Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  06.03.2023 14:10:49

Revoluce v bankovních půjčkách má jméno Rozložení platby

Nečekané výdaje přicházejí zpravidla v ten čas, kdy se nám hodí nejméně. A i když nám finanční odborníci radí disponovat finančním polštářem ve výši ideálně tří až šesti měsíčních platů, většina domácností si o úsporách v podobné výši může nechat jen zdát. Jenže odkládat koupi nové ledničky nebo opravu automobilu nemusí být vždy zrovna žádoucí. S novinkou a revolucí na poli bankovních půjček přišla na začátku roku Air Bank v podobě rozložení platby.

Jaké platby lze rozložit?

Jak sama banka prezentuje, tato služba má pomoci v momentě, kdy vám do života vstoupí nějaký mimořádný výdaj. Může jít klidně o opravu pračky či nedoplatek za elektřinu. Díky rostoucím nákladům může taková nečekaná útrata zatížit rodinný rozpočet domácnosti více, než tomu bylo v minulých letech. Díky službě rozložení plateb si může klient jakýkoli výdaj, se kterým nepočítal, rozložit na tři části.

Unikátní na této službě je, že si klienti Air Bank mohou rozložit platbu na rozdíl od podobných služeb až dva kalendářní měsíce zpětně po jejím provedení. A je zcela jedno, zda byla platba provedena jako převod z účtu, nebo šlo o platbu kartou. Rozložení plateb má být jednodušší, a především levnější než klasický spotřebitelský úvěr od Air Bank.

Hypotéku ani splátku půjčky rozložit nepůjde

Výjimkou pro službu rozložení platby jsou například převody z běžného na spořící účet a mezi vlastními účty v Air Bank, trvalé příkazy, splátky půjček a hypoték, inkasa z účtu, výběry hotovosti u pokladny pomocí CashBack a nejrůznější poplatky nebo platby na cizoměnovém účtu.

Jaké podmínky je nutné splnit?

Rozložit si lze jakoukoli platbu ve výši od 3 000 do 30 000 korun. Rozložení platby lze využít pouze v případě, že máte aktivní mobilní aplikaci My Air a na váš účet v Air Bank přišlo každý měsíc alespoň 10 000 korun, a to vždy minimálně tři po sobě jdoucí měsíce. V jeden okamžik můžete mít rozloženou pouze jednu platbu. Další rozložení vám banka umožní až poté, co aktuálně rozloženou platbu doplatíte.

Překážkou v rozložení platby mohou být vnitřní pravidla schvalování banky, která bude prověřovat, zda budete schopen platbu ve třech splátkách uhradit. I z toho důvodu se může stát, že vám rozložení platby banka buď nenabídne, nebo sice nabídne, ale nakonec neschválí. Na rozložení platby zkrátka neexistuje, stejně jako v případě klasické půjčky, žádný automaticky nárok.

Kolik bude rozložení plateb stát a jak o službu zažádat?

Rozložení platby prezentuje Air Bank jako bezúročnou službu. Žádné úroky z půjčené částky tedy neplatíte. Zaplatíte pouze jednorázový poplatek za každou rozloženou platbu ve výši 50 Kč, který bude odečten z účtu hned po načerpání částky na váš účet. Možné je také předčasné splacení bez jakékoliv sankce.

Pro využití služby stačí, aby si klient ve své mobilní aplikaci vybral z nabízených plateb tu, kterou chce rozložit do tří splátek. Výběr platby potvrdí, a jakmile jeho žádost projde schválením, peníze se mu v plné výši ihned připíšou zpět na jeho účet. Od následujícího měsíce poté klient tuto rozloženou platbu splácí ve třech měsíčních splátkách. Ty budou z účtu strhávány ve formě automatického inkasa, takže se klient nemusí o nic starat, pouze aby měl na účtu v době splatnosti úhrady dostatek peněz. Klientovi, který rozloženou platbu nezvládne uhradit, banka nabídne přeměnu na klasický spotřebitelský úvěr s úrokovou sazbou 9,9 %.

Jak řešit nečekané výdaje, když nemáte Air Bank?

Ti, kteří účet v Air Bank nemají, nemusí zoufat. Existují i jiné možnosti, jak řešit nečekané výdaje. S rychlou půjčkou můžete například získat nebankovní půjčku na cokoli, kterou lze v některých případech dokonce čerpat v režimu zdarma. Půjčky jsou poskytovány již od pár stovek až do několika desítek tisíc korun. Poskytovány jsou bez ručení i zástavy nemovitosti a na rozdíl od rozložení platby lze takovou půjčku čerpat také v hotovosti. 

Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po 10:24  Rozdělený dluhopisový trh Richard Bechník (Swiss Life Select)
Po   0:00  Jak pronajmout byt, hlavní zásady Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688