Lukáš Raška (Portu)
Finanční rady  |  20.02.2023 15:45:31

Pravidlo 4 %. Jak si zajistit přísun peněz do konce života?

Dokážete si představit, že byste až do konce života čerpali peníze ze svých úspor a peníze vám nikdy nedošly? Zní vám to jako sci-fi? Není to tak, přesně takovou možnost totiž nabízí pravidlo 4 %. Jak je to možné?

Pravidlo 4 % tvrdí, že pokud budete ze svého investičního portfolia vybírat částku ve výši 4 % ročně, peníze vám nikdy nedojdou. 

Jedná se o teorii, která vychází z několika výzkumů, založených na historických datech toho, jak se v minulosti vyvíjely kapitálové trhy. Ačkoliv je třeba brát toto pravidlo s rezervou, protože má několik omezení, může sloužit jako skvělé vodítko pro to, jak pracovat s vašimi penězi, a nebo třeba na to, jak se finančně zajistit na důchod. 

Jak pravidlo 4 % funguje? 

Pojďme si pravidlo 4 % ukázat na jednoduchém příkladu. Řekněme, že měsíčně potřebujete na život 25 tisíc korun. Ročně tak utratíte 300 tisíc. Pokud byste tak měli na důchod vybudované investiční portfolio ve výši 7,5 milionů korun, mohli byste podle pravidla vybírat ročně 4 % z této částky (300 tisíc Kč) a peníze by vám neměly dojít. 

Jedná se samozřejmě o velmi zjednodušený příklad, který se ale opírá o řadu studií. Pravidlo vychází z historie toho, jak se v minulosti vyvíjeli kapitálové trhy a nesmíme proto zapomínat, že historické výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích. Je tak třeba toto pravidlo brát s rezervou. 

Pravidlo 4 % je hojně diskutované mezi lidmi, kteří chtějí dosáhnout finanční nezávislosti a takzvanou FIRE komunitou. Příznivci Financial independence, retire early (finanční nezávislost, brzo do důchodu) usilují o získání dostatečného množství finančních prostředků nejprve díky práci, díky níž vydělávají tolik, že jsou schopni část peněz investovat. Po odchodu ze zaměstnání plánují žít z naspořených prostředků.

Z čeho pravidlo 4 % vychází?

Při plánování vlastní finanční nezávislosti je potřeba zohlednit několik důležitých věcí. Asi nejdůležitější je zamyslet se, jak dlouho budu peníze z investic potřebovat. Chci finance čerpat 15, 20, 30 let nebo více? Také je potřeba rozhodnout, z čeho investiční portfolio vytvořím. Nejčastěji se volí kombinace akcií a dluhopisů v různém poměru. A hlavně je nutné být si vědom toho, jaká omezení toto pravidlo má. 

Podívejme se nyní společně na několik odborných článků a vědeckých studií, které se na tento problém podrobně zaměřily a snažily se odpovědět na otázku, do jaké míry je možné se spolehnout na výběry z investičního portfolia. 

Za otce pravidla 4 % bývá považován americký finanční poradce Bill Bengen. Ten ve svém článku na historických datech z amerických kapitálových trhů zkoumal, jakou část portfolia je vhodné vybírat. Bengen také uvažoval, že peníze bude člověk čerpat v důchodu po dobu 30 let. Zajímavé je, že zmiňuje, že míra výběrů by neměla být stále stejná, ale měla by zohledňovat aktuální situaci na trzích. 

Podobnou otázkou se zabývala i řada dalších studií, například studie Trinity, Kitces, nebo i další studie. Výsledky studií jsou mírně odlišné, obecně se ale shodují na tom, že výběry z portfolia ve výši 3-4 % po dobu 30 let mohou být pro většinu investorů bezpečné a finance by vám měly vystačit.  

Je ale třeba také vzít v úvahu, že většina studií vycházela z historických dat z amerického kapitálového trhu z 19. století případně z přelomu 19. a 20. století. Pokud navíc plánujete peníze vybírat déle než 30 let, může být pro vás rozhodnutí spoléhat se pouze na toto pravidlo rizikové. Například zastánci finanční nezávislosti plánují žít z investovaných peněz delší dobu. Pokud už tak vybíráte část ze svého investičního portfolia, měla by být míra výběrů přizpůsobena aktuální situaci na trzích a částka by měla být flexibilní. 

Jak si vytvořit dostatečně velké portfolio? 

Vraťme se k příkladu ze začátku článku. Rádi byste dosáhli na rentu 25 tisíc korun měsíčně, potřebujete si tedy vytvořit investiční portfolio o velikosti 7,5 milionů korun. Uvažujme, že rentu chcete začít pobírat až se budete blížit důchodu, na vytvoření portfolia tak máte delší časový horizont, například 30 let. V takovém případě by vám stačilo si každý měsíc odložit a zainvestovat 8300 Kč. 

Pokud si říkáte, že to vypadá pěkně, ale že částka 25 tisíc korun měsíčně bude díky inflaci za 30 let mít mnohem nižší hodnotu a nic si za ni nekoupíte, nemusíte mít strach. Ve výpočtu jsme totiž uvažovali průměrné roční zhodnocení ve výši 7,5 %, snížené o inflaci ve výši 2 %. Počítali jsme tak s reálným zhodnocením 5,5 % ročně. Částku 8300 tisíc korun tak pravidelně navyšujte o inflaci, odpovídajícím způsobem si tak zvýšíte hodnotu vašeho investičního portfolia.  

 

 

Výše renty, se kterou si vystačíte na pohodlný život, je pro každého člověka individuální, stejně jako množství peněz, které jste schopni uspořit. Zapomínat byste také neměli na to, že i když se třeba rozhodnete skončit ve svém zaměstnání, stále můžete mít jiné zdroje příjmů. Můžete si třeba přivydělávat něčím co vás baví. Pokud jste starší, dosáhnete zase na starobní důchod. Kolik si přesně odkládat jsme proto podrobně ukázali ve speciálním článku

Závěr

Oblíbená investiční poučka zvaná pravidlo 4 % říká, že pokud budete ze svého investičního portfolia vybírat 4 % ročně, peníze by vám během vašeho života neměly nikdy dojít. Studie dokazují, že s určitými omezeními je toto pravidlo skutečně pravdivé. 

Jedná se o skvělý prostředek, jak uvažovat nad vašimi financemi do budoucna. Výsledné portfolio doporučujeme sestavit například pomocí nízkonákladových ETF. Zvolit můžete třeba Portu Portfolia na míru.

 

_______________________________________

Na co si dát po přečtení tohoto článku pozor?

– Článek není investičním doporučením

– Historická výnosnost není nikdy zárukou budoucích výnosů

– Investice na kapitálových trzích jsou vždy rizikové

– Portu negarantuje dosažení výnosů z investice na kapitálových trzích

– Nejste si jistí, jaký rizikový profil je pro vás vhodný nebo zda je pro vás vhodné například tematické investování? Vyplňte si náš investiční dotazník a my vám poradíme.

Lukáš Raška

Lukáš Raška

Lukáš pracuje v Portu jako analytik finančních trhů. Každý den sleduje, co se zrovna děje na finančních trzích, a to nejdůležitější předává veřejnosti ve srozumitelné formě. Je velkým fanouškem pasivního investování, které v dlouhém období poráží investování aktivní. Zajímá se o to, jak makroekonomické události ale i politika a business ovlivňují ceny akcií i dluhopisů a jaký vliv to může mít na výnosnost investorských portfolií. Jeho cílem je zvýšení investiční gramotnosti všech Čechů.


Portu

Portu je první česká robo-advisory investiční platforma a lídr na českém trhu. Umožňuje bez jakýchkoliv závazků a s nejnižšími poplatky na trhu investovat do globálně diverzifikovaných portfolií složených na míru potřebám a cílům každého investora.

Více na https://www.portu.cz.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po 10:24  Rozdělený dluhopisový trh Richard Bechník (Swiss Life Select)
Po   0:00  Jak pronajmout byt, hlavní zásady Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688