mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:17

Filipíny - Civilní letectví, vesmír, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Země rozprostírající se na 7 tisících ostrovech, z nichž 2000 je obydlených, bude vždy odkázána na využívání letecké dopravy. Vláda má ambiciózní plány pro investice do sektoru, které vytvoří exportní příležitosti pro české výrobce hangárů, modulárních letišť, radarů a systémů řízení letového provozu či malých dopravních letadel. Atraktivní přírodní podmínky nabízí příležitosti i pro rekreační a sportovní létání a ultralighty.

Rozvoj letecké dopravy je součástí filipínského modernizačního plánu „Build, Better, More“. Největší projekt představuje výstavba nového mezinárodního letiště v Bulacanu pro metropolitní oblast Manily, který formou PPP realizuje filipínský konglomerát San Miguel Corporation. Projekt s rozpočtem zhruba 285 mld. má za cíl odlehčit dosavadní hlavní mezinárodní letiště Ninoy Aquino International Airport vybudováním nového letiště zhruba 35 kilometrů severně on Manily s roční kapacitou až 100 mil. cestujících. Projekt zahrnuje výstavbu budov terminálu, čtyř ranvejí, silnic a související infrastruktury. Aktuálně probíhají výkopové práce, přičemž letiště by mělo být uvedeno do provozu na konci roku 2027. San Miguel Corporation je zodpovědná za financování, projektování, stavbu, dodávky, provoz a údržbu letiště v rámci koncese na 50 let.

Vládní socioekonomický plánovací úřad (NEDA) schválil dalších sedm projektů modernizace letišť formou PPP. Mezi nejvýznamnější patří rozšíření kapacit letiště Iloilo za 305 mil. nebo pořízení meteorologických a komunikačních systémů pro letiště Bicel za více než 250 mil. . NEDA odsouhlasil taky PPP projekty modernizace letiště Davao, San Vicente, Bacolod-Silay, Tacloban a Laoag.

Aviation Infrastructure Program ministerstva dopravy má plánovaný rozpočet až 64 mld. , v rámci kterého vyhlašuje veřejné tendry pro dodávky různého zařízení či služeb v rámci modernizace a údržby letišť napříč zemí.

Filipínská vláda vybízí zahraniční investory k investicím na místním leteckém trhu s cílem, aby se Filipíny staly centrem letecké výroby a údržby v Asii a Tichomoří. Od roku 2017 vláda míří na dodavatele leteckých dílů s certifikací AS9100, aby zakládaly výrobní kapacity v zemi. Cílem filipínské vlády je posílit schopnosti země ve výrobě leteckých dílů i v oblasti údržby, generálních oprav a revizí (MRO). Filipíny v roce 2022 taky rozvolnily přísná pravidla pro zahraniční investice a nyní umožňují až 100 % podíl zahraničního kapitálu v oblasti civilního letectví.

Filipíny, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688