Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  01.07.2023 20:03:04

Jedna akcie Buffettova konglomerátu Berkshire Hathaway aktuálně vyjde v přepočtu na více než 11 mil. korun. Firma dále navýšila podíl v Occidental Petroleum

Akcie Berkshire Hathaway mají za sebou pozitivní týden s relativně nevýrazným posunem o 1,5 %, když motorem růstu byl jistě vývoj akcií Apple dosahující nových historických maxim. Titul je totiž hlavní součástí portfolia. Zda Berkshire Hathaway v uplynulém čtvrtletí uskutečnila na titulu nějaké transakce, se dozvíme v povinných hlášeních o stavu portfolia nejspíše až v polovině srpna. Nicméně dle posledních známých údajů k 31.3. kontrolovala skupina coby třetí největší vlastník přes 915,5 mil. akcií Apple. Při jejich páteční rekordní závěrečné ceně 193,97 USD by šlo hovořit o vlastnictví za téměř 177,6 mld. USD. Každopádně dražší třída akcií Berkshire Hathaway (BRK-A) zakončila červen na více než ročním maximu 517 810 USD. Ze známých firem tato nejdražší akcie na Wall Street tedy v aktuálním přepočtu stojí téměř 11,3 mil. . Jak v minulosti Warren Buffett prohlásil, titul však i přes vysokou cenu nechce nikdy rozdělit (nerozštěpí). Věří, že díky i tomu přiláká více dlouhodobých investorů.

Vývoj akcií Berkshire Hathaway (BRK-A) za poslední 2 roky (týdenní graf)


Jak je patrno také z grafu, akcie Berkshire Hathaway (BRK-A) zaznamenaly svá historická maxima loni v březnu, když se obchodovaly i za více než 544 tis. USD. Následně však u nich došlo na výrazný obrat, loni v červnu se již daly koupit i za méně než 400 tis. USD. Své tehdy sehrál právě také negativní vývoj akcií Apple.  Technicky pak akcie Berkshire Hathaway na podzim vlastně předvedly dvojité dno a začaly postupně zažívat nové světlé zítřky.

Buffettův konglomerát získal v uplynulém měsíci také nárok na řadu dividend. Rozhodným datem si prošly dlouhodobé tituly v portfoliu jako Coca-Cola (KO) a Kraft Heinz (KHZ), ale také Occidental Petroleum (OXY). Posledně zmiňovaný titul lze považovat asi za relativně novou výraznou sázku Buffetta. Vlastně již loňské navyšování pozice v této ropné a plynárenské společnosti totiž neustává. Berkshire Hathaway ve firmě nově kontroluje již více než čtvrtinový podíl a upevňuje tak svou pozici největšího akcionáře.

V týdnu zveřejněné regulatorní hlášení ukázalo, že skupina se po necelém měsíci vydala na další nákupy. Využila vlastně poklesu ceny titulu, který byl svázán s poklesem cen ropy. Berkshire Hathaway od pondělí do středy (26.-28.6.) nakoupila celkem přes 2,138 mil. akcií Occidental Petroleum (OXY) v cenovém rozsahu cca 56,50 USD až 57,25 USD. Zkrátka zainvestovala dalších 122,1 mil. USD. Kmenových akcií Occidental Petroleum (OXY) tedy již vlastní přes 224,1 mil. Vzhledem k páteční zavírací ceně titulu 58,80 USD, lze podíl ocenit na téměř 13,2 mld. USD. V aktuálním přepočtu tedy téměř 287 mld. .

Vývoj akcií Occidental Petroleum (OXY) za poslední rok


Jak patrno také z grafu, akciím OXY se letos příliš nedaří. Od loňských maxim ztrácejí zhruba čtvrtinu hodnoty. Firma přitom letos navýšila čtvrtletní dividendu z 0,13 USD na 0,18 USD.

Závěrem možno zmínit, že 6. května Warren Buffett na letošní výroční schůzi Berkshire Hathaway ropnou společnost a její vedení chválil. Buffett zejména uvedl, že Berkshire nemá v plánu převzít kontrolu nad společností. Řekl: "Nebudeme kupovat kontrolu," a dodal: "Máme správný management, který ji řídí."

Pro drobné investiční příznivce Berkshire Hathaway jsou k dispozici „levnější“ akcie třídy B. Ty týden zakončily na 341 USD, tedy v přepočtu na zhruba 7 400 .

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

Okomentovat na facebooku


Zprávy o koruně

Út 11:40 Spanilá jízda koruny (Česká spořitelna) Měny-forex

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt 16:46  Prestižní DJIA poprvé v historii překonal hranici 40 000 bodů Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Čt 13:50  Walmartu se v 1Q dařilo nad odhady trhu, akcie rostou o 5% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Čt 11:03  Americké trhy potěšila nižší inflace, růst Cisco a Dellu Research (Česká spořitelna)






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688