Lenka Rutteová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  14.09.2021 09:02:16

Kdy dorazí splátka půjčky poskytovateli, aneb jaká je rychlost současných plateb?

Bankovní služby se v posledních letech mění o něco rychlejším tempem, než jsme byli doposud zvyklí. Elektronizace a s ní související „fintech“ přinášejí spoustu dříve nečekaných možností, jak zpřístupnit bankovní sektor a jeho služby rychleji, levněji a hlavně širšímu okruhu veřejnosti i firem (živnostníků). 

Vedle bankovní identity, která se teprve rozjíždí, je velkou změnou i realizace tzv. okamžitých plateb, které umožňují převody peněz teď a tady, téměř lusknutím prstu. Jenže je každá bezhotovostní platba platbou okamžitou? Proč potkáme v cenících bank i platby expresní? A jak nejdéle může dneska mezibankovní převod peněz trvat? 

Standardní bankovní převody

Na standardní bankovní převody jsme dlouhodobě zvyklí. Mohou být interní (jen mezi účty v bance), nebo externí (putují do banky jiné). V poslední cirka dekádě musejí banky doručit standardní externí platbu na účet u jiné banky během následujícího pracovního dne od zadání

Pozor, pracovního dne, nikoliv kalendářního. Takže páteční platba může dorazit až v pondělí. Nebo dokonce až ve čtvrtek, když vánoční svátky vyjdou  na pondělí až středu! Proto pokud vaše banka ještě okamžité platby neumí, je lepší sáhnout po půjčce od toho poskytovatele, který má účet ve stejné bance jako vy. Tam platba proběhne ve stejný pracovní den, v který jste ji zadali. 

Standardní platby jsou většinou zdarma (pro běžné občany), setkáte se ale i s jejich zpoplatněním v řádu jednotek korun. Ovšem při objemu desítek plateb měsíčně už dokáží i malé poplatky udělat pořádnou díru do rozpočtu.

Expresní platby

Na standardní platby jsou vázány platby expresní. Nejde o okamžitý převod, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale o předběhnutí fronty ostatních standardních plateb v systému CERTIS (systém ČNB, který zajišťuje mezibankovní platební styk). 

Banky za služby CERTIS platí, za předběhnutí fronty také, a tak se ani nezačervenají, když vám za expresní platbu naúčtují poplatek v řádu stovek korun. Nicméně i tady pozor, i expresní platba probíhá jen v pracovní dny (CERTIS zkrátka mimo pracovní dny nefunguje).

Okamžité platby

Díky okamžitým platbám snad brzy odzvoní předraženým platbám expresním a pomalým platbám standardním. Okamžitá platba totiž probíhá přesně tak, jak se jmenuje: okamžitě, téměř v reálném čase, a to včetně víkendů, svátků, večerů a nocí.

Tato změna přišla díky elektronizaci. Původně jsme si měli okamžité platby užívat od roku 2018, ale budování a pilotní provoz systému, který je řídí, se trochu protáhlo. Navíc se ukázalo, že okamžité platby nejsou pro některé banky vůbec prioritou a že se soustředí na úplně jiné služby. 

I tak seznam bank, odkud okamžitou platbu odešlete, postupně narůstá. Jestli je mezi nimi i ta vaše, si snadno zkontrolujete v oficiálním Seznamu účastníků okamžitých plateb, který vede ČNB a postupně jej aktualizuje. Co se ceny týká, jsou okamžité platby většinou zdarma, ale najdeme i výjimky.

Evropské platby

SEPA platba či europlatba umí být standardní, expresní i okamžitá. Záleží na tom, u jaké banky ji realizujete a jakou platbu si z její nabídky vyberete. Evropský bankovní trh už je natolik propojen, že okamžitá europlatba může trvat i jen několik vteřin až minut. 

Světové platby

Platby mimo Evropu (EU a EHP), tzv. swift nebo světové platby jsou často během na delší trať, nezřídka i na deset dní. S tím je nutno počítat, kdykoliv peníze do zahraničí posíláte. Často je tu výhodnější zvolit transfer z elektronické peněženky či z online alternativy běžného účtu (než z klasického účtu bankovního).

Lenka Rutteová

Lenka se zaměřuje na projekty v oblasti podpory finanční gramotnosti, zejména v osobních financích. Tématy, kterým se věnuje, jsou zejména půjčky, spoření, banking, kolektivní investování, či pojištění, zkrátka vše, v čem by se měl běžný občan být schopen (po finanční stránce) zorientovat. Během doktorátu na EkF VŠB-TU Ostrava a po jeho získání působila jako odborný asistent na téže fakultě, po mateřských dovolených se již plně věnuje psaní textů převážně z oblasti financí. Potkáte ji v magazínech zaměřených na finanční gramotnost, například na Hyperfinance.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po 10:24  Rozdělený dluhopisový trh Richard Bechník (Swiss Life Select)
Po   0:00  Jak pronajmout byt, hlavní zásady Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688