Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  11.06.2023 19:21:13

Výběr nejlepších bitcoinových a kryptografických peněženek

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank.cz

Kryptoměny jakožto fenomén současné doby oslovují čím dál větší počet lidí. Dnes již je jen málokdo, kdo o nich ještě něco neslyšel. Na druhou stranu je stále většina těch, které kryptoměny neoslovily natolik, aby se rozhodli pro investici do tohoto druhu aktiva. Někteří mohou takovou investici považovat za pouhý rozmar, jiné pak může odrazovat relativní složitost odvětví. Důvody jsou bezesporu různé. Pokud však patříte k těm, kteří se již pro investici do kryptoměn rozhodli, anebo ji alespoň zvažujete, měli byste zároveň s tím přemýšlet, kde takovou měnu uložíte. Kde mít uloženou kryptoměnu, by měli zvažovat také ti investoři, kteří si již nějaké takové kryptografické aktivum pořídili.

Ano, můžete se rozhodnout, že po zakoupení kryptoměny ji necháte na svém online účtu kryptografické burzy / směnárny, skrze kterou jste měnu pořizovali.

Co to ale bude pro vás znamenat? Takový postup bude znamenat, že danou kryptoměnu nebudete plně vlastnit. Namísto toho budete důvěřovat jednomu subjektu, že pro vás bude vaše aktivum držet a spravovat. Tímto postupem se dostáváte do paradoxní situace, kdy jste si sice něco již koupili, ale dobrovolně se vzdáváte svého vlastnického práva. I laikovi musí být zřejmé, že taková situace je při nejmenším nekomfortní. Mnohem lepší možností, která se investorům nabízí, je, aby své kryptografické mince přesunuli do kryptografických peněženek, nad kterými budou mít plnou kontrolu, a které budou především vlastnit. Kryptopeněženka uchovává klíče k mincím a tokenům a je to způsob, jakým uživatelé mohou nakupovat a prodávat digitální měnu.

Jak takové kryptopeněženky vypadají?

Kryptopeněženky mohou mít podobu externích hardwarových zařízení nebo softwarů, které běží na mobilních zařízeních nebo počítačích. Dnešní generace kryptopeněženek uživatelům již nabízí pokročilejší funkce, než generace předchozí. Jedna věc se však ani s novými generacemi nemění, primární funkcí všech kryptopeněženek je uchovávat zakoupené kryptoměny v bezpečí. Mezi pokročilejší funkce pak patří například možnost provádět obchody rovnou skrze kryptopeněženku, kompatibilita s některými kryptoburzami, popřípadě mezi různými kryptopeněženkami navzájem apod. Kryptopeněženky tak nabízejí větší kontrolu nad digitální měnou, než jakou máte v případě standardního účtu na kryptografické burze.

Obchodování skrze běžný zákaznický účet na kryptografické burze může být vhodný pro ty, kteří provádí denní transakce s kryptoměnami, nebo mají zakoupen jen velmi malý objem kryptografických mincí. V prvním případě by používání kryptopeněženek takového investora zdržovalo. Ve druhém případě může být pro uživatele snazší ponechat svou skromnou investici na účtu kryptoburzy i s tím rizikem, že o ni může přijít. Pokud však nepatříte ke dvěma výše uvedeným typům investorům, měli byste zvážit pořízení své vlastní kryptopeněženky.

K osvědčeným postupům pro držení kryptoměn patří pořízení hardwarové peněženky pro offline ukládání. Druhou nejlepší možností je nehostovaná softwarová peněženka, nebo aplikace. Jaké jsou základní rozdíly mezi těmito dvěma druhy kryptopeněženek, a které kryptopeněženky patří k nejlepším na trhu, rozebereme níže.

Co je to kryptopeněženka a jak funguje?

Kryptoměnová peněženka je způsob, jakým přistupujete ke svým digitálním aktivům a jak je ukládáte. Jsou k dispozici jako fyzická, offline peněženka, tzv. studená peněženka, nebo digitální, online peněženka, tzv. horká peněženka.

Rozdíl mezi běžnou peněženkou na fiat měnu a kryptografickou peněženkou je ten, že zatím co v klasické peněžence máte své finanční prostředky, tak v kryptografické peněžence máte uloženy namísto svých digitálních aktiv pouze klíče, s jejichž pomocí přistupujete k mincím, které jsou uloženy v blockchainu. Takové klíče jsou jedinečné a s jejich pomocí dochází k ověření, že digitální aktiva, ke kterým se snažíte získat přístup, jsou opravdu vaše. Existují dva druhy klíčů. Prvním je veřejný klíč. Ten slouží k provádění transakcí. Druhý klíč je soukromý klíč. Tento typ klíče udává vlastnictví digitálních aktiv.

Horké i studené peněženky mají své výhody a nevýhody. Zatím co horká peněženka se může stát cílem hackerských útoků, fyzickou (studenou) peněženku můžete ztratit a tím pádem přijít o přístup ke svým digitálním aktivům. Fyzické peněženky jsou také dražší, protože většina horkých peněženek je zdarma.

Jak si vybrat kryptopeněženku

Výběr kryptopeněženky, která bude zrovna pro vaše potřeby tou nejvhodnější, bude záviset hlavně na tom, jak moc chcete mít svá digitální aktiva v bezpečí a jak moc s nimi hodláte obchodovat. Tzv. studené kryptopeněženky budou vhodné zejména pro ty investory, kteří se rozhodnou pro investování větších finančních objemů. Tací investoři budou zřejmě také chtít mít svá digitální aktiva ve větším bezpečí a pod kontrolou.

Na druhou stranu těm investorům, kteří se rozhodnout pro častější obchodování s digitálními aktivy třeba v menších finančních objemech, budou zřejmě více vyhovovat tzv. horké kryptopeněženky a nebudou utrácet další peníze za pořizování offline úložišť.

Horká kryptopeněženka vs. studená kryptopeněženka

Horká, nebo také softwarová kryptopeněženka je digitální peněženka, jako např. MetaMask. Na trhu dnes existují tři druhy horkých kryptopeněženek a jejich rozdíl je v tom, na jakém druhu zařízení jsou provozovány.

1. Kryptopeněženky pro chytré telefony – peněženka pro chytrý telefon je na telefonu nainstalovaná v podobě aplikace a uživatelé ji nejčastěji využívají k usnadnění nákupů a platbě v kryptoměně.  

2. Kryptopeněženky pro stolní počítače – v případě peněženek pro stolní počítač se jedná o software, který je zapotřebí do počítače nainstalovat. Tento typ peněženek je vhodný zejména pro investory, kteří zamýšlí provádět pravidelné investice a transakce.

3. Online kryptopeněženky – jsou správcovské peněženky, které vlastní společnosti stojící za kryptografickými burzami.

Všechny tři typy kryptopeněženek potřebují ke svému správnému a plnému fungování připojení k internetu. I když je úschova digitálních aktiv v horkých kryptopeněženkách bezpečná, zdaleka nedosahuje takové bezpečnosti jako úschova digitálních aktiv v studených kryptopeněženkách. Bez ohledu na to, jaký typ peněženky máte, můžete s ní převádět, ukládat a přijímat své mince.

Studená, nebo také hardwarová kryptopeněženka je fyzická peněženka, nejčastěji ve formě USB zařízení a je přístupná pouze pomocí klíče na tomto zařízení. Díky své podobě ve formě USB zařízení je zajištěno, že zakoupená digitální aktiva budou uschována v offline režimu a tedy mimo dosah případných hackerských aktivit.

Aby bylo možné studené kryptopeněženky obsluhovat, je zapotřebí znát jejich veřejné a soukromé klíče. Výhodou tzv. studených úložišť je, že se do nich může přistupovat z počítače, který není připojený k internetu. Díky tomu je eliminována případná možnost online krádeže uložených digitálních aktiv. Oblíbeným příkladem studených úložišť jsou zařízení Ledger a Trezor.

Dalším příkladem studené peněženky je tzv. papírová peněženka. Jedná se o fyzický list papíru, na kterém jsou vaše soukromé klíče. Opět platí, že je sice bezpečnější před kybernetickými útoky, protože je offline, ale je stejně důležité, aby taková peněženka byla uložena na bezpečném místě a pokud možno na takovém místě, na kterém jí nebude hrozit ani poškození či dokonce zničení od případného požáru.

Potřebuji kryptopeněženku?

Ačkoli byste mohli svá aktiva uchovávat u online brokera, jako je Coinbase, kryptopeněženka je nejbezpečnějším způsobem, jak svá digitální aktiva uchovávat. Přístup k ní je možný pouze pomocí jedinečného klíče, který po vygenerování nelze replikovat. To také znamená, že je velmi důležité uložit klíč na bezpečném místě, kde ho neztratíte, ale kde k němu máte přístup pouze vy.

Nejlepší kryptografické peněženky

Peněženka Coinbase – zřejmě nejlepší volba pro začátečníky

Společnost Coinbase je jednou z největších a nejznámějších kryptografických centralizovaných burz na světě. Skrze tuto burzu můžete obchodovat se známými kryptoměnami od bitcoinu po dogecoin. Společnost navíc může klientům vydávat vlastní debetní platební karty s podporou Visa. Jedná se o virtuální kartu, kterou je možné provádět transakce skrze platební brány Apple Pay a Google.

Kryptopeněženka Coinbase je dobrým pomocníkem, pokud s kryptoměnami začínáte. Jedná se o tzv. horkou kryptografickou peněženku, kterou můžete stahovat do svých mobilních zařízení s operačními systémy Android nebo iOS. Rozhraní je intuitivní a peněženka je plně integrovaná s burzou společnosti, což usnadňuje provádění transakcí – včetně nákupu mincí a tokenů za tradiční měnu.

Možná by se zdálo, že kryptopeněženka Coinbase je totéž, co účet na burze společnosti Coinbase. Není tomu tak. Kryptopeněženka Coinbase je na rozdíl od uživatelského účtu neveřejná, tzn. nehostovaná. Díky tomu máte přístup k soukromému klíči pouze vy. Soukromý klíč je vygenerován pomocí 12slovné obnovovací fráze, kterou zadáte při registraci. Oproti tomu mince, které ponecháte v rozhraní uživatelského účtu burzy, fyzicky vaše nebudou, protože takový účet je hostovaný a soukromý klíč, který prokazuje vlastnictví digitálních aktiv, drží přímo společnost Coinbase. Kryptografická peněženka Coinbase je však s kryptoburzou Coinbase plně kompatibilní, díky čemuž je převod prostředků z účtu na peněženku a z peněženky na účet poměrně jednoduchý a také rychlý.

Trezor Model T – jednoznačně disponuje nejlepšími bezpečnostními funkcemi

Je nástupcem modelu Trezor One, což byla historicky první hardwarová peněženka pro správu kryptoměn. Stejně jako model Trezor One i kryptopeněženku Trezor Model T vytvořila ryze česká firma SatoshiLabs skrze svou dceřinou firmu Trezor. Pro obsluhu kryptopeněženky Trezor fungovala do loňského roku webová aplikace Wallet. Tu loni nahradilo nové uživatelské rozhraní – Trezor Suite.

Trezor Model T můžete bez problémů zakoupit na českých eshopech od 4799 Kč do 7750 Kč, nebo přímo na stránkách trezor.io za 5390 Kč. Jedná se o druhou generaci peněženky Trezor a je vybaven mnoha stejnými funkcemi jako kryptopeněženka Ledger Nano X. Na rozdíl od softwaru kryptopeněženky Ledger je software společnosti Trezor zcela open-source, což zajišťuje další dodatečnou ochranu. Každý, kdo má zájem, může kód, který peněženku pohání, kdykoliv zkontrolovat. Nezaručuje to sice 100% jistotu bezpečí, ale transparentnost sama o sobě bezpečnost alespoň zvyšuje.

Trezor Model T vypadá obdobně jako starší stopky. Je vybaven dotykovým displejem a pro propojení s počítačem slouží USB rozhraní. Přestože někteří uživatelé Trezoru Model T vyčítají absenci bluetooth připojení, tento druh konektivity absentuje záměrně. Bezdrátové spojení by se mohlo stát potenciálním slabým místem, na které by mohli cílit a zneužít hackeři. Naopak pro větší bezpečnost je Model T vybaven microSD kartou, která se dá použít jako přídavné šifrované úložiště přímo v hardwarové peněžence.

Nové uživatelské rozhraní Trezor Suite je navrženo tak, aby běželo nativně na počítači, což obecně poskytuje větší bezpečnost než webová aplikace. Pokud však nechcete software Trezor Suite instalovat do svého počítače, můžete do tohoto rozhraní přistupovat také prostřednictvím webových stránek společnosti. Trezor Model T v současné době podporuje více než 1800 mincí a tokenů. Výhodou nového rozhraní je, že transakce můžete provádět přímo prostřednictvím rozhraní Trezor Suite a do něj integrované kryptografické burzy společnosti Trezor.

Ledger Nano X – vyvážený poměr mezi dostupností a zabezpečením

Ledger Nano X (od 3346 Kč do cca 4400 Kč) je stejně jako Trezor Model T kryptopeněženka druhé generace pro ukládání digitálních mincí. Aktuálně podporuje ukládání více jak 5500 kryptoměn. Samozřejmostí je kompatibilita s hlavními kryptoměnami jako bitcoin, ethereum nebo XRP. Ledger Nano X lze snadno propojit se stolními počítači a to prostřednictvím USB rozhraní, kterým je vybaveno. Na rozdíl od kryptopeněženky Trezor Ledger Nano X disponuje také funkcí Bluetooth, díky čemuž můžete tuto peněženku snadno spárovat s mobilními zařízeními se systémy Android a iOS. Ovládání samotné peněženky probíhá prostřednictvím integrované platformy Ledger Live.

Ledger Nano X je vybaven malým LED displejem, který působí intuitivně. Při prvním spuštění této kryptopeněženky si nastavíte PIN a 24slovnou počáteční frázi. Pomocí této sekvence slov bude vygenerován váš soukromý klíč kryptopeněženky. Pokud by se stalo, že byste snad tuto kryptopeněženku ztratili, můžete svá data obnovit právě díky 24slovné počáteční frázi. Proto je velmi důležité, abyste tuto slovní sekvenci uschovali někde v bezpečí, kde nedojde k újmě.

Co se týče společnosti Ledger, je důležité zmínit také to, že tato společnost se v červenci 2020 stala obětí hackerského útoku, při kterém byly z firmy odcizeny osobní údaje některých klientů. Přesto, že došlo k úniku dat, nedošlo ke krádeži žádných kryptoaktiv ani soukromých klíčů klientů. Nicméně hackeři se je pokusili získat přímo od samotných zákazníků, kterým na základě odcizených dat rozeslali phishingové emaily, popřípadě se je pokusili jinými podvodnými způsoby.

I když došlo k částečnému úniku dat uživatelů, zabezpečení s klíčovými daty (soukromé klíče ke kryptopeněženkám, tokeny, kryptoaktiva apod.) prokázalo svou odolnost tváří v tvář cílenému útoku. Díky tomu se společnost Ledger stala důvěryhodným partnerem. Nicméně únik dat je mementem, které připomíná, že je potřeba, aby uživatelé byli na internetu opatrní, chovali se zodpovědně a dbali všech bezpečnostních doporučení, obzvláště pak, když obchodují s kryptoaktivy.

Exodus – nejlepší volba v rámci softwarových kryptopeněženek

Kryptopeněženka Exodus je v našem výčtu prvním zástupcem tzv. horkých peněženek. To znamená, že se jedná o software, který máte stažený do svého stolního počítače a skrze který obsluhujete svá kryptoaktiva. Aby taková kryptopeněženka dobře fungovala, je zapotřebí, aby byla připojena k internetu. Důležité je zmínit, že se jedná o neveřejnou (nehostovanou) kryptopeněženku, díky čemuž to jste právě vy, kdo má přístup a kontrolu nad soukromým klíčem. Ten je vygenerován při registraci do softwaru za pomocí 12slovní fráze, kterou si sami zvolíte.

Kryptopeněženka Exodus je kompatibilní se všemi hlavními operačními systémy jako Windows, Mac a Linux. Pokud chcete mít tuto kryptopeněženku jen na mobilním zařízení, je zapotřebí si stáhnout příslušnou aplikaci. Ta je kompatibilní se systémy iOS a Android. Uživatelské rozhraní pro stolní počítače je elegantní a snadno se jej naučíte ovládat. Peněženka má zároveň integrován přístup ke kryptoburze Exodus, takže uživatelé mohou rovnou z této platformy provádět transakce.

Provádění transakcí je celkem snadné. Skrze Exodus můžete obchodovat s více jak 260 druhy kryptoměn. Podpora hlavních kryptoměn jako bitcoin, ethereum, tether USD, XRP či dogecoin je samozřejmostí. Na druhou stranu platforma pro obchodování v Exodusu má některá pozoruhodná omezení. Skrze platformu nekoupíte kryptoměny za americké dolary. Pokud by někdo chtěl nakupovat kryptomince za dolary, musí k tomu využít jinou centralizovanou burzu, jako je například CoinBank, a až poté si je poslat do kryptopeněženky Exodus.

Jakmile budou kryptomince v peněžence, lze v rámci platformy provádět transakce za jiné podporované kryptomince. Ale pozor, zatímco samotná peněženka je k dispozici zdarma, společnost Exodus si účtuje poplatek za transakce provedené prostřednictvím své burzy. Pokud by uživatelé kryptopeněženky chtěli časem přejít z horkého úložiště kryptoměn k tomu studenému, nemusí se obávat složitostí nebo nějakých komplikací. Exodus je totiž plně kompatibilní s hardwarem Trezor One a Trezor Model T.

Mycelium – zřejmě nejlepší volba pro mobilní zařízení

Kryptopeněženka Mycelium je jednou z nejstarších bitcoinových peněženek. Tato peněženka je určena pouze pro mobilní zařízení se systémy Android a iOS. Pokud by chtěl někdo používat tuto peněženku na stolním počítači, tak má smůlu. V současné době neexistuje mutace pro PC.

Uživatelské rozhraní peněženky Mycelium je jednoduché. Nevýhodou peněženky však je, že podporuje výrazně méně kryptoměn než ostatní zde zmíněné kryptopeněženky, o něco více než 10. Je to dáno tím, že se jedná především o bitcoinovou peněženku. Nicméně další hlavní kryptoměny typu ethereum, binance USD či USD coin podporovány jsou také. Smůlu mají spíše ty kryptoměny, které byly vyvinuty v posledních několika letech. Stejně jako Exodus, také Mycelium umožňuje svým klientům provádění transakcí přímo v aplikaci. Oproti Exodusu však umožňuje nákup bitcoinu za běžnou fiat měnu.

Kryptopeněženka Mycelium je neveřejná, nehostovaná peněženka. Díky tomu mají uživatelé výhradní přístup ke svým soukromým klíčům a PIN kódu. I když se jedná o tzv. horkou kryptopeněženku, je jednou z mála platforem, která je zcela open-source. Oproti jiným softwarovým kryptografickým peněženkám Mycelium nabízí větší bezpečnost, podporuje QR kódy a umožňuje uživatelům, aby si nastavili vlastní poplatky za transakce. Nevýhodou pak je, že má omezenou možnost technické podpory. Mycelium je plně kompatibilní s hardwarovými (studenými) kryptopeněženkami od společností Trezor, Ledger a KeepKey. To pro případ, že by se někdo v budoucnu rozhodnul pro přechod z horkého úložiště na studené.

Porovnání bitcoinových a kryptografických peněženek | (zdroj autor)

Bezpečnost

Pokud vybíráte kryptografickou peněženku, mělo by být nabízené zabezpečení nejdůležitějším faktorem, který váš výběr ovlivní. Zřejmě nikdo si nepřeje, aby jeho digitální aktiva někdy ukradnul hacker, anebo se staly terčem podvodníků. Z tohoto hlediska největší bezpečnost uživatelům poskytují tzv. studená úložiště, tedy to, když vaše kryptoaktiva převedete do externího offline úložiště. Pokud je něco offline, hackeři se k tomu nedostanou. Rizikem studených úložišť je jejich případná ztráta či fyzická krádež. Uživatel by tak měl dbát na to, kam takovou studenou peněženku uloží. Měl by jí věnovat stejnou péči, jako kdyby doma schraňoval větší objem hotovosti. Zřejmě by jej také nenechal povalovat někde jen tak v poličce. Pokud má uživatel k dispozici trezor, měl by studenou peněženku nejlépe vložit do něj.

I přes všechna bezpečnostní opatření, které uživatel udělá, se může stát, že svou kryptografickou peněženku ztratí, nebo mu bude ukradena. V případě horkých, tedy softwarových úložišť může dojít k poškození hardwaru, na kterém software běží, k chybě operačního systému, nechtěnému poškození používaného softwaru, či odinstalování. Pokud uživatele něco z toho potká, nemusí se hned strachovat, že o svá digitální aktiva navždy přišel. Jak již bylo řečeno, všechny kryptografické mince jsou primárně uloženy ve svých blockchainech. Proto případná ztráta, nebo poškození kryptopeněženek nemusí nic znamenat, pokud uživatel stále disponuje počátečními 12, potažmo 23slovnými frázemi, tzv. seed frázemi. S jejich pomocí totiž uživatel může obnovit přístup ke svým kryptomincím.

Pokud si uživatel své seed fráze někam poznamená, měl by uložení takového papíru věnovat stejnou důležitost, kterou věnuje uložení studené peněženky. Chybou by však bylo seed fráze a studená úložiště ukládat na stejné místo. Ztráta, odcizení či poškození kryptopeněženky neznamená ztrátu kryptomincí. Ztráta, odcizení či zapomenutí počáteční seed fráze však již definitivní ztrátu kontroly nad kryptomincemi znamená.

Pořizovací náklady

Je logické, že uživatelé při pořizování kryptografické peněženky zohledňují její cenu. Zatím co většina horkých peněženek je dostupná ke stažení zdarma, studená úložiště zdarma nejsou. Zde zmíněné dvě studené kryptopeněženky se v průměru prodávají za 5390 Kč, potažmo 3799 Kč. Uživatelé by tak měli zvážit, jak často chtějí s digitálními aktivy obchodovat a vyvážit poměr pohodlnosti při takových transakcích s únosnou mírou zabezpečení.

Snadnost použití

Horké peněženky se používají snadněji než studené peněženky jednoduše proto, že k přístupu k nim nemusí uživatel podnikat další kroky. Horké peněženky běží jako software na počítači, nebo aplikace na mobilním zařízení a uživatelům tak jen stačí takový software, potažmo aplikaci spustit. V případě horkých úložišť na mobilních telefonech se dokonce dá říct, že přístup k nim má uživatel takřka nonstop odkudkoliv, kde se zrovna bude nacházet. Samozřejmě za předpokladu, že tam bude mít s sebou svůj chytrý telefon. Takový komfort studená úložiště nenabízejí, pokud je tedy uživatelé všude s sebou nenosí. Ale i v takovém případě je nelze hned používat, protože studené peněženky navíc vyžadují fyzické připojení klíče k počítači.

Množství obchodování

Výběr vhodné kryptografické peněženky bude navíc ovlivněn tím, v jaké míře, a se kterými druhy mincí, chce uživatel provádět transakce. Pokud uživatel plánuje hodně obchodovat, bude nejspíš potřebovat peněženku s pokročilými funkcemi. Pokud chce provádět transakce v široké škále kryptomincí, bude zřejmě preferovat takovou kryptopeněženku, která podporuje širší portfolio kryptografických mincí a tokenů.

S tím však souvisí možná omezení, které některé kryptopeněženky mají. Než si tedy uživatel pořídí kryptopeněženku, měl by znát jednak své preference, jak chce s digitálními aktivy nakládat a druhak si udělat podrobnější průzkum trhu v nabízených kryptografických úložištích a jejich funkcionalitách, potažmo omezeních. Studená peněženka je lepší volbou pro ty, kteří mají v úmyslu obchodovat a ukládat větší objemy digitálních aktiv.

Jak kryptografické peněženky fungují

Každá kryptopeněženka disponuje dvěma klíči, veřejným a soukromým. Zatím co soukromý klíč slouží k přístupu k digitálním aktivům a fakticky majiteli stvrzuje vlastnictví takových aktiv, veřejný klíč funguje jako fyzická adresa. Pokud si uživatel zakoupí na nějaké centralizované, či decentralizované platformě digitální aktiva, zadá při převodu do své peněženky právě tento veřejný klíč. Tím v podstatě uvede adresu, na kterou chce pořízené mince převést. Dá se to přirovnat k převodům peněz mezi bankovními účty. Abyste mohli peníze převést, musíte zadat číslo účtu, na který chcete peníze převádět. Stejný princip funguje i ve světě kryptografie.

Dobrou radou odborníků na závěr, kterou lze doporučit, je, aby uživatel nové kryptopeněženky vždy nejprve převedl velmi malé množství kryptoměny z platformy, kde kryptoměny koupil a potvrdil si tím, že se takto zaslané mince úspěšně dostaly do dané kryptopeněženky, a teprve poté převáděl zbytek mincí. Pokud by se totiž stalo, že uživatel uvede špatnou adresu, o svá aktiva by v takovém případě přišel a nepomohla by mu ani seed fráze.

 


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688