ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  28.04.2023 12:59:10

Unie kapitálových trhů - EU potvrzuje svoje odhodlání integrovat a rozvíjet kapitálové trhy

Na dnešním setkání ve Stockholmu jednali předsedkyně Hospodářského a měnového výboru Evropského parlamentu Irene Tinagliová, švédská ministryně financí Elisabeth Svantessonová, švédský ministr pro finanční trhy Niklas Wykman, španělská místopředsedkyně vlády a ministryně pro hospodářství a digitalizaci Nadia Calvinová, belgický místopředseda vlády a ministr financí Vincent Van Peteghem a komisařka pro finanční stabilitu, finanční služby a unii kapitálových trhů Mairead McGuinnessová o zásadní úloze kapitálových trhů EU při řešení strategických výzev, jimž EU čelí. V návaznosti na březnové vyjádření vedoucích představitelů EU se zavázali dokončit přípravu legislativních návrhů v této oblasti ještě před volbami do Evropského parlamentu v roce 2024 a dosáhnout tak rozhodujícího a konkrétního pokroku ve vytvoření plnohodnotné unie kapitálových trhů.

Evropská rada na svém zasedání 23. března 2023 došla k závěru, že je nutné prohloubit unii kapitálových trhů, a vyzvala spolunormotvůrce, aby finalizovali příslušné legislativní návrhy, které podpoří dlouhodobou konkurenceschopnost EU.

My, zástupci Evropského parlamentu, současného a nadcházejícího předsednictví Rady EU a Komise, se v reakci na tuto výzvu zavazujeme dokončit tyto iniciativy co nejrychleji, v každém případě před koncem stávajícího legislativního cyklu.

Unie kapitálových trhů se buduje od roku 2015 s cílem vytvořit v EU skutečně jednotný kapitálový trh, který by velkým i malým investorům a podnikům poskytoval přístup k celé škále finančních služeb a produktů bez ohledu na to, kde se nacházejí. Výzvy z posledních let, jako jsou pandemie covidu-19, klimatická a energetická krize, rostoucí geopolitické napětí a měnící se hospodářské prostředí, ještě více zdůraznily, jak je tato unie potřebná.

Má-li EU zůstat dlouhodobě konkurenceschopná v celosvětovém měřítku, je nutné, aby soukromý sektor podporoval značnými finančními prostředky rychle rostoucí inovativní podniky hledající zdroj financování, zejména pak ve strategických průmyslových odvětvích, jako jsou čisté technologie. Rozvinuté kapitálové trhy navíc musí zásadním způsobem doplňovat veřejné prostředky při financování souběžné ekologické a digitální transformace. EU má vysokou úroveň úspor, které by mohly být nasměrovány do naší zelené a udržitelnější budoucnosti. Náš bankovní systém to však sám nezastane.

Letos si připomínáme 30. výročí jednotného trhu, do kterého se ekonomiky členských států integrovaly tak úspěšně, že to před třiceti lety předpokládal jen málokdo. Nyní je tu příležitost uvolnit další potenciál: integrací našich kapitálových trhů.

Musíme znovu napřít své úsilí do vytvoření skutečně jednotného kapitálového trhu v celé EU, a to co nejrychlejším dokončením iniciativ, které byly vytyčeny.

Evropská komise už téměř dokončila všechna opatření stanovená v akčním plánu pro unii kapitálových trhů z roku 2020, a to včetně sedmi iniciativ, které v současné době projednávají zákonodárci. Nyní je řada na Radě Evropské unie a Evropském parlamentu.

Komise nadto v nadcházejících týdnech završí svůj akční plán z roku 2020 předložením dalších tří legislativních návrhů, jejichž záměrem je podpořit důvěru a investice retailových investorů na kapitálových trzích, urychlit přístup k údajům v oblasti financování a zjednodušit přeshraniční postupy zdaňování investic.

Pokroku v oblasti unie kapitálových trhů nelze dosáhnout bez úzké spolupráce mezi všemi institucionálními aktéry a zúčastněnými stranami. Abychom udrželi dynamiku a napomohli rychlému uzavírání politických dohod, zavazujeme se k pravidelným diskusím o iniciativách v oblasti unie kapitálových trhů s ministry jednotlivých států a poslanci Evropského parlamentu.

Nazrál čas na ambiciózní a rychlé dobudování unie kapitálových trhů. Nemůžeme si dovolit otálet. Jako zástupci Evropského parlamentu, členských států a Evropské komise projevíme politickou odvahu a odhodlání dokončit legislativní práci na všech zbývajících legislativních návrzích unie kapitálových trhů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Pá   4:00  Third Meeting of the European Board for Digital Services ec.europa.eu (Evropská komise)
Čt 19:19  MEPs adopt plans to boost Europe’s Net-Zero technology production europarl.europa.eu (Evropský parlament)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688