Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  11.06.2022 13:43:30, aktualizováno 13.06.2022 04:19:44

Tesla oznámila další split akcií, svolává virtuální valnou hromadu

Ani akcie Tesla se v pátek nevyhnuly všeobecnému výprodeji na Wall Street. Ztratily vlastně podobně jako indexy S&P 500 a Nasdaq, ve kterých jsou zastoupeny. Zakončily totiž řádnou seanci níže o 3,12 % na necelých 697 USD. V „after hours“ pak část ztrát zmírnily v návaznosti na zveřejněné dokumenty k oznámené valné hromadě, které mj. zmiňují split akcií 1:3. Tedy štěpení, kdy každý akcionář bude pro provedení této účetní operace, místo jedné akcie držet tři akcie Tesla.  

Akcie Tesla se na Wall Street dostaly v červnu 2010 v rámci primární emise (IPO) za kurz 17 USD. Od té doby k páteční zmiňované ceně 697 USD nezhodnotily zhruba 40krát, jak by se na první pohled mohlo zdát, ale násobně více. Firma totiž již před necelými dvěma roky provedla jedno štěpení akci. Na přelomu srpna a září 2020 došlo k rozdělení, tehdy ještě ve výraznějším poměru 1:5. Krátce předtím se kurz akcií Tesla (TSLA) vyšplhal na tehdejší nové historické maximum 2 318 USD. Po provedení zmiňované transakce se kurz technicky v daném poměru snížil, protože štěpení akcií je pouze účetní operací nemající v konečném důsledku vliv na majetek akcionářů. Účelem je vlastně opticky zlevnit na burze každou jednu akcii společnosti, aby si jejich koupi mohli příp. více dovolit i drobní investoři. Má to tedy rovněž psychologický efekt, že nedochází ke koupi tak „drahých“ akcií.

Bez zmiňovaného štěpení 1:5 by v současnosti akcie Tesla stály téměř 3,5 tis. USD, resp. v době loňských listopadových maxim by se muselo hovořit o ceně přes 6 200 USD.

Zvýšení autorizovaného kapitálu

Vzhledem k dřívějšímu posvěcení akcionáři má společnost Tesla v současnosti umožněno co do počtu vydat akcie až do výše 2 mld., resp. dalších 100 tis. preferenčních. Aktuálně má reálně vydáno 1 036 390 569 akcií. Zamýšlený split akcií zkrátka právně nyní ještě nelze zrealizovat. Firma si tak na valné hromadě musí nejprve nechat schválit navýšení limitu. A hodlat tak chce v poměru k zamýšlenému splitu 1:3. Tedy nově má autorizovaný kapitál činit možných až 6 mld. kmenových akcií.

Split tedy přinese navýšení počtu vydaných akcií „jen“ na zhruba 3,1 mld.. Tesla tedy nadále bude moci případně uskutečnit sekundární nabídku akcií na trhu a získat tím další finanční prostředky. Naposledy tak učinila v roce 2020 a to rovnou dvakrát. Tentokrát se však dle podkladů pro valnou hromadu k ničemu takovému nechystá.

Vlastně k ředění majetku akcionářů nicméně nadále bude nejspíše docházet. A to nejen na základě výrazného opčního akciového programu pro šéfa Elona Muska, ale rovněž pro další manažery potažmo běžné zaměstnance. Tesla totiž nadále hodlá kromě jiných benefitů umožnit zaměstnancům získávat výhodněji firemní akcie.

V kontextu možno zmínit, že ke konci letošního prvního čtvrtletí měla Tesla vydáno zhruba o 2 mil. akcií méně než v současnosti, resp. podíváme-li se ještě například o další rok zpátky, lze vůči současnému stavu mluvit dokonce o rozdílu cca 75 mil. akcií. Jinými slovy vygenerované hospodaření (zisk) se „dělí“ mezi v mezičase mezi narůstající počet akcií. Tedy dochází k tzv. ředění.

Valná hromada 4. srpna

Na svolanou valnou hromadu budou „pozváni“ akcionáři, kteří vlastnili akcie po skončení obchodního dne 6. června. Setkání akcionářů se nicméně bude konat virtuálně, resp. jen omezený počet akcionářů se bude moci zúčastnit osobně v sídle v Gigafactory v Texasu.  

Představenstvo se o jednu pozici zredukuje

V první desítce nejbohatších osob světa se dlouhodobě pohybuje Lawrence J. Ellison. Tedy zakladatel a nadále výrazný vlastník softwarové společnosti Oracle. Přítel a spolupracovník Elona Muska se například také účastnil dřívějšího navyšování kapitálu společnosti Tesla. Jak uvádíme v přehledu níže, patří dokonce ke kvalifikovaným akcionářům s 1,5% podílem. Nejspíše vzhledem ke svým již 77 letům se Ellison rozhodl neucházet se na valné hromadě o místo v představenstvu pro následující rok. Tesla nezamýšlí pozici obsadit někým jiným, představenstvo by se tak mělo zúžit na sedm členů.

Musk téměř čtvrtinovým akcionářem

Jak už jsme dříve zmiňovali například v článku „Zreálnění dokonáno? Tesla přišla již o polovinu hodnotyElon Musk navzdory prodejům akcií Tesla svou pozici ve firmě posílil. Samotnou firmou aktuálně vydaný přehled vztahující se 31. březnu poodkrývá jeho dokonce ještě silnější akciový vliv. Zahrnuje totiž také opce na akcie přidělené 60 dnů po uvedeném datu v objemu téměř 93 mil. akcií. Níže uvedený přehled obdobné požitky zahrnuje také u dalších členů managementu.


Zdroj: SEC

U Elona Muska údaje také konkrétněji poodkryly, že z výše uvedeného počtu vlastněných akcií jich více než 89 mil. slouží k zajištění jeho blíže nespecifikovaných osobních dluhů. Že je Musk nejzadluženější šéfem firmy v USA jsme zmiňovali již v článku „Wall Street má za sebou nejhorší úvod roku od roku 1939! Musk prodává akcie Tesla na financování akvizice Twitteru“. Každopádně celkový podíl Muska lze vzhledem k páteční ceně akcií Tesla aktuálně ocenit na téměř 185 mld. USD. Tedy v přepočtu více než 4,3 bil. korun.

Z institucionálních vlastníků největším akcionářem zůstává investiční skupina Vanguard, resp. následuje konkurenční BlackRock.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt 11:44  RBI: Čistý zisk nad odhady Research (J&T BANKA)
Čt 11:41  FED mírní vyjádření k sazbám, čeká se na Apple Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

17.03.2009Zentiva svolává mimořádnou valnou hromadu na 2. dubna Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
07.01.2009Zentiva svolává mimořádnou valnou hromadu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688