Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Okénko investora  |  03.07.2023 14:59:07

Společnost Mastercard chce začít recyklovat plastové karty

Společnost Mastercard, jedna z největších společností v oblasti platebních systémů, se rozhodla přispět k celosvětové recyklaci plastů, protože jejich používání je jednou z hlavních příčin ekologických problémů. Cílem jejího nového projektu je vdechnout nový život miliardám kreditních a debetních karet v oběhu a zachránit je před osudem na skládkách. Tato zpráva nepochybně potěšila zejména investory, kteří se zaměřují na udržitelné investice. 

Ajay Bhalla, předseda kybernetického a zpravodajského oddělení společnosti Mastercard Inc, ve spolupráci s osmi britskými pobočkami HSBC Holdings Plc vyzval banky po celém světě, aby se připojily ke snaze o záchranu plastů. Banky by měly svým zákazníkům poskytnout možnost recyklace karet. V rámci projektu poskytne Mastercard HSBC skartovací stroje schopné zpracovat 10 000 karet, které budou po naplnění předány do zařízení na recyklaci plastů.

 

Miliardy platebních karet v oběhu

Mohli bychom říci, že tak malý kousek plastu se nesčítá. Pokud se na to podíváme z globálního hlediska, každý dospělý člověk v dnešní době digitálních plateb vlastní alespoň jednu kartu, a protože je svět plný dospělých lidí, je množství debetních a kreditních karet v oběhu vysoké. V prvních šesti měsících projektu budou moci zákazníci recyklovat jakoukoliv kartu, včetně karet konkurenčních platebních společností. Jose Carvalho, vedoucí oddělení majetkového a osobního bankovnictví HSBC UK, považuje pilotní projekt za základ pro dlouhodobější plány. Podle společnosti Mastercard je v současné době v oběhu přibližně 3,1 miliardy karet s průměrnou životností kolem pěti let. Celkově je podle zprávy společnosti Nilson v oběhu více než 26 miliard karet na celém světě a do roku 2027 by se jejich počet mohl zvýšit na 28,4 miliardy.

 

 

Výkonnost akcií společnosti Mastercard za posledních pět let. (Zdroj Google) *

Vývoj hodnoty 

 

Hodnota akcií společnosti Mastercard na burze se v posledních pěti letech pohybuje v zelených číslech.* Příznivý vývoj v dlouhodobém horizontu nezměnila ani pandemie a další negativní faktory související s energetickou krizí a růstem inflace. Naopak, právě pandemie podpořila rychlejší a výraznější přechod na digitalizaci a podpořila nakupování přes internet, a to vše prostřednictvím nákupních karet.

 

Recyklují se také baterie

 

Jedním z aspektů současného trendu růstu elektromobilů je masivní výroba baterií a zajištění stabilních zdrojů materiálu. Podle některých aktivistů má toto odvětví navzdory svému ekologickému potenciálu značný dopad na životní prostředí, a proto ACE Green Recycling, americká společnost specializující se na recyklaci olověných baterií, oznámila partnerství s izraelskou společností Hakurnas Lead Works, která se definuje nulovými emisemi skleníkových plynů. Technologie společnosti ACE Green netaví kovy, ale pracuje při pokojové teplotě a spoléhá se výhradně na elektřinu, což představuje významný pokrok v modernizaci tohoto odvětví. Společně plánují vytvořit kapacitu pro recyklaci 50 tisíc tun olověných baterií ročně v závodech v Izraeli a Rumunsku, přičemž provoz bude zahájen koncem tohoto roku. Tento projekt bude schopen díky prodeji olověných kovů generovat až 60 milionů USD ročně. V prosinci uzavřela společnost ACE Green patnáctiletou smlouvu s globální těžební společností Glencore, která naznačuje dlouhodobou spolupráci v oblasti recyklace baterií a odpovědného využívání zdrojů.

 

Olivia Lacenová, hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading Ltd.

 

* Minulé výsledky nejsou zárukou budoucích výsledků

 

 

Olívia Lacenová

Olívia Lacenová

Ve světě finančních trhů začínala na oddělení sales, kde se věnovala klientům obchodujícím prostřednictvím CFD certifikátů. Fascinoval ji zejména svět akcií a komodit, kterým se chtěla věnovat podrobněji. Rok a půl strávila psaním odborných článků na tuto tématiku v redakci Hospodářských novin. Momentálně se zabývá analytickou činností, kde se věnuje hlavně trhům s komoditami a vývoji drahých kovů, které ve fyzické podobě považuje za nejlepší formu zajištění majetku proti nejistotě.



Wonderinterest Trading Ltd

Váš úspěch je pro nás prioritou, a proto ke klientům přistupujeme individuálně. Společnost Wonderinterest Trading Ltd tvoří tým nejlepších odborníků a vyškolených profesionálů, kteří jsou připraveni poskytnout vám pomoc při vstupu do světa investic tím správným způsobem - cestou k úspěchu. Wonderinterest Trading Ltd je kyperská investiční společnost (CIF), která je regulována a dohlížena Kyperskou komisí pro cenné papíry (CySEC) s licencí číslo 307/16. Poskytuje klientům obchodní příležitosti v dynamickém prostředí globálních trhů.

Více informací na https://www.wonderinterest.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Út   9:14  Trhy podceňují šance na recesi Mgr. Timur Barotov (BHS)
Po   1:00  Tesla v problémech. Akcie od začátku roku klesly o 41 % Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Pá   5:51  Dlouho očekávaná událost ze světa kryptoměn. Přinese další halving bitcoinu nová... Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688