Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  05.08.2022 18:12:34

Musk před akcionáři opět snil – Tesla má být větší než Volkswagen a Toyota dohromady

Čtvrteční valná hromada společnosti Tesla nabídla dle očekávání také tradiční vystoupení šéfa Elona Muska. „Technoking společnosti Tesla a generální ředitel“, jak je jeho pozice oficiálně udávaná, předstoupil před akcionáře po samotném procedurálním schválení jednotlivých bodů valné hromady. Ve zhruba 90 minutovém vystoupení představil několik zajímavých firemních údajů i odpověděl na řadu nejžádanějších dotazů od akcionářů. Tedy těch, které dostaly na sociálních sítích předem nejvíce hlasů.  

Valná hromada každopádně schválila navrhované další štěpení akcií (1:3), které jsme blíže rozebírali v článku „Tesla oznámila další split akcií, svolává virtuální valnou hromadu“. Tedy nově má autorizovaný kapitál činit možných až 6 mld. kmenových akcií. Vzhledem k současnému dosud vydanému počtu akcií, by jich tedy mělo být zhruba 3,1 mld. Transakce se uskuteční nejspíše v nejbližších týdnech.

Jak jsme uváděli mj. i ve zmiňovaném článku, počet vydaných akcií Tesla se však vzhledem k opčním akciovým kompenzacím vlastně neustále rozrůstá. Největší odměny v tomto ohledu plynou Elonu Muskovi. Možno připomenout, že v roce 2018 schválený opční program mu umožňuje při splnění podmínek získat až 101,32 mil. akcií Tesla. Loni si v tomto ohledu přišel na 22,86 mil. akcií. Pokud se vezme rozdíl mezi cenou opce a aktuálním kurzem akcií Tesla v okamžiku přídělu, nejbohatší muž planety si loni vlastně od společnosti přišel na 23,45 mld. USD. Tedy v přepočtu přes půl bilionu korun.

Elon Musk ve čtvrtek nicméně zmínil, že by v budoucnu mohlo dojít na odkup vlastních akcií. Zatím je však cílem firmy zvyšovat kapitálové výdaje a výdaje na výzkum a vývoj. Jak také uvedl: „Tak rychle, jak to jen půjde, aniž bychom jimi plýtvali“. Ve svém proslovu také zažertoval, když uvedl: „Dělat makroekonomické prognózy je recept na katastrofu“. Nicméně odhadl, že jsme již za vrcholem inflace. A pravděpodobně nás čeká relativně mírná recese, která potrvá asi 18 měsíců. Svůj výhled založil na vývoji cen komodit, které firma nakupuje ve výrazném množství a na mnoho měsíců dopředu.

Jako zajímavý prezentovaný údaj možno zmínit „fotovoltaiku“. V tomto ohledu firemní produkty měly loni v souhrnu vyrobit množstevně tolik elektřiny, že by to pokrylo energetické potřeby všech továren společnosti a zároveň dokonce i všechnu elektřinu, kterou spotřebovaly elektromobily Tesla.


Ročně 20 milionů elektromobilů

Od roku 2012, kdy se rozjela sériová výroba Modelu S, a tedy produkce firemních elektromobilů tím odstartovala růstovou trajektorii, Tesla v posledních 2 letech začala dosahovat milionových milníků. Před nedávnem byl zkrátka vyroben celkově 3 miliontý elektromobil Tesla. Připomenout lze, že firma loni vyprodukovala přes 930 tis. vozů, za letošní 1. pololetí zhruba 564 tisíc. Díky i covidové odstávce v Šanghaji bylo vlastně 2. čtvrtletí mezikvartálně v souhrnu slabší. Nicméně samotný červen naznačil potenciál dosáhnout letos dalšího výrazného cíleného růstu.

Tesla si již dříve totiž dala vizi růst z hlediska produkce elektromobilů každoročně v průměru o 50 %. Tento cíl v prezentacích stále opakuje s časovým horizontem „několik let“. Ve zmiňovaném červnu se Tesla dostala na anualizováné bázi již na produkci 1,5 mil. vozů. Elon Musk uvedl, že na konci letošního roku by se mělo jednat anualizovaně již o 2 mil. vozů.

Vlastně stále nevýrazné číslo v kontextu výhledu, když firma dle Muska vlastně hodlá růst zmiňovaným 50% tempem do roku 2030. V daném roce má dle něj totiž firma produkovat již 20 milionů elektromobilů! Připomenout lze, že jediné automobilové koncerny, kterým se kdy podařilo ročně překonat produkcí hranici jen 10 mil. vozů, zůstávají Toyota a Volkswagen. Zejména posledně zmiňovaný se dřívějším 10 milionovým rekordům však začal od roku 2020 poměrně vzdalovat. Loni koncernu klesla výroba již na 8,88 mil. vozů.

Dle Muska se má o dané množství postarat asi tucet továren. V současnosti jich má Tesla šest, ještě letos by měla být oznámena lokace další. Každopádně by se tedy každá z již existujících továren musela značně rozšířit, aby dosáhla potřebné kapacity. Nejlépe je z tohoto pohledu na tom v současnosti Gigafactory v Šanghaji, která má být již nyní schopna vyrábět ročně více než 750 tis. elektromobilů. I tak by se tedy musela v mezičase více než zdvojnásobit…

Přečtěte si také: „Musk věří v dotvoření autopilota do konce roku, naznačil vidinu roční produkce 2 mil. vozů. Akcie Tesla v reakci na 2,5měsíčních maximech 

Na kolik vyjde audit společnosti

Z materiálů pro valnou hromadu, resp. výroční zprávy možno jako zajímavost zmínit auditorské služby. Ty pro společnost Tesla poskytuje renomovaná PricewaterhouseCoopers. A „zadarmo“ to rozhodně nedělá. Jak poodkryly materiálny firmy, v roce 2020 stál audit téměř 13 mil. USD. Za minulý rok pak již téměř 14,2 mil. USD. Společně s dalšími výdaji za poradenství či daňové plánování Tesla tak celkově v dané oblasti vydala takřka 17,3 mil. USD. Tedy v aktuálním přepočtu zhruba 415 mil. Kč…

Kurzový vývoj akcií Tesla

„Buy the rumor, sell the news“ neboli kupte fámu, prodejte zprávy/novinky. Tak by šlo opět vyhodnotit vývoj akcií Tesla (TSLA), které často nabírají růstovou trajektorii před očekávanými událostmi, aby následně došlo k výběru zisků. Například od červnového oznámení záměru splitu akcií, se jejich cena z tehdejších úrovní u 700 USD posunula včera intradenně v předvečer konání setkání akcionářů i nad 935 USD. Dnes okolo 18 hod. akcie Tesla ztrácejí oproti čtvrtečnímu zavíracímu kurzu zhruba 5 %, resp. dostávají se k hranici 880 USD.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688