Redakce (Bydlet.cz)
Bydlení  |  28.07.2023 11:03:11

Zateplovat, nebo ne – to je oč tu běží? Tipy přináší průzkum Buřinky

Zdroj: TZ AVMI, ilustrační

Zateplovat, nebo ne – to je oč tu běží. Opravdu se zateplení fasády vyplatí? Jaké jsou hlavní argumenty, které hovoří pro zateplování? Kdy se pustit do akce a kdy raději vyčkat? Jak postupovat a jaký materiál zvolit? A kolik vlastně takové zateplení stojí a jak jej ideálně financovat? Na tyto a další otázky vám odpovíme na následujících řádkách.

V České republice jsou bezmála dva miliony obydlených rodinných domů. Podle průzkumu Buřinky je třetina těchto domů starší než 61 let. Asi dva z pěti domů jsou už zateplené nebo po opravě či výměně střechy. Stále je tu ale více než 30 % domů, které doposud neprošly žádnou rekonstrukcí. Patříte-li mezi majitele takového domu a možná už přemýšlíte nad vhodnou stavební úpravou, zpozorněte.

Vnějším zateplením můžete ušetřit až polovinu svých ročních výdajů za energie a také zvýšit životnost vašeho domu. Zlepšíte akumulační vlastnosti zdí a eliminujete riziko vzniku tepelných mostů. Je potřeba ale vše dobře zvážit, spočítat, nepodcenit a přistoupit k zateplení opravdu zodpovědně. Jedině tak bude fungovat vše tak, jak má, a vaše investice bude dobře vložená.

Jak se odhodlat?

Možná zateplit dům chceme a možná ne, přemýšlíme, zvažujeme, počítáme, nemůžeme se rozhoupat… Které momenty nám pomůžou se rozhodnout:

Moment první: Zasloužil by si váš dům ještě nějakou další úpravu? Máte problémy s plísní, odlupuje se vám omítka, zatéká vám do střechy? Pokud je vaše odpověď ano, neváhejte a udělejte vše najednou.

Moment druhý: Není vám jedno, čím topíte a kolik peněz protopíte? Záleží vám nejen na vašem rodinném rozpočtu, ale i na životním prostředí? Pokud je vaše odpověď ano, pusťte se do práce.

Moment třetí: Je váš dům zateplený jenom tenkou vrstvou polystyrenu (5 cm)? Pokud je vaše odpověď ano, doporučujeme staré zateplení strhnout a nahradit ho tlustší vrstvou. „Existují i sanační systémy, které dovolí na původní zateplení s nedostatečnou tloušťkou vrstvy tepelné izolace přidat další vč. dodatečné tepelné izolace, ale takové řešení bývá velmi nákladné a složité. Postup zateplení je v tomto případě totiž jiný, původní fasáda se napřed musí rozdrážkovat, aby bylo přerušeno nežádoucí napětí v původní fasádě. Sanační systém dále používá speciální malty a hmoždinky. Na českém trhu není mnoho firem, které by tyto specializované postupu uměly,“ vysvětluje David Tesařze společnosti Dekprojekt.

Moment čtvrtý: Dům nemáte zateplený vůbec a pohled na fakturu za energie není veselý. Odhodlejte se udělat první krok k tomu, abyste s tím něco udělali.

Rozhodnuto: zateplujeme

Máme jasno v tom, že zateplovat chceme. Jdeme na věc.

Kde začít?

1. Oslovte firmu, která přijede a zhodnotí celkový stav vašeho domu. Budete mít jistotu, zda stačí zateplit jen fasádu, nebo zda je potřeba přistoupit k rozsáhlejším úpravám.

2. Pozvěte energetického specialistu. Ten vše potřebné spočítá a doporučí ideální variantu zateplení s ohledem na energetickou účinnost a cenu. Doporučí tloušťku a typ izolačního materiálu.

3. Zvolte vhodného dodavatele, hledejte recenze, ptejte se sousedů a kolegů v práci. Tuto fázi nepodceňte.

4. Hurá na to…

Kdy začít?

Hlavní limitující faktor představují mrazy. V těch by se nemělo omítat ani vytvářet základní vrstva. Ideální období pro zateplení je tedy kdykoliv od dubna do konce října. Pokud má váš dům velké plochy na jižní stranu, kde je v létě velké horko a pálí na ně sluníčko, pusťte se do zateplení na jaře nebo na podzim.

Z čeho se skládá zateplovací systém?

 

Zdroj: www.dek.cz

Na vnější stěnu vašeho domu se nalepí tepelná izolace, která se zajistí kotvením (hmoždinkami). Následuje základní vrstva a omítka.

Tepelná izolace: V případě rodinných domů hovoříme hlavně o dvou možnostech – polystyren a minerální vata. V dnešní době se nejčastěji používá šedý polystyren. Je sice nákladnější než polystyren bílý, ale má lepší tepelně izolační vlastnosti. V praxi to znamená, že na stejný efekt je při šedém polystyrenu potřeba tenčí vrstva materiálu.

Další možností je minerální vata. Tato volba u rodinných domů nebývá tak častá, ale reálná je. Díky nižší hořlavosti je typičtější pro domy se specifickými požárními požadavky (domov seniorů, nemocnice, školy atd.), ve vyšších patrech domů (s požární výškou nad 22,5 m) a v místě požárních pásů. Oproti polystyrenu je minerální vata nákladnější, a to až o 30 %, a její montáž je obtížnější. Tepelně izolační vlastnosti má podobné jako bílý polystyren.

Kotvy: Počet kotev na metr čtvereční se odvíjí od zatížení větrem a stanovuje ho projektant.

Základní vrstva: Základní vrstvu tvoří výstužná síťovina, která se aplikuje do stěrkového tmelu. Před i po její realizaci je potřeba dodržet technologickou přestávku. Poté se přistupuje k dokončovacím pracím a nanáší se omítka. Nejběžnější je nějaký typ tenkovrstvé omítky (např. silikonová).

„Investor volí ucelený certifikovaný systém. Není žádoucí koupit lepidlo od dodavatele A, tepelnou izolaci od dodavatele B, základní vrstvu od dodavatele C a omítku od dodavatele D. Pokud se někdo rozhodne zateplit si dům svépomocí a nakupovat materiály od různých dodavatelů, nemůže počítat se zárukou na zakoupený materiál,“ upozorňuje David Tesař.

Budu potřebovat stavební povolení?

Jednoznačná odpověď na tuto otázku neexistuje. Stavební zákon totiž říká, že povolení je potřeba na úpravy, při kterých se mění rozměry, statika anebo vnější vzhled budovy. Jeden konkrétní případ mohou dva různí úředníci vyhodnotit různě. Není zde jednotný postup. Vždy je proto lepší předem se informovat na daném stavebním úřadě.

A co to všechno vlastně stojí?

Přesná kalkulace je velmi individuální a odvíjí se od konkrétní podoby daného domu. Záleží např. na počtu oken ve stěně (za plochu bez oken je cena nižší), zda je na stěně balkon, zábradlí, na členitosti domu aj. Obecně lze říct, že se cena za 1 m 2 zateplení pohybuje okolo 1,5 – 2,5 tisíc korun a zateplení průměrného rodinného domu vyjde na méně než 1 milion korun.

Modelový případ: Menší přízemní dům typu bungalov se zastavěnou plochou 150 m2, výškou hřebene sedlové střechy 5,5 m a s plochou zateplované fasády 125 m2 při tloušťce tepelného izolantu 16 cm vyjde na cca 360 tisíc korun.

Kde na to vzít?

Zateplení domu snižuje energetickou náročnost domu, a na jeho financování lze tedy čerpat státní dotaci Nová zelená úsporám . V kombinaci se zvýhodněným úvěrem od stavebních spořitelen lze snadno docílit toho, že ačkoli se jedná o nákladný krok, nezatíží ve finále natolik váš finanční rozpočet.

Stavební spořitelna České spořitelny nabízí pro tyto účely Úvěr od Buřinky pro budoucnost . „Zvýhodňujeme rekonstrukce s ekologickým záměrem. V případě Úvěru od Buřinky pro budoucnost máte úrokovou sazbu o 0,3 % výhodnější oproti standardní rekonstrukci. Existuje zde také možnost mimořádných splátek zdarma. A jako bonus je vám k dispozici tým našich specialistů, kteří vám poskytnou ucelené informace o možnostech v oblasti dotací,“ vysvětluje Milan Pospíšil z Buřinky.

Jak při zateplování ušetřit?

Jste-li manuálně zruční, máte chuť do práce a chcete při zateplování alespoň ušetřit nějaké náklady, můžete např.:

· postavit lešení,

· demontovat z fasády, co je potřeba: satelit, sušák na prádlo atp.,

· oklepat starou nesoudržnou omítku.

· Další práce už jsou ale opravdu na specializované firmě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688