ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  25.04.2024 10:09:00

Komise vydává doporučení pro lepší ochranu dětí před násilím

Chránit děti před násilím

 

Komise dnes v rámci plnění Strategie EU pro práva dítěte přijala doporučení o rozvoji a posílení integrovaných systémů ochrany dětí v nejlepším zájmu dítěte.

Toto doporučení pomůže členským státům posílit jejich systémy ochrany dítěte. Úřady na všech úrovních správy a občanská společnost ve všech odvětvích musí promyšleně a systematicky spolupracovat na ochraně dětí před všemi formami násilí.

V EU žije 80 milionů dětí. Násilí vůči dětem nepřestává být významným problémem jak v EU, tak mimo ni. Na mnoha úrovních 13 % až 29 % 15letých žáků uvedlo, že jsou často obětmi šikanování. Sexuální násilí v dětství zažilo celých 13,7 % dospělých žen – a lze předpokládat, že toto číslo je pravděpodobně vyšší. Činnost – ale i nečinnost – vlád má na děti větší dopad než na jakoukoli jinou společenskou skupinu. Ochrana dětí je jak právní, tak morální imperativ. Je to ale i strategická dlouhodobá investice do naší společnosti.


Hlavní prvky doporučení:

  • Soustředit integrované systémy ochrany dětí na děti – adaptovat tyto systémy ochrany na potřeby dětí a zapojit děti do rozhodnutí, která se jich dotýkají.
  • Podporovat členské státy v adaptování jejich systémů tak, aby bylo ochráněno každé dítě před jakoukoli formou násilí pomocí nástrojů EU jako legislativa, politika či financování. Začít je třeba prevencí a potíráním diskriminace, poskytováním cílené podpory a podporou společenské kultury nulového násilí na dětech.
  • Zřídit obecný rámec integrovaných systémů ochrany dětí. Členské státy se vyzývají, aby vypracovaly národní plány boje proti násilí na dětech, účinně provedly evropské a vnitrostátní právní předpisy o ochraně dětí, zavedly koordinační struktury, posílily lidské a finanční zdroje a zkvalitnily sběr dat.
  • Zlepšit koordinaci a spolupráci napříč odvětvími a příslušnými orgány prostřednictvím odborné přípravy odborníků, počínaje na místní úrovni.
  • Zavést komplexní a koordinovaná podpůrná opatření v případech násilí na dětech, od prevence a včasné detekce až po hlášení a meziodvětvovou podporu.
  • Reagovat na potřeby dětí, pokud jde o jejich bezpečí online i offline, a to zlepšováním digitální gramotnosti dětí, podporou bezpečného používání digitálních technologií a školením rodin a pečovatelů.
  • Chránit integritu a duševní zdraví dětí, předcházet (kybernetické) šikaně a bojovat proti ní, a to vyzýváním členských států k tomu, aby strategie v oblasti duševního zdraví navrhovaly tak, aby v nich prioritní cílovou skupinou byly děti.
  • Lépe využívat stávající nástroje EU k posilování systémů ochrany dětí: právní předpisy, politiky, financování – jak jsou uvedeny v příloze připojené ke sdělení. Překročit hranice EU, vyzvat členské státy, aby přijaly integrovaný přístup k ochraně dětí i ve své vnější činnosti, např. pokud jde o vymýcení dětské práce, ochranu dětí postižených ozbrojeným konfliktem a ochranu dětí před změnou klimatu a environmentálními riziky.

Souvislosti

Práva dětí jsou základní práva. Smlouva o Evropské unii v čl. 3 odst. 3 klade Evropské unii za cíl, aby podporovala ochranu práv dítěte, jež jsou zakotvena v článcích 24 a 32 Listiny základních práv EU. Všechny členské státy EU jsou stranami Úmluvy OSN o právech dítěte.

Doporučení reflektuje názory více než 1 000 dětí shromážděné prostřednictvím platformy EU pro účast dětí. Součástí široké konzultace v rámci příprav této iniciativy byla dále veřejná konzultace a Agenturou pro základní práva zpracovaný přehled mapující systémy ochrany dětí v členských státech

Tři roky od přijetí první komplexní Strategie EU pro práva dítěte plní Komise několik závazků, jež si předsevzala v šesti tematických oblastech strategie: účast dětí, boj proti dětské chudobě a zajištění sociální ochrany, vzdělání a zdravotní péče, ochrana dětí a boj proti násilí na dětech, soudnictví vstřícné k dětem, digitální a informační společnost a globální rozměr.

K větší integraci systémů ochrany dětí může přispět široké spektrum nástrojů, které jsou k dispozici v členských státech, na úrovni Unie (právní předpisy, politiky a finanční podpora) i na všech úrovních správy. Například v rámci programu Občané, rovnost, práva a hodnoty (CERV) poskytuje pilíř Daphne finanční prostředky na boj proti genderově podmíněnému násilí a násilí na dětech a jejich prevenci. Do 29. května 2024 je otevřena výzva k podávání návrhů s konkrétní prioritou cílených opatření pro praktické fungování integrovaných systémů ochrany dětí.

Další informace

Sdělení Zájem dítěte na prvním místě: sdělení připojené k doporučení Komise o integrovaných systémech ochrany dětí [A1]

Příloha sdělení připojeného k doporučení Komise o rozvoji a posílení integrovaných systémů ochrany dětí v nejlepším zájmu dítěte

Doporučení o rozvoji a posílení integrovaných systémů ochrany dětí v nejlepším zájmu dítěte

Pracovní dokument útvarů Komise

Plnění Strategie EU pro práva dítěte – informativní přehled

Práva dítěte – internetové stránky

Činnost EU v oblasti práv dítěte

Platforma EU pro účast dětí

 

Media

A child with the European flag 2023-03-19

Quote

Společně musíme vybudovat komplexní systém podpory a prosazování bezpečného a podnětného prostředí pro naše děti. Dnešní doporučení je spolu se všemi aktéry a s dětmi krokem na naší cestě ke kultuře nulové tolerance násilí vůči dětem. Tento klíčový výsledek Strategie EU pro práva dítěte je jasným příkladem toho, jak naši strategii měníme v činy. A v realitu pro všechny děti.
Dubravka Šuicová, místopředsedkyně pro demokracii a demografii 2024-04-22

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688