ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  27.02.2024 12:08:00

Komise doporučuje, aby členské státy pokračovaly v úsporách plynu s cílem zabezpečit dodávky a stabilizovat trhy

Úspora plynu za účelem zabezpečení dodávek a stabilizace trhů

Úspory plynu ze strany podniků a občanů v celé EU významně přispěly k řešení energetické krize, kterou před dvěma lety vyvolala ruská invaze na Ukrajinu. Společně snížila EU v období od srpna 2022 do prosince 2023 poptávku po plynu o 18 % a ušetřila přibližně101 miliard metrů krychlových plynu. Toto úsilí jde nad rámec cíle 15 % úspor, který byl dohodnut v rámci mimořádných právních předpisů přijatých v létě 2022, a mělo zásadní význam pro zachování stabilních dodávek, stabilizaci trhů s energií v EU a projevení solidarity s Ukrajinou.

Vzhledem k tomu, že platnost právních předpisů pro stav nouze skončí dne 31. března a situace je stabilnější než v posledních dvou letech, Komise nyní navrhuje přijetí doporučení Rady o pokračujících opatřeních ke snižování poptávky po plynu. Toto doporučení, které by musela přijmout Rada, vybízí členské státy, aby pokračovaly v přijímání dobrovolných opatření s cílem zachovat kolektivní 15 % snížení poptávky po plynu ve srovnání s průměrnou poptávkou v období od dubna 2017 do března 2022. Návrh projedná komisařka pro energetiku Kadri Simsonová a ministři energetiky EU na zasedání Rady pro energetiku v pondělí 4. března.

Díky široké škále mimořádných opatření zavedených od ruské invaze na Ukrajinu se výhled EU v oblasti energetiky zlepšil: dodávky jsou diverzifikovanější, bylo nainstalováno více kapacity pro energii z obnovitelných zdrojů a bylo dosaženo působivých úspor energie, přičemž zásobníky plynu jsou nyní na zdravější úrovni. To vedlo ke snížení a stabilizaci cen v celé Evropě. Vzhledem k přetrvávajícímu geopolitickému napětí, napjatým globálním trhům s plynem a k cíli EU zcela odstranit ruská fosilní paliva jsou však i nadále nezbytné úspory energie. Pokračující úspory plynu pomohou udržet a zlepšit současnou stabilitu trhu, mimo jiné usnadněním doplňování zásob plynu na jaře a v létě. Podpořily by rovněž úsilí EU o dekarbonizaci.

Dnešní doporučení vychází ze zjištění zprávy o přezkumu nařízení o snížení poptávky po plynu a z druhé zprávy o nařízení EU o skladování plynu. Kromě zaručení bezpečnosti dodávek přispěla obě opatření ke stabilizaci cen energie, což prospělo konkurenceschopnosti hospodářství EU a snížilo účty občanů z vrcholů zaznamenaných v srpnu 2022 po ruské invazi. 

Pozadí

Jako jednu z reakcí na rizika pro bezpečnost dodávek, která představuje využívání vývozu fosilních paliv Ruskem jako zbraně, zavedla EU v červnu 2022 nařízení o skladování plynu a v srpnu 2022 nařízení o snížení poptávky po plynu. Oba nástroje jsou klíčovými prvky plánu REPowerEU, plánu EU na odstranění ruských fosilních paliv urychleným zaváděním obnovitelných zdrojů energie, přísnějšími opatřeními v oblasti energetické účinnosti a diverzifikací dodávek energie.

Nařízení o skladování plynu vyžadovalo, aby členské státy do 1. listopadu 2023 naplnily podzemní zásobníky plynu na 90 % kapacitu, aby byly připraveny na zimní sezónu. EU tohoto cíle dosáhla již v srpnu a skladování činilo 99 % do listopadu.

Nařízení o snížení poptávky po plynu vyžadovalo, aby členské státy koordinovaně snížily poptávku po plynu o 15 %, přičemž cíl se stává závazným v případě, že by Rada vyhlásila výstrahu na úrovni EU na základě návrhu Komise. V období od srpna 2022 do prosince 2023 překročila EU svůj cíl a zachovala snížení o 18 %. Jako nouzový právní předpis bylo nařízení o snížení poptávky po plynu v březnu loňského roku prodlouženo do konce března 2024.

Pro více informací

Návrh doporučení Rady o koordinovaných opatřeních ke snížení poptávky po plynu

Zpráva o fungování koordinovaného snižování poptávky po plynu podle nařízení 2022/1369

Zpráva o některých aspektech týkajících se skladování plynu

Zabezpečení dodávek plynu

Quote

Stabilní, bezpečné a cenově dostupné dodávky energie jsou klíčem k tomu, aby průmysl EU rostl a zůstal konkurenceschopný na světové scéně. Kolektivní snížení poptávky po plynu nám v nejhorších dnech energetické krize značně pomohlo a stále sehrává svou úlohu při udržování stability našich trhů. Vyzývám proto členské státy, aby tato dobrovolná opatření zachovaly s cílem přispět k bezpečnějšímu výhledu v oblasti energetiky v celé naší energetické unii.
Maroš Šefčovič, výkonný místopředseda pro Zelenou dohodu pro Evropu, interinstitucionální vztahy a strategický výhled 2024-02-26

Kolektivní snižování spotřeby plynu bylo úspěchem a součástí naší strategie pro řešení energetické krize. Způsob, jakým všichni občané a podniky EU k tomuto úsilí přispěli, je pozoruhodný. Dnes má EU jednoznačně lepší postavení než před dvěma lety. Nejistota však přetrvává a musíme učinit více pro úplné ukončení dovozu plynu z Ruska. Proto vybízím evropské domácnosti a podniky, aby udržely úspory plynu, kdykoli je to možné. To nám pomůže udržet naše účty za energii cenově dostupné a silnější hospodářství a zároveň udržet Ukrajinu, neboť Putin pokračuje ve své brutální agresi.
Kadri Simsonová, komisařka pro energetiku 2024-02-26

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688