Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  08.09.2022 17:55:00

Optimistické akciové „prémie“

Pokud jsou rizikové prémie na akciovém trhu hodně vysoko, mohou odrážet přechodně vysokou averzi k riziku. Po jejímž opadnutí by došlo k poklesu prémií a růstu cen a valuací akcií. Pokud jsou prémie naopak hodně nízko, může jít o období euforie, ignorování rizika a přestřelení cen a valuací směrem nahoru. Po němž přichází korekce. Nyní jsou prémie hodně nízko. Tedy podle metodiky, kterou používá Morgan Stanley.

Pokud by v následujícím grafu od zmíněné banky byly skutečně „čisté“ rizikové prémie na akciích, pohybovali bychom se v období mimořádné náklonnosti k riziku. Prémie jsou totiž hodně nízko a podle výše uvedené logiky by tedy akcie byly spíše zralé na korekci. Pokud by tedy nedošlo k nějakému strukturálnímu posunu k velmi nízké averzi k riziku, či snížení samotné rizikovosti obchodovaných firem.

Optimistické akciové „prémie“
Zdroj: Twitter

Už před časem jsem ale upozorňoval, že MS počítá ony prémie jako rozdíl mezi ziskovým výnosem akcií a výnosy desetiletých vládních dluhopisů. Problém je tu v tom, že ziskový výnos EP (obrácené PE) není dán jen rizikovými prémiemi, ale také očekávaným růstem zisků (a také poměrem dividend k ziskům). EP tedy může být nízko (PE vysoko) nejen kvůli nízkým rizikovým prémiím, ale také kvůli vysokému očekávanému růstu zisků. Takže nízké hodnoty v grafu odráží nízké rizikové prémie a/nebo vysoký očekávaný růst zisků.

Data z Yardeni Research konkrétně ukazují, že podle konsenzu by zisky v indexu SPX měly v následujících pěti letech růst o 13,4 % ročně. Celkově jde o vysoké číslo, zejména pokud dáme stranou poslední dva roky (s mimořádně vysokými očekávanými růsty). Zdá se tedy, že vysoká zisková očekávání hrají v kalkulaci od MS nemalou roli. A ono nízké současné číslo nemusí podle mne odrážet ani tak nízké prémie, jako vysoká růstová očekávání.

Samozřejmě, že i očekávání mohou korigovat – posunout se více k historickému standardu. A na ceny a valuace akcií by byl stejný, jako by byl návrat k průměru i mimořádně nízkých rizikových prémií. A obojí – jak nízké prémie, tak vysoká očekávání, jsou v současném prostředí, řekněme, pozoruhodné. Jinak řečeno, akcie jsou ohledně dlouhodobějšího výhledu docela optimistické, žádná skepse na trhu nepanuje.

Na závěr malá technická: V úterý jsem tu psal o nefungujícím Fed modelu. Pokud čtenář článek četl, může pozorovat, že ona kalkulace od MS je vlastně oním modelem. Jen s tím dodatkem, že Fed kdysi (prý) pracoval s předpokladem, že rozdíl mezi EP a výnosy dluhopisů by „měl být“ nulový. Uvedený graf ukazuje, že do toho má tento rozdíl daleko, což je pochopitelné. Na nulu bychom se dostali jen v unikátní kombinaci rizikových prémií a očekávaného růstu zisků. Graf by tak nahrazoval onu nulu nějakým historickým průměrem. Třeba do roku 2017 se podle pohledu mohl pohybovat někde na 400 bazických bodech (současná hodnota asi 275 bazických bodů).

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688