mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:25

Peru - Výzkum, vývoj, inovace a vzdělávání, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Peru patří v rámci Latinské Ameriky k zemím, které dávají nejmenší podporu rozvoji vědy, technologie a inovace. V r. 2022 činil podíl na HDP pouze 0,31 %. Ani soukromý sektor příliš neinvestuje do technologického rozvoje – firmy v minulém roce věnovaly jen 0,13 % svých příjmů na inovace. Ani vzdělávací systém nevytváří dostatek kvalitních vědeckých pracovníků.

Pro české subjekty by se mohla najít příležitost v rámci programů EU Horizonte Europa, Erasmus+, Bella II. Peru je vzhledem ke své geografické poloze a klimatickým podmínkám postihováno živelními pohromami, které jsou často umocňovány nekontrolovanými lidskými zásahy – zemětřesení, záplavy, sesuvy půdy, apod. Zde by bylo možné navázat např. na dlouhodobé aktivity Georespect s.r.o., která díky svým geologickým studiím pomáhá snižovat např. opakování životu nebezpečných situací (výstavba v záplavové zóně nebo v oblasti sesuvů půdy).

Vědecko-technické aktivity jsou v Peru tvořeny Sistema Nacional de Ciencia, Tecnología e Innovación Tecnológica SINACYT (Národní systém pro vědu, technologii a technologickou inovaci), který tvoří následující subjekty:

  • El Consejo Nacional de Ciencia, Tecnología e Innovación Tecnológica CONCYTEC (Národní rada pro vědu, technologii a technologickou inovaci), který systém zastřešuje
  • El Fondo Nacional de Desarrollo de la Ciencia, Tecnología e Innovación Tecnológica FONDECYT (Národní fond pro rozvoj vědy, technologie a technologické inovace)
  • El Consejo Consultivo Nacional de Investigación y Desarrollo para la Ciencia y Tecnología CONID (Národní konzultační rada pro výzkum a rozvoj vědy a technologie)
  • vědecká pracoviště spadající do působnosti regionálních vlád a radnic
  • univerzity, podnikatelský sektor, programy, instituce v oblasti vědy a technologie
  • El Instituto Nacional de Defensa de la Competencia y de la Protección de la Propiedad Intelectual INDECOPI (Národní institut na ochranu konkurenceschopnosti y práv duševního vlastnictví)
  • původní komunity jako subjekty zachovávající a šířící tradiční znalosti a zvyky
  • veřejné výzkumné instituce
  • další subjekty nebo programy poskytující prostředky na rozvoj vědy a technologie.

CONCYTEC vytvořil na období 20062021 Národní plán pro vědu, technologii a inovaci pro konkurenceschopnost a rozvoj obyvatelstva 20062021. Na další období zatím obdobný plán představen nebyl.

Na rozvoj vědy a technologie v Peru je třeba nahlížet v kontextu politickém, ekonomickém, společenském nebo kulturním.

Ekonomika, která během období, na které byl vytvořený Plán, rostla. V jeho závěru a v měsících následujících však z důvodů vnějších (především covid-19 a s ním spojené zpomalení světového hospodářství, válka na Ukrajině), tak z důvodů vnitřních (politická nestabilita a s ní související častá výměna osob v rozhodovacích pozicích) začala zpomalovat. Ani produktivní struktura není dostatečně rozvinutá a proto si nevynucuje zavádění technologicky náročnějších procesů (podle studií peruánské firmy investují pouze 0,13 % svých příjmů do nových technologií a užití vědeckých poznatků). Kolem 50 % obyvatelstva žije pod hranicí chudoby, přes 20 % obyvatelstva dokonce žije pod hranicí extrémní chudoby. Tato část populace nemá přístup k vědecko-technickým a inovačním výstupům ani ke vzdělání a zaměstnání s vyšší kvalifikací. Úroveň základního vzdělání v Peru patří k nejnižším v Latinské Americe, což není dobrým základem pro další vzdělávání vědců. Peru tak nemá dostatečnou vědeckou základnu s technologickým vybavením na nejvyšší úrovni.

Podle Global Innovation Index 2022, který měří technologický rozvoj, je Peru na 65. místě ze 132 sledovaných zemí. Např. v kapitole Znalosti, vědomosti a technologické výstupy obsadilo až 90, místo. Na financování vědy a technologie v r. 2022 bylo určeno 218,621 mld. PEN, to je pouze 0,31 % HDP. V rámci Latinské Ameriky patří Peru k nejhorším zemím. V únoru 2022 získalo Peru půjčku 100 mil. USD na posílení systému vědy, technologie a inovace se zaměřením na 3 klíčové oblasti: klimatické změny, zdravotnictví a digitální ekonomika. Očekává se, že obdobnou částku by země mohla získat od Meziamerické rozvojové banky.

Peru participuje v různých programech EU:

  • Horizonte 2020/Horizonte Europa - EU soustřeďuje aktivity zaměřené na vědu, výzkum a inovace do několikaletých programů. Horizonte Europa 20202027rozpočet 95,517 mld. EUR a zahrnuje např. projekty základního výzkumu, rozvoj a přenos technologií, sociální inovace a další. Je otevřený i mimoevropským zemím. Peru participovalo v programu Horizonte 2020. Od r. 2014 se programu ve 35 projektech vedených evropskými subjekty účastnilo 21 výzkumných institucí a univerzit.
  • Erasmus+ - program nabízí technologickým a výzkumným centrům, univerzitám, soukromým firmám zlepšovat konkurenceschopnost. Na období 20212027 počítá s částkou 2,174 mld. EUR, z kterých 196 je určeno pro Latinskou Ameriku a Karibik. Programu se účastnily různé peruánské univerzity s cílem snížit odliv vysokoškolských studentů do zahraničí.
  • Díky programu Bella, na kterém participuje i Peru, byl k červnu 2021 položen podmořský optický kabel o délce 35 tis. km, který propojuje Evropu a Latinskou Ameriku. Rychlejší propojení dá impuls pro nové investice, výměnu zkušeností a znalostí. Na program Bella navazuje Bella II., která chce posílit a rozvinout digitální „ekosystém“ regionu, tj. propojit výzkumné a vzdělávací instituce na obou stranách Atlantského oceánu.
  • EU zdarma poskytla služby v rámci satelitních programů Galileo a Copernicus. Konkrétně v Peru mohou pomoci s prevencí přírodních katastrof, monitorováním klimatických změn, při lesních požárech, zemětřeseních, záplavách, stejně jako v zemědělství, rybolovu nebo detekci nelegální těžby.
  • EU jako novou možnost spolupráce se soukromým sektorem nabízí Latinské Americe „Digitální hub pro rozvoj“. Aktivita by měla napomoci zavádění inovativních digitálních řešení a tím podpořit technologický rozvoj a konkurenceschopnost firem z regionu.

České subjekty by mohly najít příležitost v rámci programů EU Horizonte Europa, Erasmus+, Bella II. Peru je vzhledem ke své geografické poloze a klimatickým podmínkám postihováno živelními pohromami, které jsou často umocňovány nekontrolovanými lidskými zásahy – zemětřesení, záplavy, sesuvy půdy, apod. ČR má v této oblasti Peru co nabídnout – čeští vědci patří ke špičkám v oboru. Bylo by možné navázat např. na dlouhodobé aktivity Georespect s.r.o., která díky svým geologickým studiím pomáhá snižovat např. opakování životu nebezpečných situací (výstavba v záplavové zóně nebo v oblasti sesuvů půdy).


Peru, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 13:52  Průmyslová výroba: České strojírenství ve stále větších problémech Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Út 11:45  Propad v průmyslu mírně vyvažuje rostoucí poptávka ze zahraničí Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Út 11:39  Březnový průmysl i stavebnictví zklamaly (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 11:25  Akciové trhy nadále v dobré náladě Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688