mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:14

Indie - Výzkum, vývoj, inovace a vzdělávání, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Sektor skýtá obrovský potenciál a příležitosti pro české výzkumné, akademické a vzdělávací instituce, ale i inovativní malé a střední podniky a startupy. ČR má v Indii bezvadné jméno a je známa jako bezpečná, stabilní a přívětivá země v srdci Evropy s kvalitními univerzitami a výzkumnými ústavy, rozvinutou infrastrukturou a příznivým podnikatelským a investičním prostředím. V Indii jsou zase díky velikosti země, hladu po nových technologiích a řešeních, velikosti VVI sektoru, ale i ambicím a výzvám, kterým země čelí např. v oblasti udržitelného rozvoje či degradaci životního prostředí, nesmírné příležitosti pro uplatnění českého výzkumu ve spolupráci s indickými partnery a mezinárodními výzkumnými konsorcii.

Indický sektor výzkumu, vývoje, inovací a vzdělávání (VVI) svým rozsahem a komplexností odpovídá velikosti populace nejlidnatější země světa. Co se týče výdajů na VVI měřených jako podíl na HDP, má Indie s 0,75 % jedny z nejnižších výdajů na světě, nižší než ostatní země BRICS. I přesto však v absolutních číslech výdaje Indie na VVI narůstají a země se může pochlubit rostoucími počty vědců, vynálezů a patentů. Co se institucionálního uspořádání sektoru VVI týče, je klíčovým hráčem Ministerstvo pro vědu a technologie (Department of Science and Technology, DST), avšak významnou politickou a strategickou roli má i vědecká rada premiéra (Prime Minister’s Science, Technology and Innovation Advisory Council – PM-STIAC), které předsedá vrchní vědecký poradce premiéra (Principal Scientific Advisor – PSA). Tyto instituce spolu s indickou národní radou pro transformaci Indie (NITI Aayog), úřadem premiéra a dalšími resorty a vládními agenturami udávají směr indickému sektoru VVI, identifikují potřeby a priority a formulují hlavní vědecké iniciativy.

Tyto iniciativy, často nazývané „mise“, jsou pak implementovány indickými veřejnými vědeckými, výzkumnými a akademickými institucemi ve spolupráci se soukromým sektorem. Mezi hlavní směry rozvoje indického sektoru VVI v současnosti patří zejména 9 zaštiťujících národních iniciativ pod hlavičkou vědecké rady premiéra se zaměřením na rozvoj biodiverzity, kvantové fyziky, informatiky a umělé inteligence, elektromobility, odpadového hospodářství, průzkumu oceánu, lingvistické algoritmy pro přirozený překlad jazyka či mapování lidského genomu. Hlavní indická ministerstva s působností v oblasti VVI pak mají vlastní výzkumné iniciativy a programy. Ministerstvo vesmírného výzkumu a jemu podřízená vesmírná agentura Indian Space Research Organisation (ISRO) tak například řeší programy zaměřené na lunární exploraci (aktuálně program Chandrayaan 2), vývoj nanosatelitů, regionální navigační satelity (IRNSS) či výzkum rentgenových paprsků v kosmu (Astrosat). Podobné výzkumné programy mají i např. ministerstvo pro rozvoj elektronického průmyslu, ministerstvo pro biotechnologie, Ministerstvo pro vědu a technologie, či Obranná výzkumná a rozvojová agentura (Defence Research and Development Organisation, DRDO). Do realizace těchto rozsáhlých vědeckých programů se zapojují jak veřejné, tak soukromé akademické a výzkumné instituce, státní i soukromé korporace a startupové klastry.

Co se týče česko-indické spolupráce v sektoru VVI, je zapotřebí zmínit program česko-indické bilaterální spolupráce v oblasti vědy a výzkumu realizovaný prostřednictvím společného finančního nástroje. Program je na indické straně zaštítěn Ministerstvem pro vědu technologie a na české MŠMT ČR. Celkově bylo v aktuálně dokončeném programovacím období let 20192022 přijato a financováno 20 projektů, a to celkovou částkou 110 mil. . Projekty jsou tematicky zaměřeny na informační a komunikační technologie, přírodní vědy a biotechnologie, nové materiály a nanotechnologie a další. Program na období po roce 2022 je v současné chvíli v jednání a nové výzvy pro rok 2024 by měly být vyhlášeny v tomto roce.

V souvislosti s česko-indickou spoluprací v oblasti VVI je důležitým milníkem podpis dohody o strategickém partnerství EU-Indie ze dne 15. července 2020, která mimo jiné oblasti pokrývá i spolupráce v oblasti VVI. Dohoda akcentuje společné cíle EU a Indie, jako např. boj proti pandemii COVID-19, transformaci směrem k zelené a udržitelné ekonomice a digitalizaci ekonomiky. Kromě toho je důraz v rámci spolupráce EU-Indie kladen na spolupráci ve společenských a humanitních vědách a zvýšení obousměrné mobility studentů a výzkumných pracovníků, včetně zajištění rovnosti žen a mužů ve vědě. V plánu („roadmap“) k Dohodě pokrývajícím období do roku 2025 byly jako výzkumné priority zvoleny zdraví (raná léčba rakoviny, duševní zdraví), cirkulární ekonomika (odpadová ekonomika, zpracování plastových odpadů, atd.), elektromobilita, ICT (kyberneticko-fyzikální systémy, umělá inteligence a robotika), technologie pro zvýšení efektivity v zemědělství a přírodní vědy.

Evropská unie a indická vláda začátkem roku 2023 společně vyhlásily 11 nových výzev pro projekty společného výzkumu pod hlavičkou programu Horizon Europe financovaných společně EU a Indií pro období 2023 - 2024. Do těchto výzev se mohou hlásit výzkumná konsorcia složená ze zástupců institucí z Indie, ČR a dalších členských států EU. EK schválila pro programovací období Horizon Europe 20232024 financování v celkové výši 13,5 miliardy EUR, z čehož bude pro výzkumné projekty EU-Indie alokována částka v řádu stovek mil. EUR.

Indie, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688