mpo.cz (MPO)
Energie  |  16.06.2023 11:33:26

MPO podporuje zjednodušování povolovacích postupů pro instalaci technologií obnovitelné energie


Pilotní projekt SMET o zjednodušení povolovacích postupů pro instalaci technologií obnovitelné energie

Hlavním cílem projektu je podpořit a urychlit výstavbu větrných a solárních elektráren napříč EU. Komise vypracovala k překážkám souhrn opatření na odstranění překážek, které proces výstavby brzdí. V případě České republiky Komise identifikovala celkem šest překážek týkající se administrativní povahy a také udělování licencí na výrobu elektřiny. Česko tak i v reakci na doporučení Komise zvýšilo limit pro instalaci fotovoltaiky z 10 kW na 50 kW bez potřeby licence od Energetického regulačního úřadu nebo stavebního povolení. Na odstranění dalších překážek dále pracujeme.

Jako další krok představila Komise několik návrhů dobré praxe, které se osvědčily v jiných členských státech a mohly by tedy přispět k zefektivnění celého procesu zavádění OZE napříč EU. Jde např. o: zavedení jednotného kontaktního místa, které by mělo předcházet tomu, aby žadatel při předkládání žádosti nemusel kontaktovat velké množství úřadů; dostupnost jasných informací například prostřednictvím online manuálů; stanovení jasných termínů nejen pro celý proces, ale také pro všechny administrativní kroky potřebné pro udělení povolení k výstavbě a provozu projektů OZE; digitální postupy při udělování povolení a elektronická komunikace prostřednictvím online platformy. Některá navrhovaná řešení, jako např. dostupnost jasných informací, byla v ČR již zavedena. Jiná, např. zmíněná digitalizace povolovacích postupů, jsou momentálně v procesu implementace a očekává se jejich brzké zavedení do praxe.

Směrnice o podpoře obnovitelných zdrojů energie

Návrh této směrnice je ve finální fázi schvalovacího procesu. Pokud dojde k jejímu přijetí v současné podobě, členské státy budou mít 18 měsíců na to, aby provedly koordinované mapování zavádění energie z obnovitelných zdrojů na svém území s cílem splnit alespoň své vnitrostátní příspěvky k cíli Unie pro rok 2030. Dále budou mít členské státy 27 měsíců na to, aby zavedly vyhrazené „akcelerační oblasti“ pro obnovitelné zdroje s obzvláště krátkými a zjednodušenými povolovacími procesy. Členské státy mají také možnost zavést v těchto oblastech tichý souhlas s výstavbou. Nově budou mít členské státy možnost uznat projekty obnovitelných zdrojů energie jako převažující veřejný zájem. Směrnice dále posiluje účast veřejnosti, upravuje vymezení vyhrazených oblastí infrastruktury pro rozvoj projektů rozvodných sítí a akumulace, urychluje proces udělování povolení pro projekty obnovitelných zdrojů energie a urychluje zavádění tepelných čerpadel.

Nařízení o klimaticky neutrálním průmyslu

Návrh nařízení je mj. odpovědí Evropské unie na kroky některých třetích zemí, jež vedou k posílení vlastní průmyslové základny pro technologie klíčové pro dekarbonizaci. Důležitým akcentem tohoto návrhu je maximální zjednodušení a zrychlení administrativních postupů nezbytných pro spuštění výroby komponent pro čisté technologie. Návrh se zaměřuje na dobu trvání povolovacího postupu u projektů výroby čistých technologií, posuzování vlivů na životní prostředí a oprávnění, doba trvání povolovacího postupu u strategických projektů pro nulové čisté emise nebo aukce za účelem využívání obnovitelných zdrojů energie. Tento návrh je nicméně teprve ve stavu projednávání na pracovní úrovni a konkrétní parametry změn tedy mohou být předmětem diplomatických jednání.

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výše zmiňované snahy o zjednodušení a zefektivnění povolovacích procedur. Jedná se o efektivní způsob, jenž nevyžaduje ze strany státu vysoké náklady v podobě dotací či podpůrných programů.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688