OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Osobní finance  |  16.04.2023 10:20:00

Každá čtvrtá žena v Rakousku není finančně nezávislá

 Každá čtvrtá žena v Rakousku není finančně nezávislá

Pro 84 % Rakušanek je velmi důležité, aby byly finančně nezávislé. Z nedávné ankety ovšem současně vyplynulo, že čtvrtina rakouských žen je závislá na někom z úzkého rodinného kruhu.

Začátkem března zveřejnila závěry své studie Erste Bank Österreich, kterou uskutečnila okolo Nového roku ve všech spolkových zemích. Rakousko je jistě zemí, kde má jistota a bezpečí vysokou pozici v hodnotovém žebříčku. A u žen se to potvrdilo u otázky, která se zajímala o to, zda jsou si ženy při investicích spíše „vědomy rizik s tím spojených“, anebo spíše „orientované na jistotu“. Na ni jen 6 % Rakušane odpovědělo, že vědomě nesou riziko, zatímco zbývajících 92 % jsou raději na bezpečné straně.

Co je to jistota, co je to riziko?

Jenomže jistota je pojem relativní, připomíná Gerda Holzinger-Burgstaller, předsedkyně představenstva Erste Bank Österreich. Nyní se navíc poukazuje na ztrátu kupní síly například na vkladních knížkách nebo na účtech. Je tedy rovněž určitým rizikem „nejít do rizika“, protože šance na rozmnožení aktiv klesá. „Jistoty nás dnes stojí výnos,“ říká Gerda Holzinger-Burgstaller. Proto na dlouhodobém horizontu lze doporučit dobrý rozptyl rizik a pak do nich do jisté míry jít, protože jen tak peníze neztratí svoji hodnotu strmou inflací.

Finanční nezávislost v kurzu

Každá čtvrtá rakouská žena uvádí, že je odkázána na finanční podporu ze strany blízkého rodinného příslušníka. Přitom finanční nezávislost je „velmi důležité“ pro 84 % respondentek v anketě. Je přitom významné, že tento podíl se v porovnání s anketou v roce 2018 podstatně zvýšil, protože před 5 lety činil ještě 63 %.

Zájem o finanční témata je ve velké míře přitom spíše mírný: 35 % žen se v anketě vyjádřilo, že se osobně zajímá „velmi“ o témata spojen s financemi. Podle vlastního mínění podobný podíl, totiž 36 % žen se cítí být o finančních tématech obecně „velmi dobře“ informováno.

Poradce vévodí

Gerda Holzinger-Burgstaller z toho odvozuje úkol pro nás všechny, aby se posílilo finanční vzdělávání a zprostředkování znalostí o finančních tématech. Je to velký prostor pro poradce. Čtvrtina žen totiž uvedla, že „často“ přemýšlejí o penzích a zabezpečení na stáří a jen 23 % respondentek si je jistých, že jim jejich penze bude stačit na důchodový životní standard, který pro sebe chtějí.

Především je však klíčová jejich odpověď na otázku, kde nebo u koho se chtějí o těchto tématech informovat. 78 % z nich uvedlo (bankovního) poradce, s nímž by se buď setkaly osobně, případně by kontakt uskutečnily po telefonu nebo e-mailu či také přes videohovor.

Přesně třetina oslovených žen uvedla, že zdrojem informací o financích jsou pro ně „rodina a přátelé“. 15 % hledá informace v novinách a v časopisech, 11 % na specializovaných finančních webových stránkách, 3 % se spoléhají na sociální média.

Doporučení pro mladé ženy

Šéfka Erste Bank Österreich doporučuje mladým ženám tyto kroky, aby se vyhnuly chudobě ve stáří: za prvé se musí opravdu seriózně zabývat tématem financí a vlastním finančním životem. Za druhé radí, že i když není aktuální plat takových žen příliš vysoký a inflace nás všechny drtí, dávat si každý měsíc stranou malou část příjmu a ten vložit do alternativní investice, jako jsou například fondy. Za třetí myslet na to, že vlastnictví bydlení riziko chudoby redukuje. Zde ovšem bankéřka připomíná, že to není snadné za aktuálních podmínek a že je třeba provést právní změny, aby taková možnost byla pro mladé lidi dosažitelná a reálná. Podle Gerdy Holzinger-Burgstaller bylo v tomto ohledu vykonáno zatím málo a je třeba udělat další kroky.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688