Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  05.04.2023 08:02:06

Polská centrální banka ponechá sazby beze změny (Ranní zpráva z finančního trhu) (5.4.2023)

Ve Spojených státech bude zveřejněn ADP report. Ten by měl ukázat na solidní březnovou tvorbu nových pracovních míst, ačkoli nižší, než tomu bylo v únoru. Zpřesněné indikátory PMI z eurozóny a Německa budou potvrzeny na úrovni předběžných odhadů. Ukáží tak na solidní oživení v oblasti služeb. Polská centrální banka ponechá sazby beze změny. První snížení polských sazeb očekáváme až v září. České maloobchodní tržby za únor stoupnou pouze mírně.

Tržby českých maloobchodníků v únoru rostly pouze nepatrně

ADP report mapující počet nově vytvořených pracovních míst mimo zemědělský sektor opět potvrdí stále dobrou kondici amerického trhu práce. Tu by měla odrážet i páteční klíčová statistika Nonfarm Payrolls. Počet pracovníků v některých sektorech (rekreace, zdravotnictví, restauratérství) stále ještě nedosáhl předcovidové úrovně. Na tu by se měl dostat v řádu několika málo měsíců. Pak budou počty nově vytvořených pracovních míst rychle klesat.

V eurozóně budou zveřejněny finální odhady indikátorů PMI ze služeb a kompozitní index. Ty by měly potvrdit, že nálada ve službách je velmi dobrá. Krátkodobě mohou být indikátory negativně ovlivněny nedávnými událostmi v bankovním sektoru, minimálně ve službách však vidíme prostor pro jejich další zlepšení.

Polská centrální banka ponechá úrokové sazby beze změny na stávajících 6,75 %. Vzhledem k současné nejistotě spojené s dalším vývojem bankovního sektoru pravděpodobně oficiálně neoznámí konec cyklu zvyšování úrokových sazeb, jejich další zvýšení však nezvažuje. Naopak zde převažuje holubičí nálada a otázkou spíše je, kdy dojde k prvnímu snížení úroků. Přestože inflace bude zřejmě minimálně do října letošního roku dvojciferná (v říjnu by měla poprvé poklesnout na 10 % y/y, v březnu se nacházela na 16,2 %), očekáváme první snížení úrokových sazeb o 25 bb již v září letošního roku. Další 50bodové by mělo podle naší prognózy následovat v říjnu.

České maloobchodní tržby v únoru podle našeho odhadu bez prodejů automobilů vzrostly o 0,1 m/m, po jejich zahrnutí pak o 0,3 %. To by měl být důsledek toho, že automobilky již nemají potíže se subdodávkami a daří se jim dokončovat vozy. V meziročním srovnání však český maloobchod zůstává stále v záporu. Tržby bez aut budou nižší o 7,1 % y/y. Zpomalující inflace, solidní růst mezd, zlepšující se spotřebitelská nálada i stále velký balík úspor, které domácnosti drží, by nicméně měly být příslibem pro oživení jejich spotřeby.

Region v poklidném módu

Koruna se včera obchodovala převážně v pásmu 23,42-24,45 CZK/EUR. K posunům na silnější úrovně již chybějí fundamenty, naopak na slabší hladiny se koruně nechce kvůli možnému vstupu České národní banky na trh. Ta sice již řadu měsíců reálně neintervenuje, její závazek bránit nadměrné volatilitě kurzu koruny však k udržení domácí měny na silnějších úrovních stačí. Poměrně klidné obchodování si včera užíval i zbytek regionu. Polský zlotý zůstal víceméně beze změny na 4,67 PLN/EUR, maďarský forint zpevnil o 0,3 % na 376,5 HUF/EUR.

Vzhledem k poloprázdnému kalendáři dnes impulzy k výraznějším pohybům nenalezlo ani euro. Společná evropská měna zpevnila o 0,1 % na 1,09 USD/EUR. Ve zbytku roku by měla těžit z dalšího zpřísňování měnové politiky Evropskou centrální banky i z faktu, že se evropský bankovní sektor zdá být v lepší kondici než ten americký a vstup do recese evropské ekonomice zatím nehrozí. Na konci letošního roku vidíme její kurz na úrovni 1,18 USD/EUR.


Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 17:29  Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF - 1. díl Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)
Út 16:48  Akciové trhy: Pražská burza v dubnu rostla, většina ostatních oslabila - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 16:45  Ethereum pod úrovní 3000 USD X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

01.11.2023Fed ponechá sazby beze změny (Ranní zpráva z finančního trhu) (1.11.2023) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
21.06.2023ČNB ponechá sazby beze změny (Ranní zpráva z finančního trhu) (21.6.2023) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
29.03.2023ČNB ponechá sazby beze změny (Ranní zpráva z finančního trhu) (29.3.2023) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688