OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  15.12.2022 11:00:57

Pojistitelé chtějí nechat zařadit plastové pelety mezi nebezpečné zboží

Celostátní svaz německého pojišťovnictví (GDV) informoval o tom, že němečtí přepravní pojistitelé razantně vystupují proti znečišťování moří plasty. Chtějí dosáhnout toho, aby plastové pelety, pokud jsou přepravovány po moři, byly celosvětově prohlášeny za nebezpečné zboží.

Jde o to, že jako nebezpečné zboží by tyto plasty byly pro námořní přepravu lépe zabalené, a navíc by příslušné kontejnery byly umístěny na spodních palubách, resp. v podpalubí. Tím by se podle názoru Jörga Asmussena, výkonného ředitele GDV, minimalizovalo riziko ztráty nákladu.

Pelety jsou prý základní látkou, resp. surovinou, pro výrobu většiny plastových produktů. Ročně se jich po moři přepravují miliony tun. Problém spočívá v tom, že v podstatě opakovaně jdou kontejnery naložené peletami přes palubu. Jen v evropských vodách se roční ztráty odhadují na více než 200 tun. Zařazení pelet by mělo kromě bezpečnějšího uložení ještě další výhodu. Příslušné úřady by musely být informovány o každé ztrátě a mohly by rychleji identifikovat příslušné úseky pobřeží. U každé ztráty nákladu by musely být pláže co nejrychleji vyčištěny. Náklady na tuto činnost sice přebírají pojistitelé lodí, ale vlastní problém je spíše v tom, aby byly tyto malé kousky (plastu) vůbec nalezeny.

Návrh na zařazení pelet mezi nebezpečné zboží může být realizován pouze na mezinárodní úrovni. To, zda zásilka patří v rámci lodní dopravy mezi nebezpečné zboží, se řídí Mezinárodním předpisem o námořní přepravě nebezpečného zboží (International Maritime Dangerous Goods Code). Zahrnutí plastových pelet do tohoto předpisu by muselo být schváleno Mezinárodní námořní organizací (International Maritime Organisation – IMO), což je specializovaná agentura Spojených národů, která je odpovědná za regulaci světové vodní dopravy.

Asmussen v této souvislosti zdůraznil, že GDV svůj požadavek uplatnil u IMO prostřednictvím Světového svazu přepravních pojistitelů. GDV prý podle jeho slov bude příslušná grémia IMO podporovat při tvorbě potřebných předpisů týkajících se balení i umístění nákladu.  Od této jejich aktivity si němečtí pojistitelé slibují účinný dopad na ochranu životního prostředí. Asmussen upozorňuje, že pelety, které se dostanou z lodi do moře, mohou dlouhodobě způsobovat velké škody na životním prostředí a ohrožovat biodiverzitu v zasažených pobřežních oblastech. Například zvířata prý často pokládají maličké plastové kousky za potravu a v důsledku toho nakonec umírají.

Zdroj: Celostátní svaz německého pojišťovnictví - www.gdv.de/de/medien/aktuell/zum-schutz-der-weltmeere-versicherer-wollen-plastik-pellets-als-gefahrgut-einstufen-lassen-85188

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:28  Novinka u asistence vozidel: PVZP zahajuje spolupráci s UAMK OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Út 16:01  Smartphone je v průměru používaný 2,5 hodiny denně (Německo) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Po 17:00  Počet úrazů loni výrazně stoupl (Rakousko) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688