Freedom24 (Freedom24)
Akcie ve světě  |  06.05.2024 15:20:19

Výhledy indexu S&P 500 na rok 2024 jsou mezi prognostiky značně rozdílné. Hrozí, že by index mohl zakončit rok níže, než je jeho závěrečná cena v roce 2023?

Očekávání několikanásobného snížení úrokových sazeb na začátku roku, podpořena obavami z deflace, ustoupila mírnějším prognózám, což vedlo k přehodnocení dynamiky trhu. Navzdory obavám z růstu úrokových sazeb nabízí zkušení investiční stratégové uklidňující výhled. Odborníci tvrdí, že by se investoři navzdory všeobecnému přesvědčení neměli obávat vyhlídek na růst sazeb. Na základě historických údajů zdůrazňují, že období hospodářského růstu doprovázená růstem úrokových sazeb byla nejen zvládnutelná, ale dokonce se shodovala s některými z nejsilnějších růstových fází indexu S&P 500 za poslední desetiletí. Toto tvrzení zpochybňuje tradiční názor, že vyšší úrokové sazby jsou pro akcie ze své podstaty špatné.

Tento argument vychází z představy, že téměř nulové úrokové sazby, které převládaly od finanční krize v roce 2008, jsou spíše odchylkou než normou. Vzhledem k tomu, že investoři zvyklí na vyšší sazby potřebují adaptační období, by takový přechod měl nakonec vytvořit příznivé prostředí pro akcie. To v podstatě naznačuje, že normalizace úrokových sazeb je více v souladu se zdravými ekonomickými základy.

Série zpráv o inflaci počínaje lednem donutila Jeroma Powella přehodnotit své rozhodnutí, což způsobilo volatilitu na trhu. Přesto historie ukazuje, že trh má tendenci dosahovat dobrých výsledků v obdobích růstu a zvyšování úrokových sazeb. Vyšší sazby sice mohou zvyšovat volatilitu, ale historicky se shodují s trvalým růstem indexu S&P 500 v celkovém součtu.

Na rozdíl od názoru, že vyšší výnosy akciím škodí, odborníci naznačují opak a zdůrazňují, že nižší sazby mohou signalizovat zpomalení hospodářského růstu, což potvrzují i historické údaje. Indexu S&P 500 se dařilo, když úrokové sazby přesahovaly 6 %. Například při výnosu z desetiletých amerických státních dluhopisů na úrovni 4,6 % převyšuje roční výnos indexu S&P 500 ve výši 9,1 % výnos 7,7 %, když jsou sazby nižší než 4 %. Analýzy od roku 1990 ukazují, že akcie dosahovaly lepších výsledků v obdobích růstu sazeb, přičemž průměrný roční výnos byl více než dvojnásobný ve srovnání s obdobím poklesu sazeb. Navíc navzdory osmi zvýšením sazeb od roku 1990 si akcie v těchto obdobích stabilně vedly dobře, což poukazuje na odolnost trhu vůči rostoucím sazbám. Dynamika úrokových sazeb v rámci širších ekonomických trendů nabízí investorům přesvědčivý argument, aby zůstali optimističtí ohledně dlouhodobých vyhlídek akcií i přes strašáka rostoucích sazeb. V prostředí převládající nejistoty tak tento výhled slouží jako maják ve tmě a zdůrazňuje trvalou odolnost akcií tváří v tvář měnícím se tržním podmínkám.

Optimistický výhled

Z optimistického pohledu vypadá trajektorie indexu S&P 500 pro zbytek roku 2024 dynamicky. Navzdory revidovaným očekáváním ohledně snížení sazeb Federálního rezervního systému nadále platí tvrzení, že tyto úpravy nebudou bránit vzestupné dynamice trhu. Odůvodnění závisí na odolnosti ekonomiky, kterou podtrhují příznivé zisky podniků a silný hospodářský růst. Zejména pak poukazují prognózy na silný růst zisků v současném čtvrtletí ve výši nejméně 7 % spolu s očekávaným růstem HDP USA v prvním čtvrtletí ve výši 2,9 %. Navíc i přes krátký nárůst celkové inflace zůstávají ukazatele jádrové inflace v cílovém pásmu Federálního rezervního systému, což naznačuje zvládnutelné inflační prostředí. Z tohoto pohledu tedy převládající podmínky signalizují příznivou cestu pro pokračující růst trhu, přičemž případné odchylky budou pravděpodobně zmírněny celkovou silou ekonomického prostředí. 

Opatrnější výhled

Naopak více opatrný výhled upozorňuje na potenciální rizika, která by mohla v rozporu s převládajícím optimismem oslabit výkonnost indexu S&P 500. Zatímco býčí postoj naznačuje udržitelnou trajektorii trhu, existují latentní slabiny, které by se mohly projevit a urychlit pokles. Uvědomění si rizika spojeného s neočekávaně vysokou inflací upozorňuje na klíčovou obavu. Pokud inflační tlaky překročí prognózy a vyvolají reakci Federálního rezervního systému v podobě zvýšení sazeb, následné turbulence na trhu by mohly podkopat důvěru investorů. Nedávný posun v jejich náladě způsobený opuštěním očekávání snížení sazeb v reakci na nejaktuálnější údaje o inflaci poukazuje na citlivost trhu na vnější šoky. Tato rekalibrace, o níž svědčí oslabení očekávaného snížení sazeb v roce 2024, odráží zvýšenou citlivost na makroekonomické ukazatele a změny politiky. Ačkoli tedy převládající teorie zůstává optimistická, zlověstně se vznáší přízrak neočekávaného nárůstu inflace, který vrhá stín nejistoty na výhled indexu S&P 500 pro zbytek roku.

Zaměření na zisky je pro index S&P 500 na místě. Ten se od 28. března, kdy stanovil svůj rekord, potýká s problémy a Federální rezervní systém signalizuje, že po sérii lepších než očekávaných údajů o inflaci se snížením úrokových sazeb nespěchá. Index se obchoduje na dvouměsíčním minimu a oproti svému historickému maximu klesl o 5,5 %. Silná výsledková sezóna za první čtvrtletí by však mohla americkým akciím poskytnout dobrou podporu, zejména vzhledem k velkým prodejům, kterých jsme byli svědky. Sečteno a podtrženo, nadcházející finanční reporty amerických korporátních gigantů nabízejí americkému akciovému trhu příležitost změnit scénář po třech po sobě jdoucích týdnech ztrát indexu S&P 500, což je nejdelší série od září. Výsledky by však měly být důvodem ke změně nedávného narativu.

Vyvážený výhled

A na závěr, vyvážený pohled kombinuje konkurenční verze obklopující trajektorii indexu S&P 500 a uznává jak optimismus podpořený býčími vyhlídkami, tak hlavní rizika spojená se současným ekonomickým prostředím. Optimistický výhled, založený na příznivých ekonomických ukazatelích a silných ziscích podniků, představuje přesvědčivý argument pro pokračující růst trhu. Tento optimismus je však zmírněn uznáním možných úskalí, zejména strašáka inflačních tlaků překračujících očekávání. Ačkoli nedávné údaje ukazují na zvládnutelné inflační prostředí, volatilita způsobená nepředvídanými událostmi zdůrazňuje nepředvídatelnost finančních trhů, která je jim vlastní. Rekalibrace očekávání snížení sazeb slouží jako důrazná připomínka zranitelnosti trhu vůči vnějším stimulům, což vyžaduje opatrný přístup. Ačkoli se tedy převládající nálada může přiklánět k optimismu, obezřetnost vyžaduje pečlivé posouzení příležitostí i rizik určujících trajektorii indexu S&P 500 v roce 2024.

Závěr

Celkově by nedávné oslabení trhu nemělo investory odradit od hledání příležitostí, zejména ve společnostech zabývajících se umělou inteligencí. Akcie na začátku nového čtvrtletí klesly, přičemž obavy z přetrvávajících vysokých úrokových sazeb a napětí na Blízkém východě způsobily, že index S&P 500 tento měsíc klesl o téměř 4 %. Přesto tento pokles nesvědčí o zpomalení trhu, ale spíše o zdravé konsolidaci před sezónou výkazů za první čtvrtletí. Očekává se, že příznivé makroekonomické klima bude hnací silou výnosů akcií po celý rok, i když s občasnými výkyvy.

Příležitosti se otevírají pro softwarové a polovodičové společnosti související s umělou inteligencí a také pro globální producenty komodit, zejména pro ty, kteří se zabývají těžbou mědi. Poptávka po technologiích a softwaru pro umělou inteligenci zůstává silná a očekává se značný růstový potenciál. Podhodnocené společnosti podporující energetickou transformaci a technologický pokrok navíc také představují atraktivní investiční vyhlídky.

Očekávají se solidní zisky podniků a společnosti pravděpodobně potvrdí a případně i zvýší své prognózy v souvislosti s úsilím o snižování nákladů a růstem čistého zisku. Navzdory obavám z inflace se očekává, že růst zisků podpoří odolné spotřebitelské výdaje, což podpoří dlouhodobou důvěru investorů v akciový trh.

 

Freedom24

Freedom24 je mezinárodní online makléř, který zajišťuje klientům vše potřebné pro úspěšné investice - přímý přístup na největší akciové světové burzy, profesionální analytiku cenných papírů a komfortní obchodní aplikaci. Freedom24 je dceřinou společností mezinárodní investiční skupiny Freedom Holding Corp. a akcie holdingu se obchodují na americké burze Nasdaq.

Oficiální zastoupení a zprostředkovatelé společnosti se nachází na Kypru, v Německu, Španělsku, Polsku, Francii, Řecku a nově také v Nizozemsku, Itálii, Rakousku a Bulharsku. Jednoduchá investiční aplikace a platforma Freedom24 je od června 2021 dostupná i českým a slovenským uživatelům.

Více informaci na: https://lp.freedom24.com/cs/begin

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688