ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  28.04.2023 18:49:51

Unie kapitálových trhů - EU pracuje na jednotném kapitálovém trhu ve všech členských státech s cílem uvolnit finanční prostředky za účelem stimulace růstu a otevření investičních příležitostí

EU pracuje na jednotném kapitálovém trhu ve všech členských státech s cílem uvolnit finanční prostředky za účelem stimulace růstu a otevření investičních příležitostí pro občany při zachování vysoké úrovně ochrany investorů.

Co je unie kapitálových trhů?

Unie kapitálových trhů je iniciativou EU k vytvoření skutečně jednotného kapitálového trhu v celé EU. Cílem tohoto projektu je zajistit, aby investice a úspory proudily mezi všemi členskými státy a přinášely prospěch občanům, podnikům a investorům.

Plně funkční a integrovaný kapitálový trh:

  • nabídne nové zdroje financování pro podniky, zejména pro malé a střední podniky,
  • sníží náklady na získávání kapitálu,
  • rozšíří možnosti střadatelů napříč EU,
  • usnadní přeshraniční investování a přiláká do EU více zahraničních investic,
  • podpoří dlouhodobé investiční projekty, zejména pro ekologickou a digitální transformaci,
  • zvýší stabilitu, odolnost a konkurenceschopnost finančního systému EU,
  • posílí mezinárodní úlohu eura jako investiční měny, a tím zvýší strategickou autonomii EU,
  • zvýší odolnost hospodářské a měnové unie (HMU).

Unie kapitálových trhů je nezbytná pro hospodářský růst a konkurenceschopnost EU. Má rovněž zásadní význam pro realizaci klíčových politik EU: pouze dobře fungující kapitálový trh EU může poskytnout požadovaný objem finančních prostředků, jenž je nutný k zajištění oživení po pandemiidigitální a ekologické transformace a strategické autonomie EU.

EU musí spolupracovat s členskými státy a účastníky trhu s cílem prohloubit a dále integrovat kapitálové trhy všech členských států EU.

Jak EU vytváří unii kapitálových trhů?

Unie kapitálových trhů: snazší přístup ke kapitálu v celé EU.

Úsilí o vytvoření jednotného kapitálového trhu začalo Římskou smlouvou v roce 1957. V průběhu 90. let 20. století a v prvním desetiletí 21. století se práce v této oblasti zintenzivnila. Volný pohyb kapitálu byl zakotven v Maastrichtské smlouvě z roku 1992 a v roce 1999 byl přijat akční plán finančních služeb.

V důsledku finanční krize v roce 2011 předložila Evropská komise v roce 2015 první akční plán unie kapitálových trhů. Plán byl z velké části realizován, ale pro dosažení dobře fungující unie kapitálových trhů je třeba vykonat ještě mnoho práce.

Překážky přetrvávají například v těchto oblastech:

Tyto výzvy ještě zhoršuje odchod Spojeného království z EU, jelikož se v této zemi nacházejí významné části finančních trhů a infrastruktury Unie. To vyžaduje zvýšené úsilí na úrovni EU s cílem vytvořit takové trhy v kontinentální Evropě. Silnější trh EU by přispěl ke strategické autonomii Unie a k mezinárodní úloze eura.

Dne 5. prosince 2019 přijala Rada závěry, v nichž nastínila své hlavní cíle pro prohloubení unie kapitálových trhů:

  • zlepšit přístup podniků v EU, zejména malých a středních podniků, k financování,
  • odstranit strukturální a právní překážky bránící zvýšení přeshraničních kapitálových toků,
  • hledat stimuly a odstraňovat překážky, aby mohli informovaní retailoví střadatelé investovat,
  • podpořit transformaci na udržitelnou ekonomiku,
  • využít technologického pokroku a digitalizace,
  • posílit globální konkurenceschopnost EU.

Rada vyzvala Komisi, aby posoudila a prozkoumala seznam podrobných opatření a činností, které by mohly přispět k dosažení těchto cílů.

Koncem roku 2019 Komise uspořádala fórum na vysoké úrovni o unii kapitálových trhů. Skupina 28 špičkových odborníků pod vedením ekonoma a bývalého předsedy Pracovní skupiny pro Euroskupinu Thomase Wiesera zveřejnila svou závěrečnou zprávu v červnu 2020. Tato zpráva obsahovala doporučení zaměřená na odstranění největších překážek na kapitálových trzích v EU a na zvýšení konkurenceschopnosti těchto trhů. Komise k této zprávě shromáždila připomínky za účelem přípravy nového akčního plánu.

Akční plán pro unii kapitálových trhů z roku 2020

Dne 24. září 2020 zveřejnila Komise nový akční plán pro dosažení pokroku směrem k dokončení unie kapitálových trhů.

V akčním plánu Komise stanovila řadu legislativních a nelegislativních opatření k dosažení tří klíčových cílů:

  • podpořit ekologické, digitální, inkluzivní a odolné hospodářské oživení prostřednictvím přístupnějšího financování pro evropské podniky,
  • učinit z EU ještě bezpečnější místo pro dlouhodobé spoření a investování fyzických osob,
  • integrovat kapitálové trhy členských států do skutečného jednotného trhu.

Dne 3. prosince 2020 Rada schválila závěry k akčnímu plánu Komise. V souvislosti s pandemií covidu-19 se v závěrech zdůrazňuje, že nejvyšší prioritu by měla mít opatření, která:

  • jsou důležitá pro lepší financování ekonomiky, zejména malých a středních podniků,
  • mají potenciál podpořit rychlé hospodářské oživení.

Tato opatření měla být provedena co nejdříve, nejpozději však do konce roku 2021.

Co nejdříve měla být rovněž provedena opatření, která jsou považována za nejdůležitější pro uvolnění soukromého kapitálu. Po nich měla následovat opatření, která jsou v krátkodobém a střednědobém horizontu důležitá pro pokrok směrem k dynamičtějšímu a globálně konkurenceschopnějšímu kapitálovému trhu.

Balíčky týkající se unie kapitálových trhů

Dne 25. listopadu 2021 zveřejnila Komise první balíček týkající se unie kapitálových trhů, který sestával ze čtyř legislativních návrhů, a to pokud jde o:

  • jednotné přístupové místo pro investory (jednotné evropské přístupové místo) poskytující veřejné finanční informace a informace týkající se udržitelnosti o společnostech a investičních produktech v EU,
  • přezkum nařízení o evropských fondech dlouhodobých investic (ELTIF) na podporu dlouhodobých investic, a to i ze strany retailových investorů,
  • přezkum směrnice o správcích alternativních investičních fondů (AIFMD) s cílem harmonizovat pravidla týkající se fondů, které poskytují úvěry společnostem,
  • vytvoření celounijního systému konsolidovaných obchodních a poobchodních údajů prostřednictvím přezkumu nařízení o trzích finančních nástrojů (MiFIR) a směrnice o trzích finančních nástrojů (MiFID II)

V prosinci 2022 Komise k tomuto prvnímu balíčku přidala v souladu s akčním plánem a příslušnými závěry Rady další balíček.

Balíček z roku 2022 sestává z legislativních návrhů týkajících se:

  • změn nařízení o infrastruktuře evropských trhů (EMIR) s cílem zajistit větší atraktivnost i odolnost clearingových služeb v EU, zlepšit tak strategickou autonomii EU a současně udržet finanční stabilitu,
  • harmonizace některých aspektů insolvenčního práva uvnitř EU s cílem zvýšit efektivnost a předvídatelnost uplatňovaných rámců, zejména u přeshraničních investic,
  • pravidel pro kótování společností, zejména malých a středních podniků, s cílem snížit administrativní zátěž a byrokracii a usnadnit společnostem z EU vstup na burzu.

Jednotné evropské přístupové místo

Jednotné evropské přístupové místo (ESAP) zajistí na jednom místě bezplatný, uživatelsky vstřícný a digitální přístup k veřejným finančním informacím a informacím souvisejícím s udržitelností o společnostech a investičních produktech v EU. Účelem ESAP je usnadnit rozhodovací proces široké škále investorů, včetně retailových investorů, a zajistit, aby pro ně byly podniky, zejména malé podniky, lépe viditelné.

Rada přijala svůj postoj k návrhu dne 29. června 2022.

Nařízení o evropských fondech dlouhodobých investic

Smyslem unijního nařízení o evropských fondech dlouhodobých investic (ELTIF) je usnadnit investování – prostřednictvím alternativních investičních fondů – do dlouhodobých aktiv, která lze distribuovat na přeshraničním základě profesionálním i retailovým investorům.

Tyto fondy mohou pomoci financovat ekologickou a digitální transformaci. Mohou být důležitým nástrojem pro směrování finančních prostředků do malých a středních podniků a do dlouhodobých projektů, jako je dopravní a sociální infrastruktura nebo udržitelná výroba a distribuce energie.

Jednání s Evropským parlamentem o přezkumu unijního rámce skončila dohodou v říjnu 2022. Rada nová pravidla formálně přijala 7. března 2023.

Směrnice o správcích alternativních investičních fondů

Směrnice o správcích alternativních investičních fondů stanoví pravidla pro správce zajišťovacích fondů, fondů soukromého kapitálu, realitních fondů a pro širokou škálu dalších alternativních investičních programů v EU.

Cílem návrhu je lépe integrovat trh s alternativními investičními fondy, zlepšit ochranu investorů a přístup podniků k rozmanitějším formám financování, jakož i posílit schopnost správců vyrovnat se s tlakem na likviditu za napjatých tržních podmínek.

Přezkum se rovněž vztahuje na pravidla pro subjekty kolektivního investování do převoditelných cenných papírů (SKIPCP). Směrnice o SKIPCP je regulační rámec umožňující prodej vzájemných fondů v celé Evropě.

Rada přijala k přezkumu obecný přístup dne 17. června 2022.

Přezkum regulačního rámce pro investiční podniky a organizátory trhu

Nařízení o trzích finančních nástrojů (MiFIR) a druhá směrnice o trzích finančních nástrojů (MiFID II) jsou hlavními nástroji EU pro regulaci investičních služeb a činností.

Návrh na přezkum zahrnuje zřízení celounijního systému konsolidovaných obchodních informací pro akcie, dluhopisy, fondy obchodované v obchodním systému (ETF) a deriváty s cílem zvýšit transparentnost trhu a usnadnit přístup k údajům o obchodování. Další prioritou je zajistit, aby tržní infrastruktura EU zůstala konkurenceschopná na mezinárodní úrovni.

Rada přijala svůj mandát k jednání dne 20. prosince 2022.

Další legislativní návrhy

Rada a Parlament projednávají řadu dalších legislativních návrhů, které se unie kapitálových trhů týkají.

Změny nařízení o centrálních depozitářích cenných papírů (CSDR) mají zefektivnit vypořádání na kapitálových trzích EU a zároveň zachovat finanční stabilitu.

V únoru 2023 dosáhli vyjednavači Rady a Parlamentu dohody o vytvoření nového standardu pro evropské zelené dluhopisy, který pro emitenty dluhopisů stanoví jednotné požadavky.

Témata související s unií kapitálových trhů jsou diskutována i v dalších kontextech (např. při jednáních o předpisech z oblasti bankovnictví, plateb nebo pojišťovnictví).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Pá   4:00  Third Meeting of the European Board for Digital Services ec.europa.eu (Evropská komise)
Čt 19:19  MEPs adopt plans to boost Europe’s Net-Zero technology production europarl.europa.eu (Evropský parlament)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688