačním výzkumu, řešení aktuálních společenských výzev a potřeb a podpora mezinárodní mnohostranné spolupráce ve výzkumu prostřednictvím plánování, vyhlašování a provádění společných výzev.

Japonsko, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 10:18  Další výrazný přebytek obchodní bilance Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Út 10:10  Průmyslová výroba v březnu pokračovala v kolísavém výkonu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688