Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  10.05.2023 09:28:41

Březnový růst průmyslu je méně slibný, než se zdá. Stavebnictví se o "slibnost" nesnaží vůbec


Průmyslová výroba v březnu meziročně po očištění o kalendář, sezónnost a změny cen vzrostla o 1,9 %.


To se zdá být jakžtakž slušné číslo. Jak ale uvedl už včera kolega Jirka Polanský v Bleskovce, data vypadají příznivě jen na první pohled, protože jsou do kladných hodnot tažena masivním mzr. růstem autoprůmyslu (42 %), daným velkým meziročním zlepšením situace v dodavatelských řetězcích. Ve většině ostatních průmyslových odvětví produkce meziročně naopak klesla.

Poklesy se vcelku logicky soustředily do těch odvětví, která měla loni mimořádně vysokou základnu (energetika v důsledku zvýšené produkce uhelných elektráren) nebo která teď trpí vysokými cenami energií ve vstupních nákladech (výroba ostatních nekovových minerálních výrobků, chemický průmysl, hutnictví a slévárenství) nebo v poptávce po výstupu (těžba a dobývání).

Jirka také upozornil na to, že už po šest měsíců v řadě dochází k meziměsíčnímu poklesu nových zakázek.

Trochu podobný základní obrázek jako průmyslová výroba vykreslila v březnu i obchodní bilance: skončila v přebytku 15,9 mld. (odhad trhu 14,0 mld. ), k čemuž přispěl zejména meziroční nárůst vývozu motorových vozidel a jejich dílů (o 37 %), ale i meziročně nižší hodnota dovozu ropy a zemního plynu (o více než 44 %).

Stavebnictví se o slibnost nesnaží vůbec Stavební výroba v březnu meziročně klesla o 6,0 %, přičemž v únoru to bylo -4,3 %.

Mizérie v tomto oboru je čím dál víc zřetelná mj. ve statistikách o výstavbě bytů: nynější počet dokončovaných bytů „odmítá“ nastoupit fázi prudkého růstu, kterou jsme pozorovali loni u počtu bytů zahájených. Rozdíl mezi počtem bytů před rokem zahájených a těch nyní dokončených se ve výsledku rozevřel na nejvyšší hodnoty od roku 2005.



Platí to na úrovní celé ČR i pro samotnou Prahu. Jde o signál, že firmy s dokončováním rozestavěných bytů stále víc otálejí, nejspíš z důvodů jak chabé poptávky, tak vysokých cen vstupů. 



Vzhledem k popsanému neveselému vývoji může trochu nelogicky působit informace, že průměrná mzda (ve vybraném vzorku velkých stavebních firem) vzrostla v březnu meziročně o fešáckých 12,1 %. Nelze ale vyloučit, že jde o starý známý strukturální efekt: prudký růst průměrné mzdy nastane mj. i v případě propouštění nízkomzdových zaměstnanců.

Tomu by odpovídala další informace ČSÚ: že průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebnictví se v březnu meziročně snížil o 1,5 % (pro srovnání: od roku 2015 do konce roku 2022 je průměrné tempo změny zaměstnanosti v tomto odvětví rovná nula).

Michal Skořepa

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688