mzv.cz (MZv ČR)
Energie  |  13.12.2022 15:07:00

Německo buduje infrastrukturu nabíjecích stanic pro elektromobily. České firmy se mohou do realizace aktivně zapojit

Německo buduje infrastrukturu nabíjecích stanic pro elektromobily. České firmy se mohou do realizace aktivně zapojit

13.12.2022 / 14:58 | Aktualizováno: 13.12.2022 / 15:07

Německá spolková vláda v říjnu 2022 představila svůj aktualizovaný plán na vybudování nabíjecích stanic pro elektromobily. Stanice se mají stát dostupnější a jejich ovládání má být stejně jednoduché a rychlé jako tomu je při tankování u běžných benzinových pump. Podle slov spolkového ministra dopravy Wissinga je to hlavní podmínka, aby přechod na elektromobilitu proběhl hladce a našel podporu a zájem u německých zákazníků.

Strategickou důležitost nabíjecích stanic dokazuje i nejnovější průzkum německé rozvojové banky (KfW). Průzkum ukázal, že přes 50% dotázaných německých domácností odrazuje od nákupu elektromobilu především špatná dostupnost nabíjecích stanic. Na území celého Německa jich současně je jen 70.000. Německá vláda však do roku 2030 počítá s registrací sedmi až deseti milionů elektromobilů. Vzhledem k aktuálním číslům, podle kterých bylo k červenci registrováno necelých 1,5 milionu elektromobilů, je co dohánět.

V říjnu 2022 proto spolková vláda aktualizovala svůj strategický program na podporu elektromobility, jehož hlavním cílem je vybudování infrastruktury nabíjecích stanic. Do roku 2030 jich plánuje postavit až jeden milion. S ohledem na současnou energetickou krizi bude však přechod na elektromobilitu náročnější než kdy předtím. S růstem počtu elektroautomobilů stoupne spotřeba elektřiny, a to by mohlo vést k přetížení sítí. Na německém trhu tak stoupá poptávka hlavně po „smart“ nabíjecích technologií, které budou např. umět rozpoznat, v jakém regionu je právě přebytek energie, která se může použít na dobití auta. Stanice by měly být dobře dostupné jak ve veřejném tak neveřejném prostoru. Navíc by měly být velmi jednoduché na ovládání.

Pro české firmy, které nabízejí pokročilé nabíjecí stanice a zvažují export na německý trh, nadešel nyní správný čas. Pro zvýšení šance nákupu českých nabíjecích technologií, mohou české firmy odkázat své německé partnery na výhodnou půjčku od německé rozvojové banky (KfW), kterou částečně subvencuje Spolkové ministerstvo pro digitalizaci a dopravu. O výhodnou půjčku si mohou zažádat firmy či obce, které chtějí vybudovat nabíjecí stanici na území SRN pro neveřejné účely. České firmy mohou také zvážit účast na německých veletrzích, které se soustředí právě na inovační nabíjecí stanice. Ten nejbližší se bude konat od 17. do 21. dubna 2023 v Hannoveru. Další příležitostí bude veletrh v Mnichově od 13. do 16. dubna 2023. Českým firmám doporučujeme v případě účasti na veletrhu velmi důkladnou přípravu. Zásadním plusem jsou podklady v němčině a také proaktivní networking přímo na místě.

Autorka: Hana Švédová, ekonomická specialistka, Velvyslanectví České republiky v Berlíně


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688