Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  13.04.2022 09:21:13

Ranní okénko - S americkou březnovou inflací to není tak špatné, jak se na první pohled zdá

Bilance českého běžného účtu se dle konsensu odhadů v březnu dostala mírně do deficitu poblíž 3,5 mld. . Ovšem horší, než očekávaný výsledek obchodní bilance je rizikem ještě o něco zápornějšího salda. Viditelná reakce na devizovém trhu je nepravděpodobná. Koruna nechává zveřejnění běžného účtu tradičně bez povšimnutí. Americká inflace se dle včera zveřejněných dat vyšplhala během března na 8,5 % – nejvíce za posledních 40 let. Pod rekordně vysokým číslem se ale v detailu statistiky skrývají pozitiva. Po včerejších spotřebitelských cenách jsou dnes na řadě ceny amerických výrobců.

Březnové údaje o vývoji cen amerických výrobců budou reflektovat dopady války na Ukrajině. Citelnější přírůstek si připíšou ceny energetických komodit, které dominovaly již únorové statistice. Dále se mohlo dostavit navýšení cen v logistice kvůli lockdownu v některých čínských regionech. V souhrnu trh počítá s nárůstem výrobních cen o 1,1 % meziměsíčně a 10,6 % meziročně (v únoru 10 %). Vysoká dynamika cen pro spotřebitele i výrobce a jestřábí vystoupení členů FOMC indikují dvojnásobný hike na příštím zasedání Fedu. Očekávání přísné politiky Fedu podporují dolar, který včera odpoledne oproti euru znovu posílil a aktuálně je na 1,083 EUR/USD. Ještě začátkem tohoto týdne se kurz pohyboval poblíž 1,09.

Pohled zpět: 

Vývoj americké inflace jde jistě ve směru svižnějšího utahování měnových podmínek, nicméně březnový výsledek nedopadl tak špatně, jak vysoké celkové číslo (8,5 %) na první pohled evokuje. Ceny ojetých aut, které v posledních měsících inflaci tlačily vzhůru, se snížily o 3,8 %. Tempo růstu cen nájmů zpomalilo a ceny zboží dlouhodobé spotřeby se mírně snížily, poprvé od prosince 2020. Jádrová inflace se zvýšila o 0,3 % meziměsíčně, méně než se čekalo (0,5 %). Oproti tomu prudce vzrostly ceny u čerpacích stanic, které vytlačily vzhůru celkovou inflaci (včetně energií a potravin). Dále se zvýšily ceny v sektoru služeb, což může souviset s postpandemickým přesunem spotřeby ze sektoru zboží do služeb. Zpomalování tempa americké inflace se blíží, s přetrvávajícími externími inflačními tlaky bude ale pravděpodobně pouze pozvolné.

Do dalších měsíců jsou proinflačním rizikem zejména ceny potravin (to platí nejen pro USA). Ceny agrárních komodit byly na světových trzích zvýšené již před vypuknutím války na Ukrajině. Ceny potravin podle informací organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) během března prudce vzrostly – o 34 % oproti stejnému období loňského roku. V důsledky války na Ukrajině jsou nejvíce ohroženy země Blízkého východu a severní Afriky, které jsou závislé na dovozech z Ruska a Ukrajiny.

Koruna se od začátku týdne drží v pásmu 24,42 až 24,47 EUR/CZK. S blížícími se Velikonocemi bude na trhu ubývat aktivita, což snižuje šance nějakého výraznějšího vybočení kurzu koruny v nejbližších dnech.

Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688