AAA Auto (AAA Auto)
Auto Moto  |  01.06.2023 11:10:34

Češi si stále více rodinných aut pořizují na úvěr, nejčastěji berou na splátky SUV

Dnes slaví v Česku již po dva a sedmdesáté svůj svátek děti, které se obzvláště v automobilové dopravě staly velkým tématem z pohledu bezpečnosti. Naštěstí dnešní automobily jsou díky autosedačkám nebo například uchycení Isofix daleko bezpečnější, než tomu bylo ještě před pár lety. Bezpečnosti pomáhá i upřednostňování prostornějších rodinných aut, kterých se jen v síti autocenter AAA AUTO letos prodalo meziročně o pět procent více. Třetina kupujících využívá financování vozu od třetí strany přímo u prodejce aut. Vyplynulo to z údajů skupiny AURES Holdings, provozovatele mezinárodní sítě autocenter AAA AUTO a Mototechna.

„Jsem ráda, že poptávka po rodinných vozech roste, protože přináší i rodině s jedním dítětem daleko větší komfort a vyšší bezpečnost než menší, i když úspornější, hatchback. S ohledem na stále nejistou ekonomickou situaci rodiny stále častěji kupují vozy s nějakou variantou nákupu na splátky. Jen v našich autocentrech si 34 % rodinných aut pořizují zákazníci na úvěr, SUV dokonce v 36 %. Vloni byl přitom podíl o dvě procenta nižší, předloni dokonce o šest,“ uvedla Karolína Topolová, generální ředitelka a předsedkyně představenstva skupiny AURES Holdings, která spolupracuje s předními finančními společnostmi v České republice.

Nejprodávanější rodinné vozy v české síti autocenter AAA AUTOroce 2023

1.

Škoda Octavia

6.

Kia Sportage

2.

Škoda Fabia

7.

Škoda Kodiaq

3.

Volkswagen Passat

8.

Hyundai Tucson

4.

Škoda Superb

9.

Škoda Karoq

5.

Hyundai i30

10.

Fords Focus

Poptávka po rodinných vozech v autocentrech AAA AUTO meziročně stoupla o 5 %, nejvíce pak v případě kombi (o 7,2 %), které tvoří 27 % celkových prodejů společnosti. Počet prodaných SUV vzrostlo o 4,7 % na celkový podíl 22,9 %. Zájem o MPV je mezi lety konstantní. Rodinné vozy jsou nejčastěji v dieselu. V případě kombíků jde o 62,9 % aut, u MPV o 54,5 %, jen u SUV převažují v 53,8 % benzíňáky. 22,4 % rodinných aut má náhon na všechna 4 kola, a dokonce 34 % má automatickou převodovku.

Nejprodávanějšími značkami jsou Škoda (28,3 %), Volkswagen (11,5 %) a Hyundai (8,3 %). Nejoblíbenější jsou pak mezi kombíky Škoda Octavia, Škoda Fabia a Volkswagen Passat, mezi SUV vede Hyundai i30, Kia Sportage a Škoda Kodiaq, mezi MPV pak Volkswagen Touran.

AURES Holdings

Skupina AURES Holdings letos slaví již 30 let na trhu. Provozuje síť téměř šedesáti poboček v České republice, na Slovensku, v Polsku, v Maďarsku, v Německu a v Nizozemsku. Za dobu své existence obsloužila již přes 2,8 milionu zákazníků. Skupina prodá ročně 90 000 vozů a je tak největším prodejcem ojetých aut ve střední a východní Evropě. Prodává také zánovní vozy pod obnovenou značkou Mototechna. Na západních trzích působí prostřednictvím společnosti Driverama.

Společnost se pravidelně umisťuje v žebříčcích CZECH TOP 100 a Českých 100 nejlepších. Pro roky 2017 a 2018 byla držitelem prestižního ocenění Superbrands a umístila se na 2. místě v celoevropské soutěži European Business Awards 2016/2017. Generální ředitelka a předsedkyně představenstva AURES Holdings Karolína Topolová se v roce 2020 umístila v anketě Top Ženy Česka na 1. místě v kategorii manažerek a vloni v tomto žebříčku vstoupila do Síně slávy.

Skupinu vlastní britsko-polský investiční fond Abris Capital Partners.

Více informaci na: www.auresholdings.eu

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688