Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  07.05.2024 11:39:44

Březnový průmysl i stavebnictví zklamaly (Analýza makroindikátorů)

Březnová data z českého průmyslu i stavebnictví zklamala. Zatímco v předchozím měsíci obě statistiky vykazovaly solidní růsty, v březnu na své úspěchy nenavázaly a v meziměsíčním i meziročním vyjádřením poklesly. Jediným pozitivním překvapením byl výrazný přebytek bilance zahraničního obchodu. Ta za něj však do určité míry vděčila nižším importům, které měl na svědomí výpadek dodávek elektromotorů pro Škodu Auto z německého závodu v Kasselu. Nadcházející měsíce by však podle naší prognózy měly přinést jak vyšší stavební aktivitu, tak i průmyslovou výrobu.

Průmyslová výroba v březnu oslabila a meziměsíčně se snížila o 1,6 %. Nenavázala tak na únorové zvýšení o 2,2 %, naopak statistiky tuzemské produkce pokračují ve svém volatilním trendu, který primárně odráží rozkolísanou výrobu aut. V meziročním vyjádření byla v březnu průmyslová produkce nižší o výrazných 11,1 %, což bylo v souladu s naším očekáváním (11,0 %), avšak pod tržním konsensem, který předpokládal mírnější pokles o 8,4 %. Výrazný propad reflektuje nižší počet pracovních dní v letošním březnu oproti loňsku, a to hned o tři méně. Po očištění o tento efekt činil březnový pokles „pouze“ 2,7 %.

Výroba ve zpracovatelském průmyslu oproti únoru klesla o 1,9 %, částečně tak korigovala předchozí nárůst o 2,5 % m/m. Produkce v březnu oslabila v drtivé většině zpracovatelských odvětví. Nejvýrazněji k meziměsíčnímu poklesu přispěly výroba aut (-2,5 %), strojírenství ( 4,5 %) či výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (-2,7 %). V automobilovém průmyslu se zřejmě projevil nedostatek součástek, který v březnu omezil výrobu v největší tuzemské automobilce. S postupným vyřešením těchto problémů, které čas od času stále sužují tuzemské producenty aut, by mělo dojít k obnově výroby v automobilovém průmyslu, která je i přes kolísavý trend stále silná. To zřejmě odráží dokončování předchozích zakázek, které nadále podporují výrobu v tomto sektoru, což se primárně pak projevuje ve vysokém přebytku zahraničního obchodu.

Přestože nedostatečná poptávka zůstává dle průzkumu mezi průmyslníky za druhé letošní čtvrtletí největší bariérou růstu výroby, tak vývoj nových zakázek vykazuje od závěru loňského roku spíše pozitivní trend. V březnu se hodnota nových zakázek oproti únoru sice snížila o 1,5 %, v meziročním vyjádření však byla stále vyšší o 5,1 %. V samotném automobilovém průmyslu roste jejich hodnota ještě vyšším tempem (o 11 % y/y), byť v březnu se rovněž mírně snížila (o 0,8 % m/m).

Výhled pro průmyslovou produkci v letošním roce zůstává nejistý. Sentiment indikátory se od začátku letošního roku sice mírně zlepšily, jejich nízké úrovně ale stále indikují silný útlum aktivity. Mírný optimismus vyvolává i pozitivní vývoj v německém průmyslu na začátku roku (leden a únor), který ovšem podle nás v březnu již nepokračoval. O přesvědčivém oživení v německém průmyslu tak hovořit zatím nelze. Výroba v klíčovém automobilovém průmyslu tak sice bude nadále těžit z dokončování předchozích zakázek, tento efekt bude ale pravděpodobně citelně slábnout. Slabá zahraniční poptávka v souvislosti s nevýrazným výkonem německé ekonomiky tak bude zřejmě omezujícím faktorem oživení v tuzemském průmyslu.

Zahraniční obchod opět překvapil výrazným přebytkem

Bilance zahraničního obchodu překvapila vysokým přebytkem ve výši 39,3 miliard korun, zatímco náš odhad i tržní konsenzus byl pod 20 miliardami. Březnový výsledek byl ve srovnání se stejným měsícem loňského roku o 22,3 mld. CZK vyšší. V kladném teritoriu se bilance nacházela již sedmý měsíc v řadě.

Na výši přebytku se tentokrát podepsal především pokles dovozů. Ty byly meziročně nižší o více než 36 mld. CZK, přičemž z toho téměř 32 mld. CZK představovala nižší hodnota dovozů výrobků ve zpracovatelském průmyslu. Zde se zřejmě promítl výpadek dodávek elektromotorů pro Škodu Auto z německého závodu v Kasselu. To se pak odrazilo v přehoupnutí obchodu s elektrickými zařízeními z pasiva do aktiva, kde celkově byl výsledek meziročně o 9 mld. CZK lepší. Růst salda vykázala i kategorie strojů a zařízení (+2,8 mld. CZK) a motorových vozidel (+2,3 mld. CZK). Zároveň se zmenšil deficit se základními kovy (o 2,3 mld. CZK) a obchod s ostatními dopravními prostředky vykázal aktivum místo únorového pasiva (+1,4 mld. CZK). Negativně se na březnovém výsledku odrazil obchod s ropnými produkty a elektřinou.

V nadcházejících měsících by zahraniční obchod měl podpořit export automobilů, kde stále ještě pozorujeme vyřizování objednávek z předchozích období, zároveň ale obnovení dodávek německých elektromotorů zřejmě povede ke zvýšení importů. Celkově očekáváme solidní výkonnost od českého zahraničního obchodu i nadále. Za celý letošní rok by měl podle našeho odhadu dosáhnout přebytku více než 200 mld. CZK po loňských 124 mld. CZK.

Navzdory příznivému březnovému počasí stavební aktivita zamrzla

Zatímco únorová stavební produkce potěšila, březnová čísla byla velkým zklamáním. Od prosince do února totiž nepřetržitě produkce odvětví meziměsíčně rostla, kumulativně o zhruba sedm procent, jenom za březen byl ovšem zaznamenán pokles o 7,8 % m/m. Úrovňově se tak objem stavební produkce dostal v reálném vyjádření na hodnoty dva roky zpět.

Březen znamenal výrazné otočení dynamiky i z pohledu meziročního vývoje. Zatímco ještě v únoru stavební produkce meziročně rostla o 3,6 %, březen vykázal meziroční pokles o výrazných 8,3 %. Z hlediska struktury je na tom výrazně lépe inženýrské stavitelství, kde březnový meziroční pokles činil pouze 0,9 %, kdežto u pozemního stavitelství to bylo -11,1 %.

Na první pohled potěšily statistiky nově vydaných stavebních povolení. Orientační hodnota nově povolených staveb byla meziročně vyšší o výrazných 49,1 %. Jak ale upozorňuje ČSÚ, jedná se zejména o vliv povolení šesti staveb s rozpočtem nad miliardu . To podporuje hypotézu o výrazně lepší situaci v inženýrském stavitelství, kde se pozitivně projevuje investiční aktivita veřejného sektoru. Po očištění o těchto šest staveb orientační hodnota vydaných povolení byla meziročně o 7 % níže.

Příliš radosti nepřinesly ani statistiky z rezidenčního trhu. Zde se primárně dokončují rozdělané projekty. Do nových se ale developeři ve světle ekonomické nejistoty a zatím stále dražšího financování zatím nijak nehrnuli. Meziročně bylo dokončeno o 0,22 % více bytů, těch nově zahájených ale bylo proti loňskému březnu o 17,6 % méně.

Za první tři měsíce letošního roku stavební produkce v průměru meziročně klesla o 4,0 %. Nicméně v souvislosti s pokračující solidní investiční aktivitou, dalším snižováním úrokových sazeb, a tedy zlevňováním financování, a celkovým zlepšováním ekonomické situace předpokládáme, že se v průběhu roku tento obrátek projeví i na stavební aktivitě. Za celý letošní rok tak čekáme, že stavebnictví po loňském poklesu o 2,6 % nakonec vykáže mírný růst ve výši nízkých jednotek procent.

Autor: Jana Steckerová

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Ne   9:02  Řetězce testují, co zákazník snese. Proto ta oživlá inflace Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
So 13:15  Zlato: rekordní závěrečná cena >$2410/oz Richard Vrdlovec (GOLDA.IO)
Pá 11:23  Mírný pokles po rekordním dnu Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

15.03.2024Český průmysl lednovými výsledky zklamal (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
07.07.2023Auta táhnou český průmysl i zahraniční obchod (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688